Kostka korzenna z malinami

Nie martwcie się, jeżeli nie możecie kupić teraz ciasteczek speculoos. Spokojnie możecie je zastąpić herbtanikami. Mogą to być herbatniki śmietankowe lub kakaowe, a nawet mix tych dwóch smaków. Ciastka korzenne będziecie mogli kupić już pewnie we wrześniu/październiku w hipermarketach. Teraz dajcie na wierzch świeże maliny. A zimą świetnie sprawdzą się maliny mrożone. To ciasto to mój nowy bożonarodzeniowy HIT. Zapraszam na nowe pyszne ciasto bez pieczenia w "Weekendowej Cukierence".

Kostka korzenna z malinami to ciasto składające się z warstw ciastek korzennych przełożonych kremem serowo-śmietankowym, zwieńczone malinami w galaretce. Jest szybkie i proste do przygotowania. Krem jest gęsty, dobrze się z nim pracuje. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce ciasto pięknie się kroi. Przekonałam się, już nie raz, że ciastka speculoos łączą się idealnie z malinami. Zazwyczaj kupuje je w Lidlu przed Bożym Narodzeniem. Zapamiętajcie to ciasto, bo super sprawdzi się na święta (zwłaszcza dla osób zabieganych).

Kostka korzenna z malinami

Kostka korzenna z malinami

Składniki:

  • KREM SEROWY:
  • 600g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • DODATKOWO:
  • 100g ciasteczek korzennych (np. speculoos),
  • 2 galaretki malinowe + 800g wody,
  • 600g malin
Kostka korzenna z malinami

Kostka korzenna z malinami

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ser twarogowy przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Miksujemy razem około 2 minuty. Wówczas ser powinien się połączyć z cukrem. Dodajemy ubitą śmietanę i łączymy delikatnie szpatułką. Krem dzielimy na 4 równe części.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia.

Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie foremki układamy pierwszą warstwę ciastek speculoos. Smarujemy je porcją kremu. Czynność powtarzamy. Powinniśmy uzyskać 4 warstwy ciastek i 4 warstwy kremu. Ostatnią warstwą powinien być krem. Na kremie układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Kostka korzenna z malinami

Kostka korzenna z malinami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij