Piernik kanadyjski

Kochani tydzień temu rozpoczęliśmy w „Weekendowej Cukierence” sezon świąteczny na blogu. Pokazywałam Wam wówczas przepis na puszyste pierniczki. A dziś prezentuję Wam przepyszny piernik przekładany kremem, bardzo prosty do zrobienia i bardzo efektowny. Jest to piernik herbaciany przełożony kremem grysikowym, oprószony grubą warstwą cukru pudru. Jest mięciutki, puszysty, podzielny, świetnie się kroi i długo przechowuje. Miałam wrażenie, że każdego kolejnego dnia smakował coraz lepiej.

Ciasto na piernik przygotowujemy raz, następnie dzielimy je na 3 równe części i pieczemy 3 blaty. Gdy ciasta się pieką to możemy w tym czasie ugotować kaszę mannę. Następnie wystarczy ją zmiksować z masłem i krem mamy gotowy. Naprawdę jest to szybkie i proste ciasto do wykonania.

Piernik kanadyjski powstał przy współpracy z marką Diamant. Polecam!

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski

SKŁADNIKI:

  • PIERNIK:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 szklanka miodu płynnego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mocnej herbaty (zaparzonej z 2 torebek),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • KREM:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 łyżek kaszy manny (około 65-70g),
  • 200g masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru Diamant,
  • DODATKOWO:
  • 200g powideł śliwkowych,
  • Cukier puder w tubce do oprószenia ciasta,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

PIERNIK: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Formę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Gdy zużyjemy cały cukier to dodajemy żółtka, jedno po drugim, i krótko miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po kolei: herbatę, miód, olej i suche składniki. Mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 równe części (po około 550g). Pierwszą część ciasta przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 18-20 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Następnie w ten sam sposób pieczemy kolejne 2 blaty ciasta. Powinniśmy otrzymać 3 takie same blaty piernikowe.

KREM: Odlewamy ½ szklanki mleka. Rozrabiamy w nim kaszę mannę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Kaszę gotujemy około 2 minut często mieszając. Następnie kaszę studzimy.

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną z cukrem pudrem (około 5 minut). Dodajemy ugotowaną kaszę łyżka po łyżce i miksujemy. Krem dzielimy na 2 równe części.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta piernikowego. Smarujemy go równomiernie połową powideł śliwkowych, a następnie połową kremu. Układamy kolejny blat ciasta, smarujemy powidłami i kremem. Na wierzch układamy trzeci blat piernika. Ciasto odkładamy do lodówki. Przez podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski





14 komentarzy

  1. Przepyszny, szybki w wykonaniu, na świątecznym stole będzie pięknie wyglądać
    Polecam!

    • cukiereczek

      Wyszedł piękny! Cieszę się, że smakuje 🙂

    • Pyszne ciasto

      • cukiereczek

        Wyszło piękne! ?

  2. Coś pysznego ?

    • cukiereczek

      Jaki piękny! Cieszę się, że smakuje 🙂

  3. Pycha ??

    • cukiereczek

      Jakie równe warstwy, super 🙂

  4. Czy można zamiast masła do kremu użyć mascarpone? Lub cokolwiek innego?

    • cukiereczek

      Raczej nie polecam zamieniać tu masła na mascarpone. Można spróbować zrobić krem śmietanowy z mascarpone.

  5. Ewa

    Przepyszny piernik. Zrobiłam go pierwszy raz i już wiem że zagości na moim stole na stałe. Znakomity, łatwy przepis.

    • cukiereczek

      Dziękuję i cieszę się, że smakuje ❤️

  6. Coś mi nie pykło :/ chyba mam mniejsze szklanki (wolałabym składniki w g), bo trochę za cienkie ciasto wyszło. Nie zmienia to faktu, że jest szybkie i pyszne!

    • cukiereczek

      Szklanka w moich przepisach to zawsze 250ml ? Może blaszka była ciut większa? Cieszę się, że smakuje ?

Zostaw odpowiedź