Snickers

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na jedno z moich ulubionych ciast. Jest to też propozycja na ciasto świąteczne. Ciastem snickers zajadałam się już od dłuższego czasu, a to na różnych weselach, imieninach, rodzinnych spotkaniach - spotykałam je wszędzie. Zapragnęłam mieć je w swojej lodówce. Trzeba mu poświęcić chwilkę czasu, aby przygotować wszystkie blaty oraz krem, ale zapewniam Was, że warto 🙂 

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie przygotowuję na święta. Najlepsze jest 2-3 dzień po przygotowaniu więc bez problemu możemy upiec je i złożyć kilka dni wcześniej. Po tym czasie ciasto rozpływa się w ustach.

Snickers

Snickers

SKŁADNIKI:

  • CIASTO MIODOWE:

  • 600g mąki,

  • ½ szklanki cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 2 łyżeczki sody,

  • 200g masła lub margaryny,

  • 2 łyżki mleka,

  • 2 jajka,

  • 2 żółtka,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • POLEWA ORZECHOWA:

  • 250g orzechów włoskich drobno posiekanych,

  • 120g masła,

  • 2,5 łyżki miodu,

  • 1 czubata łyżka cukru,

  • KREM:

  • 750ml mleka,

  • 200g masła,

  • ½ szklanka cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 3 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki (czubate) mąki pszennej,

  • DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400g),

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąką wymieszaną z sodą i cukrem.

Dodajemy margarynę i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajka i żółtka, mleko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (po około 380g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw pieczemy 2 z 3 placków. Każdy placek pieczemy osobno. Ciasto pieczemy około 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na trzeci blat wylewamy wystudzoną polewę orzechową. Pieczemy go kilka minut dłużej – około 13-15 minut. Uzyskamy w ten sposób 3 placki.

KREM: Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotuję się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Można też zmiksować mikserem. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.

POLEWA ORZECHOWA: Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier. Podgrzewamy je razem do momentu aż masło się roztopi. Dodajemy posiekane orzechy. Podgrzewamy razem 1-2 minuty na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Cały czas mieszamy. Gotową polewę studzimy.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego gorący krem budyniowy. Na kremie układamy drugi z blatów miodowych. Na cieście rozsmarowujemy masę kajmakową. Następnie układamy trzeci miodowy blat ( z orzechami). Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.

Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.

Życzę smacznego 🙂

Snickers krok po kroku

Snickers krok po kroku

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers





63 komentarzy

  1. nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasta miodowego z karmelem i orzechami 🙂

    • Witam jakie proporcje budyniu zrobić na blaszkę ok 29’41? Czy mozna dodac troszkę mniej masla?

      • Super przepis 🙂 ciasto wyszło przepyszne 🙂

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło 😍 Polecam się 🧡

    • Ciasto robiłam w zeszłym roku i było pyszne. Chce je powtórzyć i w tym ? ile ciasto może leżeć w lodowce? Zastanawiam się kiedy je zrobić aby było już miękkie na wigilie ale także dobre do zjedzenia jeszcze przez święta.. ?

      • cukiereczek

        Myślę, że 2-3 dni przed świętami max 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂

      • Czy można do masy budyniowej dodać margarynę zamiast masła.?

        • cukiereczek

          Tak, ale smaczniejsze będzie z masłem.

    • Ciasto w smaku było dobre, ale po 2 dniach masą budyniowa w cieście spleśniała pojawiły się zielone kropki?

      • cukiereczek

        Widocznie ciasto było źle przechowywane lub składniki użyte do ciasta były już zepsute?

    • Ciasto robione krok po kroku i budyń się nie związał trzeba się było ratować torebkowym i ogromnym problemem okazała się górna warstwa z orzechami bo autentycznie rozpadała się w rękach
      Nie dało się normalnie złożyć
      Mam nadzieję że naprawdę wybroni się smakiem ?

  2. Przygotowałam to ciasto w ostatni weekend, jest pyszne, polecam 🙂 najlepsze tak jak pisze autorka – 3 dnia 😉

    • cukiereczek

      Zosiu, super, że smakowało 🙂

      • Witam, coś poszło nie tak bo masa budyniowa się nie związała, a trzymałam się przepisu ?

        • Mi wyszło tak samo. Masa budyniowa się nie związała i zalała całe ciasto ?

    • Ciasto zdecydowanie robi furorę, jest genialne
      Wielkie dzięki za pyszny przepis!

      • cukiereczek

        Polecam się ❤️

      • Jestem zalamana.
        Ta masa budyniowa to porazka.
        Chcialam pokroic ciasto na drugi dzien a krem budyniowy plynie!
        Po komentarzach mozna stwierdzic ze nie jestem jedyna osoba ktorej nie wyszedl ten krem.
        Powinna Pani zwiekszyc proporcje maki w przepisie…

    • Witam. Chce zrobić większą blaszkę tego snicersa czy wobec tego masę mogę tak przygotować:
      1l mleka
      0.5szkl cukry
      2cukry waniliowe
      4.5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      3lyzki czubate lyzki maki tortowej
      I 250 g masła?
      Czy inne dac tu proporcje?

      • cukiereczek

        A jaką blaszkę chce Pani przygotować? Wtedy powiem o ile zwiększyć proporcje.

        • Blaszka ma wymiar ok 29×41.Niestety bie na mnie teraz w domu i nie moge wymierzyc

          • cukiereczek

            To proszę dać 1 litr mleka, 2/3 szklanki cukru, około 250-270g masła, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 i 2/3 łyżki mąki pszennej ?

        • …..po prostu pycha…..polecam? przepis super!!!

          • cukiereczek

            Wyszedł pięknie! Cieszę się, że smakował ❤️

  3. Co za wspaniały przepis. To ciacho koniecznie muszę zrobić. 😉 Ciepło pozdrawiam 🙂

    • Ciasto wyszło obłędnie 😍
      Zamieniłam tylko budyń na ten gotowy z paczki.
      Mój nowy must have na imprezach 🥰
      Serdecznie Polecam 🤍

      • cukiereczek

        Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

  4. Witam, czy dobrze będą pasować orzeszki ziemne? Pozdrawiam:)

    • cukiereczek

      Izabela raczej nie :/

      • Zrobiłam placek pyszny tylko budyń trochę “popłynął” nie wiem co powinnam zrobić inaczej, bo tak jak w przepisie dalam ciepły budyń na miodowe placki

        • cukiereczek

          Ewka a może łyżki masz mniejsze? Bo skoro popłynął to wydaje mi się, że mogło być za mało mąki.

        • Mam tak samo

  5. Dlaczego trzeci blat mam piec dłużej? Czy nie uda sie ciasto jeśli na jedno pieczenie dam wszystkie blaty od razu?
    Co do trzeciego blatu, mam rozumieć że polewa dopiero po upieczeniu do wylania? ?

    • cukiereczek

      Dominika każdy z blatów pieczemy oddzielnie. Trzeci blat pieczemy dłużej, bo zawiera polewę orzechową. Polewę wylewamy na ciasto przed pieczeniem i pieczemy razem ?

    • Witam, chciałam zapytać czy zamiast orzechów można dać drobno posiekane orzeszki solone?

      • cukiereczek

        Myślę, że tak.

        • Hej. Możesz mi powiedzieć w jakiej formie pieczesz ciasto? Okrągła. Prostokąt a i jakie wymiary?

          • cukiereczek

            Tak jak w przepisie: “Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35×24) wyłożonej papierem do pieczenia. ” ?

        • Bardzo smaczny

          • cukiereczek

            ♥️

  6. Cukiereczek dziękuję za odpowiedź ?

  7. Dla mnie jest jedna rzecz nie do przejścia. Margaryna. Moze być tyle samo masła zamiast margaryny? A do kremu moge dodać2 żółtka jaja, żeby bardziej przypominalo prawdziwy budyń?

    • cukiereczek

      Aniu tak, nawet lepiej jest użyć masła ? Myślę, że można dodać żółtka.

    • Hej , na jaką blaszkę są przygotowane składniki? Nie mogę się doszukać tej informacji . Pozdrawiam serdecznie

      • cukiereczek

        Blaszka 35x24cm ?

  8. Jeszcze jedno pytanie. Ile gram trzeba liczyć na łyżkę mąki? Żebym wiedziała którą łyżkę wziąć 😉

    • cukiereczek

      Jedna łyżka mąki pszennej waży około 15g, a mąki ziemniaczanej około 25g.

  9. Przepyszne!!!

    • cukiereczek

      Idealny ?

      • Witam. Czy jak zrobię na blaszce 38/27 to będzie ok, niestety nie mam mniejszej. Pewnie będzie trzeba trochę krócej piec żeby się nie przypaliło?

        • cukiereczek

          A może lepiej przeliczyć i zwiększyć proporcje? ?

    • I znowu wracam do tego przepisu ? najlepszy przepis na to ciasto , nigdzie nie spotkałam się z lepszym bądź równie dobrym przepisem na to ciasto. Bardzo dziękuje ?????

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło ❤️ Polecam się ?

  10. Twój komentarz

  11. Dzień dobry. Jak długo to ciasto będzie dobrze smakowało? Czy jeśli zrobię we wtorek to do niedzieli bedxie jeszcze dobre? Czy krem się nie popsuje?

    • cukiereczek

      Myślę, że jeśli będzie zrobione we wtorek to do piątku-soboty będzie smaczne ? Tylko przechowujemy je w lodówce.

  12. Ciasto pieklam dzisiaj. Jedyna zmiane jaka wprowadzilam to budyn z torebki I wierz zrobiono z mieszanki orzechow wloskich,pekan I ziemnych solonych.Cala reszta jak w przepisie. Ciasto teraz sobie lezakuje ale ze nie moglam sie powstrzymac po zaledwie kulku godzinach sprobowalam kawalek z brzegu I jest przepyszne!!! I wcale nie twarde. Mysle ze w czwartek bedzie sie rozplywalo w buzi:)

  13. Ciasto pieczone wczoraj. Forma 24 na 33.Jedyna modyfikacja to masa budyniowa zrobiona z 2 paczek budyniu.Ciasto teraz sobie lezakuje ale jako ze nie moglam sie powstrzymac sprobowalam je juz kilka godzin po zlozeniu. Moje bylo miekkie od razu. Dzisiaj jest oczywiscie jeszcze lepsze I to jest tez moje zmartwienie. Idac za opiniami o tym ze ciasto musi lezakowac obawiam sie zrobilam je za wczesnie. Ciasto jest przepyszne!!! gore ciasta zrobilam z mieszanki orzechow wloskich, pekan I solonych ziemnych.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje ? Uwielbiamy je! ?

  14. Witam,
    czy na 750 ml mleka można dać dwa budynie bez cukru, a cukier i masło zostawić bez zmian?

    • cukiereczek

      Wydaję mi się, że 2 budynie to będzie za mało. Dałabym 2,5 opakowania.

  15. Cukier puder czy kryształ?
    Chce zrobić to ciasto w formie torta na urodziny męża 🙂

    • cukiereczek

      Cukier kryształ 😉 Życzę smacznego!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij