Snickers

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na jedno z moich ulubionych ciast. Jest to też propozycja na ciasto świąteczne. Ciastem snickers zajadałam się już od dłuższego czasu, a to na różnych weselach, imieninach, rodzinnych spotkaniach - spotykałam je wszędzie. Zapragnęłam mieć je w swojej lodówce. Trzeba mu poświęcić chwilkę czasu, aby przygotować wszystkie blaty oraz krem, ale zapewniam Was, że warto 🙂 

To jedno z najpyszniejszych ciast jakie przygotowuję na święta. Najlepsze jest 2-3 dzień po przygotowaniu więc bez problemu możemy upiec je i złożyć kilka dni wcześniej. Po tym czasie ciasto rozpływa się w ustach.

Snickers

Snickers

SKŁADNIKI:

  • CIASTO MIODOWE:

  • 600g mąki,

  • ½ szklanki cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 2 łyżeczki sody,

  • 200g masła lub margaryny,

  • 2 łyżki mleka,

  • 2 jajka,

  • 2 żółtka,

  • 3 łyżki płynnego miodu,

  • POLEWA ORZECHOWA:

  • 250g orzechów włoskich drobno posiekanych,

  • 120g masła,

  • 2,5 łyżki miodu,

  • 1 czubata łyżka cukru,

  • KREM:

  • 750ml mleka,

  • 200g masła,

  • ½ szklanka cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 3 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżki (czubate) mąki pszennej,

  • DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400g),

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO MIODOWE: Na stolnicę wysypujemy mąką wymieszaną z sodą i cukrem.

Dodajemy margarynę i siekamy drobno (do uzyskania konsystencji kaszy). Wówczas dodajemy jajka i żółtka, mleko i miód. Jeszcze chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (po około 380g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw pieczemy 2 z 3 placków. Każdy placek pieczemy osobno. Ciasto pieczemy około 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na trzeci blat wylewamy wystudzoną polewę orzechową. Pieczemy go kilka minut dłużej – około 13-15 minut. Uzyskamy w ten sposób 3 placki.

KREM: Do garnka wlewamy 2 i ¼ szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy. Na gotuję się mleko wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy mieszając 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Można też zmiksować mikserem. Gorącym budyniem przekładamy blaty ciasta.

POLEWA ORZECHOWA: Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier. Podgrzewamy je razem do momentu aż masło się roztopi. Dodajemy posiekane orzechy. Podgrzewamy razem 1-2 minuty na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Cały czas mieszamy. Gotową polewę studzimy.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy jeden z miodowych blatów. Wylewamy na niego gorący krem budyniowy. Na kremie układamy drugi z blatów miodowych. Na cieście rozsmarowujemy masę kajmakową. Następnie układamy trzeci miodowy blat ( z orzechami). Gdy ciasto ostygnie to przekładamy je do lodówki.

Ciasto kroimy dopiero następnego dnia – gdy miodowe blaty zmiękną. Najlepiej podawać je 1-2 dni po przygotowaniu.

Życzę smacznego 🙂

Snickers krok po kroku

Snickers krok po kroku

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

Snickers

17 komentarzy

  1. nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasta miodowego z karmelem i orzechami 🙂

  2. Przygotowałam to ciasto w ostatni weekend, jest pyszne, polecam 🙂 najlepsze tak jak pisze autorka – 3 dnia 😉

    • cukiereczek cukiereczek

      Zosiu, super, że smakowało 🙂

  3. Co za wspaniały przepis. To ciacho koniecznie muszę zrobić. 😉 Ciepło pozdrawiam 🙂

  4. Witam, czy dobrze będą pasować orzeszki ziemne? Pozdrawiam:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Izabela raczej nie :/

      • Zrobiłam placek pyszny tylko budyń trochę “popłynął” nie wiem co powinnam zrobić inaczej, bo tak jak w przepisie dalam ciepły budyń na miodowe placki

        • cukiereczek cukiereczek

          Ewka a może łyżki masz mniejsze? Bo skoro popłynął to wydaje mi się, że mogło być za mało mąki.

  5. Dlaczego trzeci blat mam piec dłużej? Czy nie uda sie ciasto jeśli na jedno pieczenie dam wszystkie blaty od razu?
    Co do trzeciego blatu, mam rozumieć że polewa dopiero po upieczeniu do wylania? ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Dominika każdy z blatów pieczemy oddzielnie. Trzeci blat pieczemy dłużej, bo zawiera polewę orzechową. Polewę wylewamy na ciasto przed pieczeniem i pieczemy razem ?

  6. Cukiereczek dziękuję za odpowiedź ?

  7. Dla mnie jest jedna rzecz nie do przejścia. Margaryna. Moze być tyle samo masła zamiast margaryny? A do kremu moge dodać2 żółtka jaja, żeby bardziej przypominalo prawdziwy budyń?

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu tak, nawet lepiej jest użyć masła ? Myślę, że można dodać żółtka.

  8. Jeszcze jedno pytanie. Ile gram trzeba liczyć na łyżkę mąki? Żebym wiedziała którą łyżkę wziąć 😉

    • cukiereczek cukiereczek

      Jedna łyżka mąki pszennej waży około 15g, a mąki ziemniaczanej około 25g.

  9. Przepyszne!!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Idealny ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij