Murzynek z kremem śmietankowym

To moja kolejna wariacja na temat murzynka. Do tej pory na blogu mogliście znaleźć przepis na tradycyjny murzynek oraz na murzynka z malinami. Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" prezentuje Wam murzynka przełożonego pysznym i prostym do zrobienia kremem śmietankowym oraz powidłami śliwkowymi. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.

Takie ciasto świetnie sprawdzi się idealnie w roli tortu. Wówczas proponuje przekroić na na 3-4 części. Murzynka nie musimy nasączać, bo jest już odpowiednio wilgotny.

Murzynek z kremem śmietankowym

Murzynek z kremem śmietankowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła lub margaryny,
  • 300g cukru (1,5 szklanki),
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki wody,
  • KREM:
  • 600g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • DODATKOWO:
  • Powidła śliwkowe,
  • Kakao,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.

KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy mascarpone w trzech turach i miksujemy do połączenia. Dodajemy aromat cytrynowy i mieszamy.

W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie wykładamy równomiernie połowę kremu śmietankowego. Kolejno wykładamy drugi blat ciasta. Resztę kremu przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Dekorujemy nim ciasto wyciskając krem ze szprycy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Przed podaniem wierzch ciasta możemy oprószyć kakao.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zamiast wody możemy użyć mleka.

Murzynek z kremem śmietankowym

Murzynek z kremem śmietankowym

4 komentarzy

  1. Avatar Ewa

    Mam pytanie o polaczenie wystudzonej masy z żółtkami, to dodajemy po jednym zoltku o mieszamy łyżka czy mase dajemy do miksera i wtedy?

    • cukiereczek cukiereczek

      Od razu dodajemy wszystkie żółtka i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie miksujemy mikserem do połączenia składników 🙂

  2. Do rozgrzanego piekarnika mam włożyć 🍰?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij