Sernik baskijski

Czy boisz się pieczenia serników? Cóż, nie bój się już dłużej! Prezentuję Ci dziś w "Weekendowej Cukierence" przepis na sernik, który uda się każdemu. Prosty i szybki do przygotowania. Jest to sernik baskijski. Sernik, który jest nie taki jaki powinien być idealny sernik czyli popękany, spalony i opadnięty… i absolutnie przepyszny! Można powiedzieć, że jest zaprzeczeniem idealnego sernika. Mimo to jest uwielbiany na całym świecie.

Wypiek wynaleziony w kraju Basków nie ma spodu, ale pyszny kremowy środek z charakterystyczną brązową skórką. Karmelizowany smak skórki uzyskujemy przez pieczenie w wysokiej temperaturze. Nie musimy go piec w kąpieli wodnej. Nie musimy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Prosto, szybko i przepysznie – tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie raz, a już nie upieczecie innego!

Sernik baskijski

Sernik baskijski

SKŁADNIKI:

  • 300 sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
  • 300g serka philadelphia,
  • 175g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 40g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę na kilka cm (tworzymy taki rant z papieru). Sernik można też upiec w rancie cukierniczym (wówczas wystarczy go wyłożyć całego papierem.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wkładamy ser z wiaderka i serek philadelphia. Miksujemy je razem przez 1 minutę na średnich obrotach miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem przez 2-3 minuty tzn. do roztarcia cukru i dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy szczyptę soli oraz kremówkę i miksujemy przez 1 minutę lub do połączenia składników. Na sam koniec masę serową miksujemy z mąką przesianą przez sitko.

Sernik pieczemy około 50-65 minut. Powinien być mocno zarumieniony i popękać.

Wyłączamy piekarnik i sernik od razu wyjmujemy z piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Sernik najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową. Więc jeśli będziecie go przechowywać w lodówce należy wyjąć go 1 godzinę wcześniej, aby się ocieplił.

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź