Sernik baskijski

Czy boisz się pieczenia serników? Cóż, nie bój się już dłużej! Prezentuję Ci dziś w "Weekendowej Cukierence" przepis na sernik, który uda się każdemu. Prosty i szybki do przygotowania. Jest to sernik baskijski. Sernik, który jest nie taki jaki powinien być idealny sernik czyli popękany, spalony i opadnięty… i absolutnie przepyszny! Można powiedzieć, że jest zaprzeczeniem idealnego sernika. Mimo to jest uwielbiany na całym świecie.

Wypiek wynaleziony w kraju Basków nie ma spodu, ale pyszny kremowy środek z charakterystyczną brązową skórką. Karmelizowany smak skórki uzyskujemy przez pieczenie w wysokiej temperaturze. Nie musimy go piec w kąpieli wodnej. Nie musimy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Prosto, szybko i przepysznie – tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie raz, a już nie upieczecie innego!

Sernik baskijski

Sernik baskijski

SKŁADNIKI:

  • 300 sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
  • 300g serka philadelphia,
  • 175g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 40g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę na kilka cm (tworzymy taki rant z papieru). Sernik można też upiec w rancie cukierniczym (wówczas wystarczy go wyłożyć całego papierem.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wkładamy ser z wiaderka i serek philadelphia. Miksujemy je razem przez 1 minutę na średnich obrotach miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem przez 2-3 minuty tzn. do roztarcia cukru i dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy szczyptę soli oraz kremówkę i miksujemy przez 1 minutę lub do połączenia składników. Na sam koniec masę serową miksujemy z mąką przesianą przez sitko.

Sernik pieczemy około 50-65 minut. Powinien być mocno zarumieniony i popękać.

Wyłączamy piekarnik i sernik od razu wyjmujemy z piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Sernik najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową. Więc jeśli będziecie go przechowywać w lodówce należy wyjąć go 1 godzinę wcześniej, aby się ocieplił.

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij