Ciasto Łabędzi Puch

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Przedstawiam Wam przepyszne ciasto, które stanie się hitem na Waszych rodzinnych imprezach. Nie uwierzycie, co jest głównym składnikiem kremu 🙂 Krem powstaje z kajzerek czyli małych pszennych bułek. Zalewamy je mlekiem, rozdrabniamy i na ich bazie gotujemy budyń. Wierzch ciasta stanowi przepyszna posypka przygotowana z wiórek kokosowych. Jego słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Jednym słowem, niebo w gębie.

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 2 czerstwe kajzerki (nie za mocno wypieczone),
  • 3 szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 200g masła (w temperaturze pokojowej).,
  • POSYPKA:
  • 100g wiórek kokosowych,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.

KREM: Bułki kajzerki umieszczamy w misce i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem.

Do rondelka wlewamy pozostałą szklankę mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy. Dodajemy bułki z mlekiem, wiórki kokosowe i mieszamy. Całość zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu około 5 minut często mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę przez kilka minut mikserem. Dodajemy po 1 łyżce budyniu ucierając dobrze po każdym dodaniu. Krem jest gotowy.

POSYPKA: Masło rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewamy razem na małym ogniu często mieszając do momentu zarumienia wiórek Ciepłą posypkę wykładamy na warstwę kremu i delikatnie przyklepujemy, aby posypka przykleiła się do ciasta.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie formy układamy jeden blat biszkoptu. Smarujemy go dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch kremu posypujemy posypką.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch





16 komentarzy

  1. Ira

    zamiast kajerek mogę dać ususzoną bułkę wrocławską? Na jaki wymiar blachy podane są składniki?

    • cukiereczek

      Tak, można użyć bułki wrocławskiej. Blaszka 23x28cm

      • A można uprazyc tylko wiórki na suchej patelni?

        • cukiereczek

          Myślę, że można. Ciasto będzie wówczas mniej słodkie.

  2. Ilu dniowe mają być mniej wiecej kaszerki?

    • cukiereczek

      Najlepiej dwudniowe. Ale i po jednym dniu też się nadadzą.

  3. ciasto wyszlo super:))

    • cukiereczek

      Dorota bardzo mi miło 🙂

      • Witam . Jeżeli chodzi o łabędzi puch , będę robiła na blaszce 25×35 czy zwiększać składniki ? Jeżeli tak to o ile ?

        • cukiereczek

          Aniu myślę, że wówczas składniki kremu zostawiłabym bez zmian. Natomiast biszkopt upiekłabym z 5 jajek zwiększając odpowiednio ilość mąki i cukru (czas pieczenia może być chwilkę krótszy).

  4. Lepiej nasączyć czy nie, przeczytałam wiele przepisów na to ciasto i nie wiem czy nasączyć czy jednak nie

    • cukiereczek

      Anna nie ma potrzeby nasączania biszkoptu, bo jest posmarowany warstwą dżemu. Ale jeśli chcesz to możesz go dodatkowo nasączyć.

  5. Pyszne ciacho, bardzo smakowało mim gościom, napewno zrobię jeszcze nie raz ?

    • cukiereczek

      Wyszło znakomicie 🙂 Ciesze się, że smakowało.

  6. Ciasto robiłam po raz pierwszy. Miałam obawy czy krem nie będzie za rzadki ,ale po nocy spędzonej w lodówce ciasto rozpływa się w ustach.? Polecam przepyszne ciasto i kolejny sprawdzony przepis !?

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że smakowało!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij