Cytrynowy sernik z mascarpone z białą czekoladą

Sernik z mascarpone zachwycił nas swoim smakiem. Zresztą nie tylko nas. Przygotowałam go na spotkanie ze znajomymi. Nie mogli się nachwalić i z miłą chęcią sięgali po kolejny kawałek. Bez dwóch zdań to jeden z najlepszych serników na blogu!

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na sernik przygotowany wyłącznie na serku mascarpone. Nie znajdziemy w nim ani grama twarogu czy sera na sernik z wiaderka. Głównymi składnikami są: serek mascarpone i jogurt grecki.

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Mam tak, że jeżeli czytam i w przepisie jest wymieniony serek mascarpone to wiem, że deser ten na pewno będzie kremowy i pyszny. Tak też jest z tym sernikiem, bo czy sernik, którego głównym składnikiem jest serek mascarpone może być zły? Oczywiście, że nie. Napiszę więcej, ten sernik jest GENIALNY! Najbardziej kremowy i delikatny. Masa sernikowa jest nieprzesłodzona, delikatnie cytrynowa i świetnie współgra ze słodkim spodem z białą czekoladą. Spód ciasteczkowy z białą czekolada to nowość na blogu. Chętnie wykorzystam go w innych wypiekach. Pamiętajcie, aby nie uklepywać go za mocno w tortownicy, aby nie zrobił się za twardy. Ponieważ biała czekolada twardnieje w lodówce to od razu po wyjęciu z lodówki spód będzie dość twardy. W miarę ocieplania się sernika spód ten będzie miękł. Wiec najlepiej ciasto wyjąć wcześniej, by się ociepliło przed podaniem.

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Składniki na sernik z mascarpone

Aby przygotować sernik potrzebujesz:

  • ciasteczka pełnoziarniste i białą czekoladę - najczęściej używam ciasteczek Digestive, które miele w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Najczęściej łączę je z rozpuszczonym masłem. Jednak dziś chcę Wam zaproponować zamiast masła - biała czekoladę.
  • serek mascarpone - w tym przepisie na sernik nie używamy w ogóle twarogu ani sera na sernik z wiaderka.
  • jogurt grecki - lub zamiennie gęsty jogurt naturalny.
  • cukier i sok z cytryny - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
  • startą skórkę z cytryny - aromatyzuje sernik.
  • jajka - pamiętaj, by wyjąć je min 2h. wcześniej z lodówki.
Składniki na sernik mascarpone

Składniki na sernik mascarpone

Jak przygotować sernik z mascarpone?

Przygotowanie sernika z mascarpone jest niezwykle proste:

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij składniki na sernik wcześniej, aby się ociepliły.
  2. Przygotuj ciasteczkowy spód. Zmiel ciasteczka, wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i wyłóż na spód tortownicy.
  3. Przygotuj masę serową. Wymieszaj składniki na sernik w misce i przelej do tortownicy. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 140 stopni, góra-dół około godziny. Następnie studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Odstaw sernik na kilkanaście godzin do lodówki.

Więcej przepisów na słodkości z serkiem mascarpone

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Kremowy, delikatny, wyśmienity! Zachwyci smakiem każdego. A przy tym jest ekspresowy w przygotowaniu.

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Składniki:

  • SPÓD:
  • 100g białej czekolady,
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • MASA SEROWA:
  • 500g serka mascarpone,
  • 200g jogurtu greckiego (lub gęstego naturalnego),
  • 3 jajka,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (około 30-35ml),
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • DEKORACJA:
  • granat,
  • kuleczki zbożowe o smaku białej czekolady Barry Callebaut

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub interwałowo w mikrofali) i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra-dół). Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wolnych obrotach miksera do uzyskania kremowej konsystencji. Staramy się długo nie miksować - tylko tyle, by składniki się połączyły. Masę serową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 60 minut. Brzeg sernika powinien być ścięty, a środek będzie płynny. Na powierzchni powinny pojawić się "bąbelki" - to znak, że sernik jest upieczony.Jeśli tak nie jest to wydłużamy czas pieczenia o kilka-kilkanaście minut.

Nie martwcie się płynnym środkiem - taki ma być - stężeje podczas stygnięcia sernika. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik całkowicie ostygnie to przekładamy go do lodówki na 12h. Dopiero po tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji. Życzę smacznego!

Z uwagi na czekoladę w spodzie ciasteczkowym sernik będzie się kroił najlepiej ocieplony tzn. wyjęty wcześniej z lodówki przed podaniem.

Jeśli przygotujesz sernik z mascarpone to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





8 komentarzy

  1. Dawno nic nie piekłam przez brak piekarnika, a i moje umiejętności nie należą do jakichś górnolotnych. Ten sernik to strzał w 10! PRZEPYSZNY! Przepis banalnie prosty, a smak? Boski. Cytryna robi robotę, a spod ciasta z masą tworzą niepowtarzalne doznanie smakowe!

    • cukiereczek

      Dziękuję ślicznie za miły komentarz 🙂

  2. Wyszedł pyszny, ale tragicznie rozwala się przy krojeniu. Szlag mnie trafił w święta. Mama mówi że trzeba dodac mąki ziemniaczanej. Ale o tym ani słowa w przepisie. Nie wiem jakim cudem wychodzi taki jak na zdjęciu.

    • cukiereczek

      Nie, mąka ziemniaczana nie jest tutaj potrzebna. A żeby dobrze się kroił to powinien odpowiednio się schłodzić. Czy spędził min. 12 h w lodówce?

  3. Robiłam 1 dzień przed, może faktycznie nie było 12 godzin w lodówce, w następne dni kroił się lepiej. Nie robiłam w takiej ilości jak w przepisie, bo mam prostokątną formę. Więc to też może być problem. Musiałam wziąć 2 kg mascarpone i jeszcze jogurtu wyszło sporo bo 400 g (szkoda mi było zostawiać heh). Następnym razem spróbuję w okrągłej formie. W kolejnych dniach najgorzej przyklejał się spód, reszta już się bardziej trzymała. Ale smakował od pierwszego dnia do ostatniego super 😀 Na pewno spróbuję znowu, dzięki za przepis!

    • cukiereczek

      No to cieszę się, że powtórzysz przepis 😃 Tak naprawdę to jogurt jogurtowi nierówny i to też może mieć znaczenie. Trzeba się upewnić, że jest naprawdę gęsty.

  4. Aga

    Niestety woda. Sernik cały czas płynny ani trochę się nie ściął. Niestety zmarowane składniki które skończyły w koszu. Może powinna być mąka lub budyń chociaż. Raczej nie powtórzę

    • cukiereczek

      Przykro mi. Być może piekarnik potrzebuje u Pani wyższej temperatury przy tym serniku.

Zostaw odpowiedź