Sernik z mascarpone zachwycił nas swoim smakiem. Zresztą nie tylko nas. Przygotowałam go na spotkanie ze znajomymi. Nie mogli się nachwalić i z miłą chęcią sięgali po kolejny kawałek. Bez dwóch zdań to jeden z najlepszych serników na blogu!
Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na sernik przygotowany wyłącznie na serku mascarpone. Nie znajdziemy w nim ani grama twarogu czy sera na sernik z wiaderka. Głównymi składnikami są: serek mascarpone i jogurt grecki.
Mam tak, że jeżeli czytam i w przepisie jest wymieniony serek mascarpone to wiem, że deser ten na pewno będzie kremowy i pyszny. Tak też jest z tym sernikiem, bo czy sernik, którego głównym składnikiem jest serek mascarpone może być zły? Oczywiście, że nie. Napiszę więcej, ten sernik jest GENIALNY! Najbardziej kremowy i delikatny. Masa sernikowa jest nieprzesłodzona, delikatnie cytrynowa i świetnie współgra ze słodkim spodem z białą czekoladą. Spód ciasteczkowy z białą czekolada to nowość na blogu. Chętnie wykorzystam go w innych wypiekach. Pamiętajcie, aby nie uklepywać go za mocno w tortownicy, aby nie zrobił się za twardy. Ponieważ biała czekolada twardnieje w lodówce to od razu po wyjęciu z lodówki spód będzie dość twardy. W miarę ocieplania się sernika spód ten będzie miękł. Wiec najlepiej ciasto wyjąć wcześniej, by się ociepliło przed podaniem.
Składniki na sernik z mascarpone
Aby przygotować sernik potrzebujesz:
- ciasteczka pełnoziarniste i białą czekoladę - najczęściej używam ciasteczek Digestive, które miele w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Najczęściej łączę je z rozpuszczonym masłem. Jednak dziś chcę Wam zaproponować zamiast masła - biała czekoladę.
- serek mascarpone - w tym przepisie na sernik nie używamy w ogóle twarogu ani sera na sernik z wiaderka.
- jogurt grecki - lub zamiennie gęsty jogurt naturalny.
- cukier i sok z cytryny - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
- startą skórkę z cytryny - aromatyzuje sernik.
- jajka - pamiętaj, by wyjąć je min 2h. wcześniej z lodówki.
Jak przygotować sernik z mascarpone?
Przygotowanie sernika z mascarpone jest niezwykle proste:
- Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij składniki na sernik wcześniej, aby się ociepliły.
- Przygotuj ciasteczkowy spód. Zmiel ciasteczka, wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i wyłóż na spód tortownicy.
- Przygotuj masę serową. Wymieszaj składniki na sernik w misce i przelej do tortownicy. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 140 stopni, góra-dół około godziny. Następnie studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Odstaw sernik na kilkanaście godzin do lodówki.
Więcej przepisów na słodkości z serkiem mascarpone
- Faworki z mascarpone
- Jagodzianki z mascarpone
- Babeczki na serku mascarpone
- Kruche maślane ciasto z kremem mascarpone i truskawkami
Kremowy, delikatny, wyśmienity! Zachwyci smakiem każdego. A przy tym jest ekspresowy w przygotowaniu.
Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą
Składniki:
- SPÓD:
- 100g białej czekolady,
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- MASA SEROWA:
- 500g serka mascarpone,
- 200g jogurtu greckiego (lub gęstego naturalnego),
- 3 jajka,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- skórka starta z 1 cytryny,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (około 30-35ml),
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- DEKORACJA:
- granat,
- kuleczki zbożowe o smaku białej czekolady Barry Callebaut
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub interwałowo w mikrofali) i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra-dół). Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wolnych obrotach miksera do uzyskania kremowej konsystencji. Staramy się długo nie miksować - tylko tyle, by składniki się połączyły. Masę serową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 60 minut. Brzeg sernika powinien być ścięty, a środek będzie płynny. Na powierzchni powinny pojawić się "bąbelki" - to znak, że sernik jest upieczony.Jeśli tak nie jest to wydłużamy czas pieczenia o kilka-kilkanaście minut.
Nie martwcie się płynnym środkiem - taki ma być - stężeje podczas stygnięcia sernika. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik całkowicie ostygnie to przekładamy go do lodówki na 12h. Dopiero po tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji. Życzę smacznego!
Z uwagi na czekoladę w spodzie ciasteczkowym sernik będzie się kroił najlepiej ocieplony tzn. wyjęty wcześniej z lodówki przed podaniem.
Dawno nic nie piekłam przez brak piekarnika, a i moje umiejętności nie należą do jakichś górnolotnych. Ten sernik to strzał w 10! PRZEPYSZNY! Przepis banalnie prosty, a smak? Boski. Cytryna robi robotę, a spod ciasta z masą tworzą niepowtarzalne doznanie smakowe!
Dziękuję ślicznie za miły komentarz 🙂
Wyszedł pyszny, ale tragicznie rozwala się przy krojeniu. Szlag mnie trafił w święta. Mama mówi że trzeba dodac mąki ziemniaczanej. Ale o tym ani słowa w przepisie. Nie wiem jakim cudem wychodzi taki jak na zdjęciu.
Nie, mąka ziemniaczana nie jest tutaj potrzebna. A żeby dobrze się kroił to powinien odpowiednio się schłodzić. Czy spędził min. 12 h w lodówce?
Robiłam 1 dzień przed, może faktycznie nie było 12 godzin w lodówce, w następne dni kroił się lepiej. Nie robiłam w takiej ilości jak w przepisie, bo mam prostokątną formę. Więc to też może być problem. Musiałam wziąć 2 kg mascarpone i jeszcze jogurtu wyszło sporo bo 400 g (szkoda mi było zostawiać heh). Następnym razem spróbuję w okrągłej formie. W kolejnych dniach najgorzej przyklejał się spód, reszta już się bardziej trzymała. Ale smakował od pierwszego dnia do ostatniego super 😀 Na pewno spróbuję znowu, dzięki za przepis!
No to cieszę się, że powtórzysz przepis 😃 Tak naprawdę to jogurt jogurtowi nierówny i to też może mieć znaczenie. Trzeba się upewnić, że jest naprawdę gęsty.
Niestety woda. Sernik cały czas płynny ani trochę się nie ściął. Niestety zmarowane składniki które skończyły w koszu. Może powinna być mąka lub budyń chociaż. Raczej nie powtórzę
Przykro mi. Być może piekarnik potrzebuje u Pani wyższej temperatury przy tym serniku.