Sernik z mascarpone

Przedstawiam dziś w "Weekendowej Cukierence" mój ulubiony przepis na sernik z mascarpone. Do jego przygotowania używam pół na pół serka mascarpone i zmielonego twarogu. Sernik piekę chwilkę w wysokiej temperaturze, a następnie temperaturę zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze około 2 godziny z udziałem pary wodnej. Dzięki temu sernik jest po upieczeniu delikatny i aksamitny w smaku, a także równy jak stół.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem serka mascarpone.

Sernik udekorowałam kremem śmietankowym, owocami i rafaello. Sernik ten można podać także z musem owocowym np. zmiksowanymi truskawkami. Będzie też świetną bazą pod różne musy śmietanowe (zobacz TUTAJ przepisy na serniki z musem).

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik

  1. Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
  2. Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową tzn. wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustaw na blacie, aby mogły się ocieplić.
  3. Studź sernik powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to schowaj go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.
Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Więcej przepisów na serniki z mascarpone

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Aksamitny, kremowy, delikatny - zachwyci smakiem każdego!

Sernik z mascarpone

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • DEKORACJA:
  • 125g serka mascarpone,
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • maliny,
  • kilka kuleczek rafaello,
  • Kuleczki biała czekolada Barry Callebaut,
  • Suszone kwiaty chabru
Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł. Gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować.

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

DEKORACJA: W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty i gęsty krem. Bierzemy 3 łyżki kremu śmietankowego i rozsmarowujemy na serniku tworząc cienką, równą warstwę. Taki zabieg pozwoli nam ukryć żółty kolor sernika i jakieś drobne niedoskonałości. Resztę kremu wykładamy na wierzch tworząc nieregularne kształty.

Na kremie układamy owoce, przekrojone kuleczki rafaello. Całość posypujemy suszonymi kwiatami i czekoladowymi kuleczkami. Sernik przechowujemy w lodówce.Smacznego!

Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej tzn. wyjęty min. 1h wcześniej z lodówki przez zjedzeniem.

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Jeśli przygotujesz sernik z mascarpone to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





14 komentarzy

  1. Ten sernik jest obłędny 😋 nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznego ciasta. Dodałam do niego jeszcze sos truskawkowy. Pychota 😋😋😋

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🤤

  2. Sernik wyszedł fantastyczny, rzadko jadam serniki bo mi nie smakują, ale ten jest obłędny 😍 dodałam jeszcze krem z białą czekoladą i wyszło cudowne połączenie

    • cukiereczek

      Dziękuję ślicznie! Wygląda obłędnie 😃

      • Czy można do tego sernika dodać Borówki ?

        • cukiereczek

          Tak 💜 Robiłam go w wersji malinowej z mascarpone karmelowe – proszę spojrzeć 😍

  3. Bardzo dobry przepis, sernik wyszedł przepyszny!

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

      • Proszę w przepisie zrobic adnotację do tego że 1szk cukru powoduje że sernik jest naprawdę słodki, lepiej dodać mniej 0,5 szk, ja niestety zrobiłam zgodnie z przepisem i dla mojej rodziny był przesłodzony. Tak przepis ok ładnie wszystko wyroslo ale za słodki a nie każdy tak lubi.

        • cukiereczek

          Jak dla nas 1 szklanka cukru to proporcje idealne. Nie był przesłodzony ♥️
          Zawsze można dać mniej cukru i dostosować przepis do własnego gustu 😃

  4. Czy można upiec ten sernik bez kąpieli wodnej?

    • cukiereczek

      Można.

Zostaw odpowiedź