Ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym i polewą

Ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych ciast. A to dlatego, że ma pyszny, korzenny smak i jest wilgotne. Do ciast świetnie pasuję krem śmietanowy. Dodatkowo wierzch udekorowałam galaretko-kremem ugotowanym na soku Kubuś. I takim ciastem częstuję dziś w "Weekendowej Cukierence". Dekoracją ciasta zajęła się moja koleżanka Agnieszka, która ulepiła wspaniałe marcepanowe marchewki oraz króliczka 🙂 Polecam przygotowanie ciasta marchewkowego, na pewno jest ono zdrowsze niż nie jedno ciasto, a przy tym świetnie się prezentuję i pysznie smakuje!

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka dobrego oleju,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 200g mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat cytrynowy,
  • POLEWA:
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500ml soku marchewkowego np. Kubuś

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.

KREM ŚMIETANOWY: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem.

POLEWA: Do rondelka wlewamy około 1 I 1/2 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 

1) Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.

2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.

3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.





25 komentarzy

  1. Ciasto marchewkowe 1 klasa. Pyszne i nietrudne a efektowne☺ Moze moje nie bylo tak piękne jak Kasi ale będę trenować. Dziękuję za inspirację ☺

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że ciasto się udało 😛 Często do niego wracam, zwłaszcza jesienią 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂

  2. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C. 🙂

    10748919_706564566105909_1630203668_n

  3. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Ania z Kuchni domowej Ani 🙂

    P1120710

  4. Można zrobić bez kremu? Nie będzie za grube ciasto? I czy można dodać orzechy?

    • cukiereczek

      Kasiu możesz dodać do ciasta orzechy, mozesz zrobić także ciasto bez kremu – nie będzie za grube

      • Przepyszne ciasto 😉 dodałam orzechy włoskie: ) polecam.

        • cukiereczek

          Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂

  5. Na najdrobniejszych czy tych średnich oczkach ?

    • cukiereczek

      Można na tych średnich – załączam zdjęcie z wykonania ciasta

      311

      • Jas

        Tu chyba na tych najdrobniejszych u Pani ?

        • cukiereczek

          U mnie na tych średnich (z boku tarki). Można na tych i na tych, na pewno ciasto się uda.

  6. Polecam, bardzo smaczny, szybki 🙂

  7. Szybki, bardzo smaczny 😉

    20180114_124155

    • cukiereczek

      Pani Krystyno wygląda dokładnie jak moje 🙂 Super!

  8. Nie myślałam, że takie połączenie się sprawdzi. A jednak smakuje obłędnie ❤️. Polecam każdemu spróbować ?.

    • cukiereczek

      Wygląda fantastycznie 🙂

    • Super ciasto. Szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku i do tego robiące niesamowite wrażenie 🥕❤️

      • cukiereczek

        Wyszło pięknie 😍 Cieszę się, że smakuje 🤤

  9. Ciągle szukam nowych przepisów i trafiłam na ten. Wczoraj mimo zmęczenia zrobiłam to ciasto marchewkowe. Mimo że śmietanka mi się nie lubiła poszłam do sklepu i kupiłam kolejną- pełen sukces. Jest przepyszne dziękuję

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ?

  10. Ewa

    Ciasto super, łatwe w przygotowaniu.

    • cukiereczek

      Piękne wyszło ?

  11. Niestety ciasto mi opadło, ale smak się obronił 😀 będę próbować do skutku 😉

    • cukiereczek

      Trzymam kciuki, żeby się udało ?

Zostaw odpowiedź