Ciasto Ananasowiec

Pyszna masa kremowa z dodatkiem ananasa, mięciutki biszkopt i słodka beza kokosowa – to przepis na udany wypiek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto o nazwie Ananasowiec. Ciasto to można spotkać także pod nazwą Hawana. Możecie je z powodzeniem przygotować na święta wielkanocne. Jest delikatne, kremowe, pyszne. Najlepiej pokroić je i ocieplić do temperatury pokojowej - wówczas smakuje najlepiej. Jest dość proste do zrobienia. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć w czasie, bo biszkopt i beze kokosową możemy upiec wcześniej. Wówczas samo złożenie ciasta zajmie nam kilka minut. Masa budyniowa jest bardzo kremowa, a to za sprawą użycia do niej żółtek. Ciasto jets naprawdę godne uwagi, polecam 🙂

Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 puszka ananasa,
  • 250g miękkiego masła,
  • BEZA KOKOSOWA:
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki soku z puszki ananasa,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (miksujemy krótko, aby białka nie opadły). Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (24×35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

MASA BUDYNIOWA: Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy 1 i ½ szklanki mleka.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem przez kilka minut, aż będą jasne i puszyste. Wówczas dodajemy 1 szklankę mleka, budynie w proszku i mąkę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Należy szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Budyń studzimy. Możemy na wierzchu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek.

Miękkie masło ucieramy mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy budyń łyżka po łyżce i dalej ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy.

BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać gęstą i sztywną masę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

Bezę delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia. Najlepiej bezę położyć odwróconą na desce i delikatnie zdejmować papier.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową. Następnie układamy beze kokosową, lekko ją dociskamy do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec





19 komentarzy

  1. Czy zamiast masła może być margaryna?

    • cukiereczek

      Tak, ale z masłem krem będzie smaczniejszy.

  2. Bardzo pyszne ciasto! Polecam ? zniknęło w mgnieniu oka ?☺️

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

    • Dzis zrobiłam , będziemy próbować 👌🍰

      • cukiereczek

        Pięknie wygląda ♥️

  3. Nie chcę nic mówić, ale sposób pieczenia bezy przedstawiony wyżej jest niewypałem. Po pierwsze beze sie SUSZY, a nie piecze. Jeżeli wrzucę ją na 25 min do pieca o temp 170st moge sie sppdziewac jednego – kapcia.

    Co do białek i wiórek – radzę wymieszać oba składniki bardzo delikatnie – w innym wypadku z ubitej na sztywno piany robi się woda 🙂

  4. Ostatnie komentarze były dawno temu, ale mam nadzieję, że i mój do Pani dotrze. Ciasto bardzo smaczne i wszystko udane. Biszkopt delikatny, krem zwarty, beza pysznie kokosowa. Całość na 6 🙂 Dziękuję za przepis. Jeśli zrobię jakieś zdjęcia to także wstawię 🙂 Narazie się delektujemy i ciacho znika w mgnieniu oka 🙂 pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Polecam się na przyszłość!

    • Ciasto rewelacyjne Naprawdę super przepis ❤️Dziękuję ?

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakowało 🙂

  5. Meg

    Ciasto wyszło mega. Do kremu obowiązkowo masło
    Mogę dodać tylko tyle że budyń gotuje na soku z ananasów a resztę do ilości dodaje mleko. Smak jeszcze lepszy i naturalnie ananasowy.
    ?

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło! ❤️ Spróbuję taki budyń następnym razem ?

  6. Ewa

    Ciasto rewelacyjne. Nie da sie skończyć na jednym kawałku!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  7. Zrobilam na święta i wszystkim mega smakowalo. Zniknęło prawie całe ?

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Jeszcze nie jadałam tego ciasta, a muszę powiedzieć, że ta masa ananasowa mnie zaciekawiła. Myślę, że to musi smakować rewelacyjnie 🙂

    • cukiereczek

      Beatko polecam 🙂 Jest przepyszne!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij