Sernik gotowany w cieście miodowym

Jeśli obserwujecie bloga od jakiegoś czasu to wiecie, że jestem wielką fanką ciast miodowych. Dzisiaj kolejna propozycja na taki wypiek w "Weekendowej Cukierence". Ciasto składa się z miodowych blatów przełożonych gotowaną masą serową. Sernik gotowany jest równie pyszny co ten pieczony, ale przygotowuję się go o wiele szybciej. Ser, masło, jajka oraz dodatkowe składniki umieszczamy w garnku i chwilę gotujemy. Tak przygotowaną masą serową przekładamy miodowe blaty. Cechą charakterystyczną miodowych blatów jest twardnienie po upieczeniu. Potrzebują one przełożenia i czasu, aby zmiękły. Ciasto miodowe zazwyczaj jest dość klejące. Warto więc rozwałkowywać je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia; to znacznie ułatwi pracę. Po 2 dniach blaty miękną, a ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Sernik gotowany w cieście miodowym

Sernik gotowany w cieście miodowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 150g płynnego miodu,
  • 250g masła,
  • 2 jajka,
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie sera,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • ½ szklanki mleka,
  • 200g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Ciasto będzie się kleiło więc najlepiej rozwałkowywać je między dwoma kartkami papieru do pieczenia.

Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 15 minut.

Ciasta nie wyjmujemy od razu z blaszki, bo będzie miękkie. Ciasto wyjmujemy, gdy ostygnie wówczas stwardnieje.

MASA SEROWA: w ½ szklanki mleka rozrabiamy budyń. Do większego garnka wkładamy ser, cukier, cukier waniliowy, jajka i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozrobiony budyń. Masę serową mieszamy i wstawiamy na średni ogień. Masę serową zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ją przez około 5 minut często mieszając (wyraźnie zgęstnieje). Masa serowa jest gotowa. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Następnie wykładamy połowę ciepłej masy serowej. Masę serową przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie wykładamy równomiernie resztę masy serowej i przykrywamy ostatnim blatem. Ciasto obciążamy np. deską, zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie miodowe blaty zmiękną.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zamiast masła można do masy serowej użyć margaryny. Z masłem jest jednak smaczniejsza.

2) Ciasto możemy polać także polewą czekoladową.

Sernik gotowany w cieście miodowym

Sernik gotowany w cieście miodowym

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij