Makowiec w pieluszkach

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na wyjątkowe ciasto, które będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Jest efektowne i pyszne, pięknie się prezentuje. Jest bardzo delikatne, świeże i słodkie, krem zwilża kruche blaty. Moja rodzina była nim zachwycona. Ten wyjątkowy wzór uzyskany w przekroju naprawdę zachwyca. Tym ciastem na pewno sprawicie, że święta będą wyjątkowe.

Oczywiście jak możecie się spodziewać ciasto jest dość pracochłonne w przygotowaniu, ale efekt jest tego wart. Kruche blaty w połączeniu z makowymi roladami zatopionymi w cieście budyniowym smakują wybornie. To będzie hit świąteczny, przekonajcie się 🙂

Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki,
  • 200g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 proszek do pieczenia (15g),
  • 100g masła,
  • 200ml letniego mleka,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE MAKOWE:
  • 1 szklanka maku,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • Olejek migdałowy,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250g masła,
  • POLEWA:
  • 125 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 łyżki wody gorącej,
  • 4-5 łyżek śmietany 18%,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość siekamy z zimnym masłem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajka, chwilkę siekamy i stopniowo wlewamy letnie mleko zagniatając ciasta. Ciasto dzielimy na 6 równych części ( po około 212g każda) i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Z dwóch części ciasta zrobimy blaty, a z czterech rolady makowe.

Formę do pieczenia o wymiarach 23x28cm wyścielamy papierem do pieczenia. Jedną z sześciu części ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy w foremce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto 10 minut. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Podobnie postępujemy z drugim blatem.

Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy rolady. Rolady układamy obok siebie (zostawiając małe odstępy) w tej samej formie, w której piekliśmy blaty. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Dzięki temu, że ułożymy rolady obok sienie, to urosną nam do góry, a nie na boki – więc będą dużo ładniej wyglądały w cieście (będą okrągłe). Nie należy się przejmować, że rolady się skleją podczas pieczenia. Gotowe rolady studzimy.

NADZIENIE MAKOWE: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie odsączamy go na sicie. Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na puch, mieszamy z makiem, a na końcu z pianą z białek. Dodajemy kilka kropel olejku.

KREM BUDYNIOWY: Do rondla wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukry waniliowe, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mąkę. Całość zagotowujemy i gotujemy 2 minuty co jakiś czas mieszając. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem kilka minut aż zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając.

POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spód foremki układamy jeden blat ciasta. Smarujemy go połową kremu budyniowego. Na kremie układamy rolady makowe, które smarujemy resztą kremu budyniowego. Na kremie układamy drugi z blatów. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Masę makową możemy wzbogacić o bakalie.

2) Ciasto kroimy najlepiej w „połowie” makowce, aby uzyskać ładny efekt.

Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

2 komentarzy

  1. Ciasto smakuje wybornie! W Święta było hitem. 🙂 mak obłędnie wilgotny i aromatyczny i do tego puszysty budyniowy krem. Wbrew pozorom całkiem łatwe do przygotowania. Na bank wkrótce skorzystam z innych przepisów Kasi:)

    20170110_193242

    • cukiereczek cukiereczek

      Wow wygląda rewelacyjnie 🙂 Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowała 🙂 Polecam się na kolejne święta 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij