Sernik z musem z białej czekolady

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienity sernik z musem z białej czekolady. Bezbłędny w smaku! Na cienkiej warstwie pokruszonych ciasteczek znajdziecie delikatną warstwę serową pieczoną z parą wodną. Następnie przepyszny, kremowy, aksamitny mus z białej czekolady. A całość zwieńczają maliny i delikatna dekoracja w postaci suszonych (jadalnych) kwiatów i kuleczek zbożowych w białej czekoladzie. To zdecydowanie będzie HIT na Waszym świątecznym stole!

Przygotowanie sernika jest rozłożone w czasie. Najpierw pieczemy sernik, a po wystudzeniu wykładamy na niego mus czekoladowy. Mus z białej czekolady nie jest trudny do przygotowania. Trzeba tylko znać podstawowe zasady pracy z żelatyną i roztopioną czekoladą. Ważne jest, aby masę czekoladową wlewać cienkim strumieniem do śmietany kremówki i mieszać na wolnych obrotach. Podobnie postępujemy z żelatyną. Pamiętajcie, by rozpuszczona czekolada była jak najlepiej wystudzona. Sernik pięknie się kroi i dobrze przechowuje. Najlepiej smakuje po schłodzeniu przez noc. Trzymajcie go w lodówce, ale podawajcie w temperaturze pokojowej. Zimny sernik to nie to. Najlepszy smak ma dla mnie sernik, który wyjęty ociepli się przez 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.

Sernik z musem z białej czekolady

Sernik z musem z białej czekolady

Składniki na sernik z musem z białej czekolady

Aby przygotować sernik potrzebujemy:

  • ciasteczek pełnoziarnistych i masła - najczęściej używam ciasteczek Digestive, które miele w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Następnie łączę je z rozpuszczonym masłem. Taki sernikowy spód jest bardzo szybki do przygotowania;
  • zmielony twaróg - najczęściej używam gotowego sera z wiaderka. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica;
  • cukier i cukier wanilinowy - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy;
  • jajka
  • mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
  • białą czekoladę - może to być Wasza ulubiona czekolada.
  • śmietanę kremówkę 36% - moja ulubiona to śmietanka Piątnica. Nie spotkałam jeszcze lepszej kremówki. Używam praktycznie tylko tej.

Jak przygotować sernik z musem z białej czekolady?

Przygotowanie sernika z musem czekoladowym jest rozłożone w czasie.

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij składniki na sernik wcześniej, aby się ociepliły.
  2. Przygotuj ciasteczkowy spód. Zmiel ciasteczka, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż na spód tortownicy.
  3. Przygotuj masę serową. Wymieszaj składniki na sernik w misce i przelej do tortownicy. Piecz sernik z naczyniem z wodą. Następnie studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Rozpuść żelatynę w wodzie, a czekoladę w śmietance.
  5. Ubij śmietankę na sztywno i połącz z żelatyną i czekoladą. Wyłóż mus na sernik, wyrównaj. Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki.
Przygotowanie sernika

Przygotowanie sernika

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik

  1. Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
  2. Pamiętaj, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową.
  3. Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Mus czekoladowy wyłóż na sernik dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
  5. Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.
Sernik z musem z białej czekolady

Sernik z musem z białej czekolady

Często zadawane pytania

Jaki ser na sernik wybrać?

Oczywiście najlepszy na sernik będzie twaróg tłusty lub półtłusty zmielony samodzielnie. Mielimy go wówczas na małych oczkach, trzykrotnie.

Aczkolwiek na rynku są już dostępne bardzo dobre sery z wiaderka, które idealnie sprawdzają się do domowych serników. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Sernik z musem z białej czekolady

Sernik z musem z białej czekolady

Więcej przepisów na serniki z musem

Sernik z musem z białej czekolady

Sernik z musem z białej czekolady

Aksamitny, kremowy, delikatny - zachwyci smakiem każdego!

Sernik z musem z białej czekolady

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 650g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 270g białej czekolady,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 8g żelatyny+ 40ml gorącej wody,
  • DEKORACJA:
  • maliny świeże i liofilizowane (pokruszone)
  • kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut,
  • suszone płatki róży,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

*Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra-dół). Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącej wody. Sernik będzie się piekł z parą wodną.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy obie mąki i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

*Najczęściej używam śmietany 36% Piątnica.

Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ostudzoną masę karmelową w kilku turach i mieszamy do połączenia.

Mus z białej czekolady wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz sernik z musem z białej czekolady to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





16 komentarzy

  1. Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Obowiązkowa pozycja na każdej imprezie rodzinnej. Bardzo prosty przepis zresztą jak większość na blogu. Naprwno będę częstym gościem po nowe przepisy.??

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Bardzo się cieszę, że smakuje i polecam się na przyszłość!

      • Czy żelatyna dodana do musu czekoladowego ma być ciepła czy ostudzona?

        • cukiereczek

          Letnia.

          • Ten sernik to mistrzostwo…rozpływa się w ustach.

          • cukiereczek

            Ślicznie dziękuję ♥️

        • Bardzo dobry, kremowy sernik. Jednak sernik z musem karmelowym z tego bloga wygrywa. Polecam go każdemu.

          • cukiereczek

            Cieszę się bardzo 🤓

  2. Niestety Masa sie lekko zsiadla. Zalalam nia sernik. Czy bedzie dobra do jedzenia? Czy trzeba bedzie wszystko wyrzucic??

    • cukiereczek

      I jak to wygląda po nocy w lodówce? Jeżeli do rana się nie zsiadła to niestety już się nie zsiądzie🥴

  3. jakie byłby proporcje na mus czekoladowy na sernik chodzi o mleczną czekolade i gorzką czy tyle samo czekolady i żelatyny czy zmienić proporcje. Dziękuje

    • cukiereczek

      Mleczna i gorzka czekolada różnią się od białej więc proporcje śmietanki i żelatyny raczej się zmienią.

  4. Totalnie nie ogarniam musu z białej czekolady 😩 robiłam kilka podejść. W smaku petarda ale nie wygląda w przekroju tak pięknie jak u Pani 😊

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 🤤
      Hmmm widzę, że ten mus wygląda trochę “serkowato” – czy nie zwarzyl się czasem? Tutaj trzeba wyczuć dodawanie czekolady do śmietanki i później wszystko się ładnie udaje ❤️

  5. Twój komentarz

    • I nie przepadam za twarogiem z wiaderka więc zawsze używam zwykłego stąd inna “faktura” sernikowej części 😉

Zostaw odpowiedź