Makowiec warstwowy

Makowce to nieodłączny element świat bożonarodzeniowych. W "Weekendowej Cukierence" dzielę się dziś z Wami przepisem na makowiec warstwowy wywodzący się z kuchni podkarpackiej.

Makowiec warstwowy składa się z czterech warstw ciasta kruchodrożdżowego przełożonych domową masą makową. Czasami jedna z warstw maku zastępowana jest warstwą orzechową. Makowiec ten składa się z samych prostych, łatwo dostępnych składników. Jego wykonanie jest dość proste, ale pracochłonne i wymaga chwilkę czasu. Aczkolwiek uważam, że trud jaki wkładamy w przygotowanie ciasta jest nie duży w porównaniu z otrzymanym efektem. Cechami charakterystycznymi tego wypieku są brak pierwszego wyrastania ciasta drożdżowego oraz długie drugie wyrastanie. Zagniecione ciasto po prostu przekładamy makiem i odstawiamy na 12 godzin do rośnięcia. Tyle czasu potrzeba, aby obciążone makiem warstwy ciasta zdążyły odpowiednio podrosnąć.

Makowiec warstwowy to pyszne i wilgotne ciasto, które idealnie wpiszę się w świąteczne menu. Miałam wrażenie, że z każdym kolejnym dniem stawał się coraz lepszy. Kropką nad i w tym przepisie jest lukier. Nie pomijajcie go.

Makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 150g masła,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 60g świeżych drożdży,
  • 550g mąki pszennej,
  • MASA MAKOWA:
  • 370g maku,
  • 450ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 40g miękkiego masła,
  • 220g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • LUKIER:
  • 15-18 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Drożdże umieszczamy w miseczce i dodajemy 1 łyżkę cukru. Rozcieramy je do momentu aż zrobią się płynne.

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło, pozostały cukier i cukier wanilinowy. Siekamy razem nożem aż do otrzymania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy drożdże, skórkę startą z cytryny, żółtka, jajko i śmietanę. Siekamy jeszcze chwilkę nożem, a potem już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki 25x35cm. Ciasto będzie dość cienkie. Najlepiej każde z ciast rozwałkować na osobnym arkuszu papieru do pieczenia i przenosić do foremki razem z papierem.

W foremce o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy płat ciasta. Smarujemy go równomiernie jedną częścią masy makowej. Następnie wykładamy kolejny płat ciasta. Najlepiej ciasto przenosić razem z arkuszem papieru do pieczenia. tzn. ciasto odwrócić i delikatnie odklejać papier. Kolejno wykładamy porcje masy makowej. Następnie układamy trzeci płat ciasta oraz ostatnią warstwę maku. Na samym wierzchu układamy ostatni płat ciasta. Foremkę z ciastem przykrywamy i odkładamy na 12 godzin w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Ciasto pieczemy około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się spiekać to przykrywamy je folią spożywczą.

Gdy ciasto całkowicie ostygnie to polewamy je lukrem.

Makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

MASA MAKOWA: Możemy użyć maku całego lub mielonego. Mak mielony wystarczy zalać mlekiem i odcedzić. Natomiast mak cały należy zalać gorącym mlekiem, odcedzić i zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

Do maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę makową dzielimy na 3 równe części.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.

Życzę smacznego!

Makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

Inspiracja





4 komentarzy

  1. Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak, to ile należy jej użyć?

    • cukiereczek

      Myślę, że można użyć gotowej masy makowej. Niestety nie podpowiem ile jej użyć, bo jeszcze nie miałam okazji pracować na gotowej masie makowej – zawsze robię swoją.

      • Ika

        Czy można ciasto przygotować wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a rano wyjąć na 12 godzin i następnie upiec? Niestety, nie mam możliwości upiec go po 12 godzinach, ponieważ przed świętami pracuję od rana do wieczora.

        • cukiereczek

          Uważam, że pierwsze wyrastanie może być w lodówce, a ten drugi czas nie będzie już 12h tylko myślę, że krótszy. Powinno się udać 😊

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij