Tego ciasta nie trzeba nikomu przedstawiać. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym i zapieczone z bezą... przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Brzmi pysznie? I jest pysznie. Jest słodko-jest kwaśno, jest maślano i chrupiąco, jest pysznie. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po przepis na znane i lubiane ciasto z kuchni polskiej - Ciasto Pani Walewska lub Pychotka.
Panią Walewską piekło się kiedyś na każda urodziny i święta. Często ciasto to "robiło" za tort. Kremowe, warstwowe, słodko-kwaśne - ciasto lubiane przez wszystkich. Zawsze myślałam, że to ciasto jest pracochłonne i trudne w przygotowaniu. Ale nic bardziej mylnego. Ciasto robi się sprawnie. Zwłaszcza jeśli przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej. Kruchego ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Co więcej, oba ciasta pieczemy jednocześnie więc i to skraca nam czas pracy. W trakcie pieczenia ciast możemy ugotować budyń.
Przepis na to ciasto znalazłam na kanale u Dominiki i gorąco Wam polecam tam zajrzeć, bo znajdziecie u niej również filmik krok po kroku z przygotowania tego ciasta.
Więcej przepisów na ciasta z kuchni polskiej
Połączenie kruchego ciasta z kwaskowatym dżemem, słodziutką bezą i aksamitnym kremem budyniowym. Tego ciasta nie trzeba nikomu przedstawiać!
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 12g proszku do pieczenia,
- 2 g soli,
- 80g cukru pudru,
- 200g zimnego masła,
- 90g śmietany gęstej 18%,
- 5 żółtek,
- BEZA:
- 5 białek,
- 250g cukru,
- 10g mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 400g dżemu z czarnej porzeczki,
- 50g płatków migdałowych,
- KREM BUDYNIOWY:
- 500ml mleka,
- 45 cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 45g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 200g masła
Przygotowanie:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Umieszczamy je w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.
*Jeśli masz tylko jedną blaszkę to jedno z ciast umieść na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika bowiem ciasto będziemy piekli razem.
Po tym czasie ciasta wyjmujemy. Smarujemy oba ciasta równomiernie dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy pianę bezową. Pianę bezową posypujemy płatkami migdałowymi.
Oba ciasta razem wkładamy do piekarnika i pieczemy razem w temperaturze 150 stopni, termoobieg około 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasta całkowicie studzimy.
BEZA: Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru (około 1-2 minuty). Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka. Łącznie białka ubijamy dobre kilkanaście minut.
Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca. Pianę ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie szpatułką do dobrego połączenia, ale nie za długo. Pianę bezową wykładamy na kruchy spód posmarowany dżemem. Posypujemy równomiernie płatkami migdałów.
* Zamiast płatków migdałowych można użyć posiekanych orzechów włoskich.
KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty. Kremem przekładamy blaty ciasta.
ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy kruchy blat z bezą. Wykładamy krem budyniowy. Układamy drugi kruchy blat z bezą. Lekko go dociskamy, aby przykleił się do kremu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Pyszne, proste ciasto piekłam z innych przepisów ale Pani Kasi przepisy są najlepsze czytelne i zrozumiałe. Bardzo polecam:)
Bardzo dziękuję 🙂 Niezwykle mi miło!
Chce dodać zdjęcie pod przepis ale nie chcę się załadować 🙁 a wyszła piękna pani Walewska 🙂
Możesz zrobić zrzut ekranu zdjęcia i wtedy się doda 🙂
O to Kasi przepis w moim wykonaniu 😁
Obłędna wyszła! 🙂
Dziękuję Kasiu za super przepisy ☺️ codziennie tu zaglądam i zawsze coś piekę pysznego, chociaż mam całą stertę książek kucharskich to i tak uwielbiam coś nowego 🙂 bo uwielbiam pichcić od dziecka 🙂 a od niedawna zaraziłam tym pieczeniem dwuletniego synka 🙂
Wow czyli czym skorupka za młodu…😍
Pięknie!
Polecam się w takim razie dalej i ciepło pozdrawiam ❤️