Tego ciasta nie trzeba nikomu przedstawiać. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym i zapieczone z bezą... przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Brzmi pysznie? I jest pysznie. Jest słodko-jest kwaśno, jest maślano i chrupiąco, jest pysznie. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po przepis na znane i lubiane ciasto z kuchni polskiej - Ciasto Pani Walewska lub Pychotka.
![Ciasto Pani Walewska (Pychotka)](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/01/Ciasto-Pani-Walewska-Pychotka-2-scaled.jpg)
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Panią Walewską piekło się kiedyś na każda urodziny i święta. Często ciasto to "robiło" za tort. Kremowe, warstwowe, słodko-kwaśne - ciasto lubiane przez wszystkich. Zawsze myślałam, że to ciasto jest pracochłonne i trudne w przygotowaniu. Ale nic bardziej mylnego. Ciasto robi się sprawnie. Zwłaszcza jeśli przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej. Kruchego ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Co więcej, oba ciasta pieczemy jednocześnie więc i to skraca nam czas pracy. W trakcie pieczenia ciast możemy ugotować budyń.
![Ciasto Pani Walewska (Pychotka)](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/01/Ciasto-Pani-Walewska-Pychotka-3-scaled.jpg)
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Przepis na to ciasto znalazłam na kanale u Dominiki i gorąco Wam polecam tam zajrzeć, bo znajdziecie u niej również filmik krok po kroku z przygotowania tego ciasta.
Więcej przepisów na ciasta z kuchni polskiej
![Ciasto Pani Walewska (Pychotka)](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/01/Ciasto-Pani-Walewska-Pychotka-scaled.jpg)
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Połączenie kruchego ciasta z kwaskowatym dżemem, słodziutką bezą i aksamitnym kremem budyniowym. Tego ciasta nie trzeba nikomu przedstawiać!
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 12g proszku do pieczenia,
- 2 g soli,
- 80g cukru pudru,
- 200g zimnego masła,
- 90g śmietany gęstej 18%,
- 5 żółtek,
- BEZA:
- 5 białek,
- 250g cukru,
- 10g mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 400g dżemu z czarnej porzeczki,
- 50g płatków migdałowych,
- KREM BUDYNIOWY:
- 500ml mleka,
- 45 cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 45g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 200g masła
Przygotowanie:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Umieszczamy je w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.
*Jeśli masz tylko jedną blaszkę to jedno z ciast umieść na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika bowiem ciasto będziemy piekli razem.
![Przygotowanie kruchego ciasta](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/04/Przygotowanie-kruchego-ciasta-na-rogaliki-scaled.jpg)
Przygotowanie kruchego ciasta
Po tym czasie ciasta wyjmujemy. Smarujemy oba ciasta równomiernie dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy pianę bezową. Pianę bezową posypujemy płatkami migdałowymi.
![Ciasto Pani Walewska (Pychotka) - przygotowanie](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/01/Ciasto-Pani-Walewska-Pychotka-przygotowanie-scaled.jpg)
Ciasto Pani Walewska (Pychotka) - przygotowanie
Oba ciasta razem wkładamy do piekarnika i pieczemy razem w temperaturze 150 stopni, termoobieg około 40-45 minut.
![Ciasto Pani Walewska (Pychotka) - przygotowanie](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/01/Ciasto-Pani-Walewska-Pychotka-przygotowanie-1-scaled.jpg)
Ciasto Pani Walewska (Pychotka) - przygotowanie
Po upieczeniu ciasta całkowicie studzimy.
BEZA: Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru (około 1-2 minuty). Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka. Łącznie białka ubijamy dobre kilkanaście minut.
Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca. Pianę ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie szpatułką do dobrego połączenia, ale nie za długo. Pianę bezową wykładamy na kruchy spód posmarowany dżemem. Posypujemy równomiernie płatkami migdałów.
* Zamiast płatków migdałowych można użyć posiekanych orzechów włoskich.
KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
![Przygotowanie kremu budyniowego](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/11/Przygotowanie-kremu-budyniowego-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu budyniowego
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty. Kremem przekładamy blaty ciasta.
ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy kruchy blat z bezą. Wykładamy krem budyniowy. Układamy drugi kruchy blat z bezą. Lekko go dociskamy, aby przykleił się do kremu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
![Ciasto Pani Walewska (Pychotka)](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/01/Ciasto-Pani-Walewska-Pychotka-1-scaled.jpg)
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Pyszne, proste ciasto piekłam z innych przepisów ale Pani Kasi przepisy są najlepsze czytelne i zrozumiałe. Bardzo polecam:)
Bardzo dziękuję 🙂 Niezwykle mi miło!
Chce dodać zdjęcie pod przepis ale nie chcę się załadować 🙁 a wyszła piękna pani Walewska 🙂
Możesz zrobić zrzut ekranu zdjęcia i wtedy się doda 🙂
O to Kasi przepis w moim wykonaniu 😁
Obłędna wyszła! 🙂
Dziękuję Kasiu za super przepisy ☺️ codziennie tu zaglądam i zawsze coś piekę pysznego, chociaż mam całą stertę książek kucharskich to i tak uwielbiam coś nowego 🙂 bo uwielbiam pichcić od dziecka 🙂 a od niedawna zaraziłam tym pieczeniem dwuletniego synka 🙂
Wow czyli czym skorupka za młodu…😍
Pięknie!
Polecam się w takim razie dalej i ciepło pozdrawiam ❤️