Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Już tylko kilka dni pozostało do świat bożonarodzeniowych. Święta te wymagają wyjątkowej oprawy. W "Weekendowej Cukierence" prezentuje dzisiaj wykwintny i widowiskowy tort świąteczny. Tort pięknie prezentuję się w środku, ale także na zewnątrz. Ucieszy oko i podniebienie.

Podstawą tortu są cienkie kruche blaty makowe. Mamy ich tutaj aż 10. Blaty te piecze się każdy osobno, około 7 minut, do zarumienia. Można je upiec kilka dni wcześniej. Krem do przełożenia tortu to krem śmietankowy wzbogacony kajmakiem i suszonymi śliwkami i morelami. Jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na puszysty krem. Aby uzyskać piękne, równe warstwy polecam zastosowanie wagi kuchennej.

Dekoracja tortu to choinki z kremu przygotowane na wafelkach do lodów. Częścią kremu tynkujemy tort, a resztę zabarwiamy na różne odcienie zieleni i wyciskamy na wafelki przy pomocy szprycy lub rękawa. Wafelki docinamy na różnych wysokościach, aby uzyskać choinki o różnej wielkości.

Tort bardzo dobrze się przechowuje. Można go spokojnie przygotować kilka dni przed podaniem. Bardzo ładnie się kroi. Mimo, że jest dość wysoki, to wszystkie warstwy są takie same. Więc nie musimy go kroić tradycyjnie. Mimo tylu etapów przygotowania uważam, że tort jest dość prosty do przygotowania.

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

SKŁADNIKI ( rant 18cm):

  • CIASTO MAKOWE:
  • 180g śmietany 18%,
  • 180g cukru,
  • 80g masła,
  • 6g sody,
  • 400g mąki pszennej,
  • 50g maku,
  • 2 żółtka,
  • KREM ŚMIETANOWO-KAJMAKOWY:
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 250g masy kajmakowej,
  • 160g suszonych moreli,
  • 160g suszonych śliwek,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • TYNK:
  • 300g miękkiego masła,
  • 300g mleka skondensowanego słodzonego,
  • Barwniki spożywcze zielone,
  • DEKORACJA:
  • Rożki do lodów,
  • Cukrowe kuleczki, gwiazdki i cukrowy maczek,
Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO MAKOWE: W misce umieszczamy śmietanę i cukier. Mieszamy i pozostawiamy na około 15 minut tzn. do momentu aż cukier się rozpuści. Możemy co jakiś czas przemieszać. Wówczas dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz żółtka mieszamy. Następnie dodajemy mak, sodę i mąkę i mieszamy do połączenia. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 18cm. Najlepiej jest to zrobić już na papierze do pieczenia podsypując ciasto niewielką ilością mąki podczas wałkowania. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, góra-dół. Każdy z blatów ciasta pieczemy około 7 minut, do zarumienia. Od razu po upieczeniu blaty będą miękkie, gdy ostygną to stwardnieją. Zdejmujemy je z blaszki dopiero, gdy przestygną, aby ich nie połamać.

KREM ŚMIETANOWO-KAJMAKOWY: Suszone owoce moczymy przez 2h w ciepłej wodzie tzn. wkładamy je do miski i zalewamy wodą tak, aby zakryła owoce. Po tym czasie owoce odsączamy na sitku i kroimy w kostkę. W wersji dla dorosłych zamiast wody można użyć rumu.

Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i masę kajmakową. Ubijamy je przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera aż do powstania gęstego i puszystego kremu. Do kremu dodajemy pokrojone owoce i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.

Krem dzielimy na 9 równych części.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

TYNK: Do miski wkładamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (10 minut). Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty miksera na najniższe, aby odpowietrzyć krem.

ZŁOŻENIE TORTU: Na paterze lub grubym podkładzie pod ciasto umieszczamy pierwszy blat ciasta makowego. Nasączamy go odrobiną ponczu. Następnie wykładamy porcję kremu. Układamy kolejny blat ciasta lekko dociskając, ponczujemy i wykładamy kolejną porcję kremu. Postępujemy tak aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być blat makowy. Aby uzyskać ładne i równe warstwy to przy nakładaniu kremu polecam użycie wagi kuchennej. Całe ciasto możemy złożyć w wysokim rancie cukierniczym.

Całe ciasto owijamy folią i odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby naturalnie „osiadło”.

Następnego dnia delikatnie, ostrym nożem, oddzielamy gotowy tort od rantu (jeśli używaliśmy rantu). Najpierw tynkujemy nasz tort. Cały tort pokrywamy na początek cienką warstwą kremu (tzw. warstwa okruszkowa). Tort wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby warstwa kremu się schłodziła. Następnie tort wyjmujemy i tynkujemy na gładko kremem.

Krem przekładamy do szprycy z końcówką wilton 2D i robimy falbankę na górze tortu.

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Cały krem, który nam pozostał zabarwiamy na kolor zielony. Mogą to być różne odcienie zieleni tak jak u mnie lub po prostu jeden kolor.

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Rożki do lodów kroimy na pół i docinamy na różnych wysokościach. Przyciskamy je do tynku. Rożki smarujemy cieniutką warstwą kremu zielonego. Następnie przy pomocy szprycy wyciskamy całuski tworząc igły choinki. Na górze tortu umieszczamy jeden duży rożek i jeden docięty. Również dekorujemy je kremem. Na górze choinek umieszczamy cukrowe gwiazdki. Falbankę z kremu posypujemy cukrowym maczkiem i cukrowymi kuleczkami. Choinki dowolnie dekorujemy.

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort przechowujemy w lodówce.

Tort wyjmujemy 30-60 minut przed podaniem, aby się ocieplił.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast używać gotowej masy kajmakowej można przygotować swój domowy karmel.

Składniki:

  • 150g cukru,
  • 25g miodu,
  • 10g wody,
  • 40g masła,
  • 70g pasteryzowanej śmietanki 36%

W rondelku umieszczamy cukier, wodę i miód. Gotujemy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować tzn. zmieniać kolor na bursztynowy. Dodajemy masło i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy gorącą smietankę. Rondelek wstawiamy na ogień i podgrzewamy jeszcze 2 minuty.

Karmel należy wystudzić i ubić ze śmietaną kremówką i serkiem mascarpone na krem.

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Inspiracja





2 komentarzy

  1. Alez on musi byc tak pyszny jak jest piekny ?

    • cukiereczek

      Tak, jest przepyszny ❤️

Zostaw odpowiedź