Sernik wiedeński

Zapraszam jak co tydzień do "Weekendowej Cukierenki" na porcję słodkości. Dziś częstuje znakomitym i dostojnym sernikiem.

Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny  i aksamitny smak. A dzięki ubijaniu białek i ucieraniu żółtek z cukrem sernik jest niezwykle lekki i puszysty. Można w nim znaleźć podobieństwo do polskich serników (zwłaszcza sernika krakowskiego), bo wyrasta, ładnie się zarumienia, czasem pęka, ale po ostudzeniu wszystko "wraca do normy".

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Więc jeśli będziecie przechowywany w lodówce to wyjmijcie go 1 godzinę wcześniej przed podaniem, aby się ocieplił.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Składniki na sernik wiedeński

Aby przygotować sernik potrzebujemy:

  • zmielony twaróg - najczęściej używam gotowego sera z wiaderka. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica.
  • cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy; sernik jest słodki w punkt.
  • jajka - do tego przepisu używamy aż 8 jajek - to dzięki nim sernik jest taki pyszny.
  • masło - używamy prawdziwego masła 82% tłuszczu, nie margaryny. Uwaga: jeśli używamy prawdziwego twarogu, to dajemy więcej masła tzn. 200g (zobacz uwagę pod przepisem).
  • budyń - może być śmietankowy lub waniliowy. Ewentualnie można go zastąpić mąką ziemniaczaną.

I to wszystko - wystarczy tylko 5 składników, aby uzyskać wyśmienity sernik!

Składniki na sernik wiedeński

Składniki na sernik wiedeński

Jak przygotować sernik wiedeński?

Przygotowanie sernika wiedeńskiego jest niezwykle proste. Wystarczy wykonać tylko 4 kroki:

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Oddziel białka od żółtek.
  2. Masło z cukrem i żółtkami utrzyj na kremową, puszystą masę jajeczną, a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do masy maślano-jajecznej dodaj ser w kilku turach, zmiksuj.
  4. Połącz wszystkie składniki, wymieszaj delikatnie szpatułką i przełóż do foremki.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki na sernik były w temperaturze pokojowej tzn. wyjmij je z lodówki min. 2h wcześniej, aby się ociepliły.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik

  1. Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
  2. Pamięta, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową.
  3. Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach.
  4. Przechowuj sernik w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Jaki ser na sernik wybrać?

Oczywiście najlepszy na sernik będzie twaróg tłusty lub półtłusty zmielony samodzielnie. Mielimy go wówczas na małych oczkach, trzykrotnie.

Aczkolwiek na rynku są już dostępne bardzo dobre sery z wiaderka, które idealnie sprawdzają się do domowych serników. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Więcej przepisów na serniki

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Jeśli chcesz rozsmakować się w najlepszym puszystym i delikatnym serniku to postaw na sernik wiedeński. Sernik smakuje wspaniale, jest okazały, ładnie zarumieniony. Wystarczy przed podaniem oprószyć go cukrem pudrem.

Sernik wiedeński

Składniki:

  • 1kg twarogu zmielonego trzykrotnie z wiaderka,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (250),
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 8 jajek,
  • 100g masła

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.

Do dużej miski wkładamy żółtka, masło i dodajemy1 szklankę cukru. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż otrzymamy jasną i puszystą masę jajeczną (około 5-7 minut). Dodajemy ser, łyżka po łyżce i ucieramy po kilkanaście sekund po każdym dodaniu.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce pozostałego cukru (1/4 szklanki) i dalej ubijamy (aż do skończenia cukru). Ubite białka oraz budyń łączymy delikatnie z masą serową (za pomocą szpatułki).

Masę serową wykładamy do foremki, wyrównujemy. Sernik pieczemy około 60 minut. Następnie studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Życzę smacznego!

Uwaga:

Do sernika użyłam twarogu z wiaderka, który miał zawartość tłuszczu 18%. Jeśli chcecie sernik przygotować z twarogu i samodzielnie go zmielić, to wówczas zwiększcie ilość masła z 100g na 200g.

Jeśli przygotujesz sernik wiedeński to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Czy rodzaj twarogu wpływa na puszystość? Chodzi mi o to czy używając zwykłego twarogu sernik będzie “cięższy”, bardziej zwarty, czy nie powinno to mieć znaczenia? Pozdrawiam serdecznie.

    • cukiereczek

      Tak, przy użyciu twarogu sernik może być odrobinę bardziej zwarty. Ale nadal będzie puszysty i delikatny – bo mamy tutaj dużo jajek i dodamy wówczas dodatkowe masło.

  2. Dziękuję serdecznie za odpowiedź! W weekend będę piekła:)

    • cukiereczek

      Czekam z niecierpliwością na efekty 🙂

  3. Serniczek wyszedł prze-pysz-ny! Leciutki, wręcz rozpływa się w ustach 😍

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 😄

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij