Ciasteczka na święta

 

Na święta Bożego Narodzenia muszą pojawić się u mnie jakieś ciasteczka 🙂 To właśnie ciasteczka mają największe powodzenie u dzieci. Co więcej, można je przygotować już dużo wcześniej. Ciastka można zapakować na prezent. Nie każdy też ma czas na pracochłonne wypieki takie jak piernik, makowiec czy sernik. Ciasteczka przygotujesz w miarę szybko. Polecam moje sprawdzone przepisy na świąteczne ciasteczka:

  • Pierniczki miękkie i puszyste - to pierniczki, które pieczemy najczęściej w naszym domu. Or razu po upieczeniu są miękkie i puszyste. Smakują świetnie same, ale można polać je lukrem lub czekoladą.
Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki

  • Pierniczki lukrowane - to bardzo prosty przepis na szybkie pierniczki. Pierniki te rosną równo podczas pieczenia i dzięki temu idealnie nadają się do lukrowania. Te pierniczki najczęściej wieszamy na choince.
Pierniczki lukrowane

Pierniczki lukrowane

  • Piernikowe choinki - to pyszne ciasteczka piernikowe z zatopionymi lentilkami. Bardzo proste do zrobienia, a sprawiają wiele radości na małych buźkach.
Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

  • Pierniczki staropolskie - to mercedesy wśród pierniczków. Pieczemy je z ciasta takiego jak na piernik staropolski. Ciasto to nastawiamy już w listopadzie. Są miękkie, puszyste, aromatyczne, po prostu najlepsze!
Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

  • Pierniczki alpejskie - to kolejne pierniki, które bardzo często pieczemy. Uwielbiamy je. Są miękkie od razu po upieczeniu, nadziane powidłami i polane czekoladą.
Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

  • Pierniczki zaparzane - to rewelacyjny przepis na pierniki z kuchni polskiej. Do ciasta wykorzystujemy amoniak. Pierniki są puszyste, od razu miękkie, z rumianą skórką.
Pierniczki zaparzane

Pierniczki zaparzane

  • Lebkuchen - czyli pierniczki niemieckie, w których składzie znajdziemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Są bezbłędne w smaku. Inne od znanych nam pierników, ale naprawdę pyszne. Zawsze chętnie do nich wracam.
Lebkuchen

Lebkuchen

  • Piernikowe ciasteczka owsiane - Ciasteczka owsiane kochają wszyscy. A w grudniu możemy upiec ich świąteczną wersją. To jeden z moich świątecznych hitów.
Piernikowe ciasteczka owsiane

Piernikowe ciasteczka owsiane

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

  • Pierniczki dyniowe - miękkie i puszyste pierniczki z dodatkiem dyniowego puree. Bardzo je lubię, bo są idealnie okrągłe, puchate i aromatyczne.
pierniczki dyniowe

puree z dyni, przyprawa korzenna, Boże Narodzenie,

  • Pierniczki z ziemniakami - czy dodatek ziemniaków jeszcze kogoś dziwi w wypiekach? Ziemniaki dodają wypiekom wilgotności, a pierniczki z ich dodatkiem są miękkie i puszyste.
Pierniczki z ziemniakami

Pierniczki z ziemniakami

  • Śnieżne kule - to urocze kuleczki przygotowane z mąki, masła, orzechów i cukru pudru. Świetnie się przechowują. Mają piaskowy i delikatny smak.
Ciasteczka orzechowe śnieżne kule

Ciasteczka orzechowe śnieżne kule

  • Kartofelki marcepanowe - efektowne, a takie proste do przygotowania kuleczki tylko z dwóch składników: marcepanu i kakao. Smakują naprawdę pysznie! I sprawdzą się idealnie jako dekoracja wypieków.
Kartofelki marcepanowe

Kartofelki marcepanowe

  • Pralinki kokosowo-owsiane - to pralinki przygotowane z płatków owsianych i wiórek kokosowych. Fajna opcja dla osób, które nie mogą jeść cukru i miodu lub chcą zjeść coś zdrowszego w święta.
Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane

Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane

Ciastka czekoladowe renifery

Ciastka czekoladowe renifery

  • Ciasteczka imbirowe oblane białą czekoladą - to aromatyczne ciasteczka pełne korzennych przypraw takich jak: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, z dodatkiem miodu. Oblane są po upieczeniu białą czekoladą i udekorowane posypką na wzór ostrokrzewu.
Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą

  • Matyldki - to wypiek, w którym specjalizuje się moja teściowa. Kruche ciastka piecze kilka tygodni przed świętami. A kilka dni przed wigilią każde ciastko smaruje lukrem i przekłada powidłami. Po tym czasie ciastka rozpływają się w ustach.
Ciastka z lukrem przekładane powidłami

Ciastka z lukrem przekładane powidłami

  • Ciastka z maszynki - to ciastka, które świetnie przechowują się nawet do 2 miesięcy. Idealnie kruche, maślane, delikatne.  Przepis jest stary, z babcinego zeszytu.
Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

  • Amoniaczki - kolejny przepis z kuchni polskiej, który po prostu uwielbiam! Dzięki użyciu amoniaku uzyskacie idealnie kruche i puszyste ciastka świąteczne posypane cukrem.
Amoniaczki

Amoniaczki

  • Orzeszki - żeby je upiec trzeba mieć specjalną patelnię. Same skorupki można upiec dużo wcześniej, a nadziać tuż przed świętami. Proponuję jako nadzienie pyszny krem budyniowo-orzechowy.
Orzeszki

Orzeszki

  • Rurki - rurki możemy upiec nawet miesiąc wcześniej i trzymać w zamkniętym pojemniku. Zaś nadziewamy je kilka dni przed świętami.
Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

  • Ciasteczka bezowe muszelki - to ślicznie prezentujące się ciasteczka z chrupiącą warstwą bezy, miękkie i maślane w środku, leciutkie jak piórko, delikatnie słodkie.
Ciasteczka bezowe muszelki

Ciasteczka bezowe muszelki

  • Mini rogaliki orzechowe - te rogaliki to jeden z moich hitów. Banalnie proste w przygotowaniu, a tak zaskakująco smaczne.
Mini rogaliki orzechowe

Mini rogaliki orzechowe

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

  • Kruche ciasteczka świąteczne - można je przełożyć kajmakiem, czekoladą, powidłami czy ulubioną konfiturą. Prezentują się uroczo i smakują fenomenalnie. Chętnie sięga się po kolejne ciastko.
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

  • Waniliowe księżyce - te ciastka najbardziej kojarzą mi się ze świętami. Są podobne w smaku do śnieżnych kuleczek, ale zwinięte są w kształt rogalika. Smakują krucho, piaskowo, maślanie.
Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

  • Bezowe choinki -  wyciśnięta beza ze szprycy na kształt choinki ozdobiona posypką. Czyż nie prezentują się uroczo? Będą idealne na prezent.
Bezowe choinki

Bezowe choinki

  • Cake pops żurawinowe - słynne amerykańskie praliny czyli pokruszone ciasto babkowe wymieszane z kremem mascarpone, polane białą czekoladą. Smakują bajecznie. Biała czekolada i żurawina to idealne połączenie.
Cake pops żurawinowe

Cake pops żurawinowe

  • Cake pops korzenne - słynne amerykańskie praliny w świątecznym smaku. To mój ulubiony smak cake pops! Koniecznie polane mleczną czekoladą.
Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

Ciasteczka owsiane z pistacjami, żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka owsiane z pistacjami, żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź