Sernik pistacjowy “zebra”

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na wyjątkowy sernik. Sernik o smaku pistacjowym. Delikatny, kremowy, mazisty! Przygotowany jest na szybkim ciasteczkowym spodzie. A do masy serowej dodajemy gotowy krem pistacjowy. Wypiek ten cieszy oko i podniebienie. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny deser, a także uwielbiasz pistacje to ten wypiek jest właśnie dla Ciebie!

Kochani, życzę Wam pięknych, spokojnych i rodzinnych świąt wielkanocnych. Cieszcie się każdą chwilą, bo jak widać po ostatnich wydarzeniach przyszłość jest niepewna.

Sernik zebra pistacjowa

Sernik zebra pistacjowa

Składniki na sernik pistacjowy zebra

Aby przygotować sernik pistacjowy potrzebujesz:

  • ciasteczka pełnoziarnise i masło - najczęściej używam ciasteczek Digestive, które miele w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Następnie łączę je z rozpuszczonym masłem. Taki sernikowy spód jest bardzo szybki do przygotowania;
  • zmielony twaróg - najczęściej używam gotowego sera z wiaderka. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica;
  • serek mascarpone - jeśli nie masz akurat serka mascarpone to zastąp go taką samą ilością sera z wiaderka.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy;
  • jajka - w tym przepisie wykorzystaj jajka r.L,
  • budyń - możesz użyć smaku waniliowego lub śmietankowego. Używamy budyniu bez cukru.
  • krem pistacjowy - nie mylcie z pastą pistacjową. Krem pistacjowy to słodzone smarowidło pistacjowe. Mówiąc prosto to taka pistacjowa nutella. Użyłam kremu pistacjowego słodzonego marki GustoBello zakupionego w sieci sklepów Biedronka w tygodniu włoskiem. Ma on w swoim składzie 45% pistacji.
Składniki na sernik pistacjowy "zebra"

Składniki na sernik pistacjowy "zebra"

Jak przygotować sernik zebra pistacjowa?

Przygotowanie sernika jest dość proste. Wystarczy tylko 6 kroków:

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij składniki na sernik wcześniej, aby się ociepliły.
  2. Przygotuj ciasteczkowy spód. Zmiel ciasteczka, wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż na spód tortownicy.
  3. Przygotuj masę serową. Wymieszaj składniki na sernik w misce i poziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj krem pistacjowy i wymieszaj
  4. Nakładaj masę serową na przemian (raz białą, raz pistacjową) do tortownicy. Piecz sernik z naczyniem z wodą. Następnie studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Przygotuj polewę z białej czekolady i wylej na sernik.

Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Za długie miksowanie spowoduje, że sernik mocno urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealny sernik

  1. Użyj twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości.
  2. Pamięta, by wszystkie składniki na sernik miały temperaturę pokojową.
  3. Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Polewę czekoladową wyłóż na sernik dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
  5. Sernik przechowuj w lodówce, ale podawaj go w temperaturze pokojowej.
Sernik zebra pistacjowa

Sernik zebra pistacjowa

Więcej przepisów na serniki:

  • Sernik z czekoladą karmelową
  • Sernik na samych serkach mascarpone
  • Sernik mango-marakuja
  • Sernik z truskawkami
Sernik pistacjowy "zebra"

Sernik pistacjowy "zebra"

Jeśli jesteś fanem wypieków pistacjowych to pokochasz ten sernik. Jest delikatny, kremowy i mazisty.

Sernik zebra pistacjowa

Składniki:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 750 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 5 jajek,
  • 250g kremu pistacjowego,
  • POLEWA:
  • 60ml śmietany 18% (1/4 szklanki),
  • 100g białej czekolady,

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy ser twarogowy, mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników (1-2 minuty). Wówczas dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach przez 30 sekund po każdym dodaniu. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Za długie miksowanie spowoduje, że sernik mocno urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia. Masę serową dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Większą część pozostawiamy bez zmian (60%), a do tej mniejszej (40%) dodajemy krem pistacjowy i mieszamy do połączenia.

Na środek tortownicy wylewamy 3 łyżki masy białej. Następnie wylewamy 3 łyżki masy pistacjowej. Znowu wylewamy 3 łyżki masy białej, kolejno pistacjowej i tak na zmianę, aż do wyczerpania składników. Gdy już wlejemy całą masę serową do tortownicy to delikatnie "pukamy" tortownicą o blat kilka razy, aby wierzch sernika się wyrównał.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy wrzątek. Podczas pieczenia sernika woda będzie parowała.

Sernik pieczemy około 60 minut. Jeśli sernik zacznie się spiekać to przykrywamy go folią. Wierzch sernika powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku.

Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie umieszczamy go w lodówce i schładzamy przez co najmniej 12 godzin.

Po całkowitym wystudzeniu polewamy go polewą i dekorujemy.

POLEWA: W rondelku podgrzewamy na małym ogniu śmietanę 18% prawie do zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Zostawiamy na chwilkę. Następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Drugim sposobem na rozpuszczenie czekolady w śmietance jest podgrzanie jest interwałowo w mikrofali. Polewę wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy czekoladowymi kuleczkami i posiekanymi pistacjami.

Jeśli przygotujesz sernik pistacjowy to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





17 komentarzy

  1. Kupiłam ten krem i będę robić serniczek. W sloiczku jest chyba 200 g, a w przepisie jest 250 g. Chyba nic się nie stanie, jeśli dodam mniej. Tak z ciekawości zapytam, czemu krem, a nie pasta pistacjowa?

    • cukiereczek

      Tak, 200g też będzie ok. Robiłam sernik z samą pasta pistacjową, ale był dla mnie za ciężki, za tłusty :/ Ten z kremem pistacjowym wyszedł o niebo lepszy 😉

      • Ten sernik jest obłędnie pyszny. Szczerze polecam ten przepis. Dziękuje ?

        • cukiereczek

          Dziękuję ślicznie 🙂 Wyszedł fenomenalnie!

          • Pyszny sernik. Krem pistacjowy sprawia, że sernik nie jest ciężki i tłusty. Zrobił ogromny efekt wow na mojej rodzinie. Polecam przepis ❤️

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję za miły komentarz 🥰

  2. Sernik przepyszny i obłędny. Pięknie się prezentuje ❤️❤️
    Bardzo polecam przepis !

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🥰

  3. A,czy budyń ma być ugotowany i ostudzony?

    • cukiereczek

      Budyń dajemy proszek, nie gotujemy.

  4. Mam pytanie odnośnie masy pistacjowej , wykonania zebry. Nigdy nie robiłam i tak się głowie czy to należy po prostu wylać ta druga masę z pistacja czy robić taki okrągły wzorek łyżka aby powstała zebra ?

  5. Witam,mam formę 25cm,a przepis jest na tortownicę 22 jak zmienić proporcje i czy wogóle to robić.

    • cukiereczek

      Możesz spokojnie upiec w formie 25cm i piec kilka minut krócej.

      Możesz też przygotować o 25% więcej składników.

      • Super, dziekuje za pomoc .Pozdrawiam Kasia

        • cukiereczek

          Polecam się 😍

Zostaw odpowiedź