Świąteczny serniczek z malinami

Ten sernik musi zagościć na Waszym świątecznym stole. Jest przepyszny! Jest prosty i szybki do przygotowania. Spód to pokruszone ciasteczka korzenne wymieszane z masłem. Aksamitna masa serowa powstaje z połączenia zmielonego twarogu i śmietany kremówki. A wierzch to maliny zatopione w galaretce. Piękna dekoracja to maliny, bita śmietana i ciasteczka korzenne. "Weekendowa Cukierenka" życzy Wesołych Świąt 🙂

Świąteczny serniczek z malinami

Świąteczny serniczek z malinami

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 250g ciasteczek korzennych,
  • 75g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 12g żelatyny,
  • 60ml wody,
  • DODATKOWO:
  • 300g malin,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 400ml wody,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Kilka ciasteczek korzennych,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby śmietana ubiła się musi być dobrze schłodzona.

Ser miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia.

Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę cały czas miksując. Staramy się żelatynę wlewać ciurkiem na środek miski, aby nie została nigdzie na ściankach. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, dokładnie ją wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (do stężenia masy serowej).

Następnie na masie serowej układamy maliny.

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć to zalewamy nią owoce. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy wierzch ciasta. Użyłam tylki 1M. Na cieście układamy kilka ciasteczek korzennych i kilka malin. Serniczek posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

Życzę smacznego!

Świąteczny serniczek z malinami

Świąteczny serniczek z malinami

2 komentarzy

  1. Najlepszy sernik na świecie. Jest tak dobry ze aż się rozpływa w ustach😍 gorąco polecam ☺️

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz 😄

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij