Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Przychodzę do Was dzisiaj z kolejną propozycją na świąteczny sernik. Tym razem jest to sernik na zimno, ale z bożonarodzeniowym akcentem w postaci pieczonego spodu makowego. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki".

Spód makowy to ciasto ucierane, ale bez dodatku mąki. Mamy tu tylko mielony mak i mielone migdały. Mielony mak to mak sypki, który już coraz łatwiej można dostać w sklepach. Czyli najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie z jajkami, a na końcu dodajemy suche składniki. Masa serowa powstaje z połączenia jogurtu greckiego, śmietany kremówki i zmielonego twarogu. A wierzch sernika zwieńczają maliny zatopione w galaretce. Całość jest bardzo smaczna i prezentuje się bardzo elegancko. Polecam na święta!

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Więcej przepisów na świąteczny serniki

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Makowy spód, aksamitna masa serowa i maliny zatopione w galaretce - wykwintny sernik na zimno z bożonarodzeniowym akcentem.

Świąteczny sernik na zimno z malinami na makowym spodzie

Składniki:

  • SPÓD MAKOWY:
  • 150g masła,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 3 jajka r.M,
  • 100g mielonego maku,
  • 50g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 3 łyżki mleka,
  • MASA SEROWA:
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 250g twarogu trzykrotnie zmielonego,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 16g żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody,
  • DODATKOWO:
  • około 350g malin,
  • 1 galaretka malinowa

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD MAKOWY: Wszystkie składniki na spód makowy powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. W misce mieszamy ze sobą mielony mak, mielone migdały i proszek do pieczenia.

*Mak mielony to produkt już dość łatwo dostępny w większych supermarketach. Jeśli nie uda Ci się go kupić to możesz ewentualnie użyć około 150g gotowej masy makowej, ale wówczas zmniejsz ilość cukru ze 100g na 50g. Postępuj dokładnie jak w przepisie.

Przygotowanie makowego spodu

Przygotowanie makowego spodu

Do misy miksera wkładamy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ucieramy je razem mikserem na jasną i puszystą masę maślaną, około 5 minut.  Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30sekund po każdym dodanym jajku. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mleko. Miksujemy na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy około 25-30 minut. Po pewnym czasie ciasto zacznie się spiekać więc trzeba będzie je przykryć folią. Po upieczeniu ciasto studzimy i zeskrobujemy skórkę. Obręcz tortownicy odpinamy, myjemy, osuszamy i zakładamy ponownie.

MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy.

*Drugi sposób na rozpuszczenie żelatyny: Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą, mieszamy tylko do połączenia i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Przygotowanie masy serowej

Przygotowanie masy serowej

Do miski wkładamy jogurt, twaróg, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy mikserem na wolnych lub średnich obrotach do połączenia składników (nie dłużej) – nie powinno być grudek. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Dodajemy ją w dwóch partiach do masy serowej i mieszamy szpatułką lub miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy letnią żelatynę i mieszamy na małych obrotach miksera. Mieszamy dokładnie, aby żelatyna rozprowadziła się po całej masie serowej. Masa zacznie szybko tężeć (bo wszystkie składniki były zimne) więc szybko z nią pracujemy.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód makowy wylewamy masę serową, wyrównujemy. Odstawiamy ją do lodówki na min. 2h, aby stężała.

Złożenie ciasta

Złożenie ciasta

W tym czasie 1 galaretkę malinową rozrabiamy w 450ml gorącej wody. Maliny układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto dostawiamy na kolejne 2h - do momentu zastygnięcia galaretki. Po tym czasie ostrym nożem oddzielamy ciasto od tortownicy. Smacznego!

*Użyłam malin mrożonych. Układamy je zamrożone i zalewamy zimną galaretką. Mrożone maliny sprawią, że galaretka zacznie szybko tężeć na cieście.

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Jeśli przygotujesz sernik na zimno na spodzie makowym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Ciasto wyszło wyśmienite, bardzo efektowne i przepyszne, masa serowa jest idealnym przełamaniem słodyczy maku.Bardzo polecam.

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje 😃 Wyszło piękne!

Zostaw odpowiedź