Kruche ciasteczka świąteczne

Witam słodko w Nowym Roku 2021! 2021 przyniesie nam duże zmiany, bo już za kilka tygodni przywitamy na świecie naszą córeczkę <3 Dlatego pewnie przepisów będzie pojawiało się mniej na blogu, ale zapewniam, że jak tylko uporam się z nową rzeczywistością to z przytupem do Was wrócę 🙂

A "Weekendowa Cukierenka" jeszcze w iście bożonarodzeniowym klimacie zaprasza na urocze świąteczne ciasteczka. Są to kruche ciastka przełożone kilkoma rodzajami dżemów i kremów. Użyłam do ich przełożenia: konfitury malinowej, z gorzkich pomarańczy, morelowej, jagodowej i kremu krówkowego. Wierzch ciastek oprószyłam cukrem pudrem. Wycinając w środku małe serduszko sprawdzą się także jako ciasteczka walentynkowe. Są szybkie i proste do przygotowania. Przy cieście kruchym bardzo ważne jest, aby było mocno schłodzone. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Po przełożeniu ciasteczka przechowujemy w lodówce, bo zaczną mięknąć od dżemu.

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO KRUCHE:
  • 200g mąki pszennej,
  • 130g zimnego masła,
  • 65g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • DODATKOWO:
  • Dżem do przełożenia ciasteczek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wycinamy okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy otwór małej gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut, do lekkiego zarumienia.

Gdy ciasteczka ostygną to przekładamy je dżemem. Ich wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Z podanych proporcji uzyskamy około 15 już złożonych ciasteczek. Oczywiście ich ilość będzie zależała od wielkości foremek.

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne





2 komentarzy

  1. Ela

    Co zrobić, aby konfitura była taka stabilna w ciastkach, w kupnych jest ona taka trochę jak żelka i lubię taką a w moich domowych nigdy mi tak nie wychodzi, zdradzi Pani jakiś sekret by była błyszcząca i taka stabilna?

    • cukiereczek

      Może to kwestia odpowiedniej konfitury? W sklepowych ciastkach pewnie są jakieś dodatki, aby była taka bardziej galaretkowata, dłużej wytrzymała.

      Tutaj do ciasteczek użyłam konfitury Bone Manam 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij