Makowiec śnieżny to sztandarowe ciasto ze zbiorów siostry Anastazji. Postanowiłam je troszkę unowocześnić i mogę je dziś Wam zaprezentować jako kolejna propozycja świąteczna.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta siostry Anastazji.
Ciasto makowiec śnieżny to pyszne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, gotowanej masy makowej, kremu śmietankowego, kremu kajmakowego (tudzież orzechowego) oraz herbatników i polewy. Nie jest aż tak wymagające. Powiem szczerze, że złożenie ciasta poszło mi bardzo sprawnie i szybko. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej. Aby jeszcze uprościć sobie pracę to można użyć maku mielonego wówczas nie musimy uruchamiać maszynki i mielić samodzielnie maku.
![Makowiec śnieżny z kajmakiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Makowiec-śnieżny-z-kajmakiem-2-scaled.jpg)
Makowiec śnieżny z kajmakiem
Ciasto jest bardzo smaczne, kremowe. Pięknie się kroi i przechowuje. Postoi spokojnie dłuższą chwilę na świątecznym stole. Polecam gorąco!
Mój mąż nie lubi makowców, a tego bardzo zachwalał i zjadał z ochotą. Także bardzo polecam!
Oryginalny przepis zakłada przygotowanie kremu maślanego z dodatkiem orzechów włoskich. Uprościłam jednak ten krok (jednocześnie go unowocześniając) i przygotowałam krem kajmakowo-maślany tylko z 2 składników. Co więcej, dodałam warstwę herbatników, aby ciasto było bardziej sycące, mięsiste. Taka ilość kremów aż prosiła się o jeszcze jedną, dodatkową warstwę. Dzięki dodatkowi herbatników ciasto nie jest mdłe. Chciałam, żeby był to prawdziwie "śnieżny" makowiec więc wierzch ciasta posypałam obficie wiórkami kokosowymi i kuleczkami z białej czekolady. Świetnie sprawdzą się także pokruszone bezy.
![Makowiec śnieżny z kajmakiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Makowiec-śnieżny-z-kajmakiem-1-scaled.jpg)
Makowiec śnieżny z kajmakiem
Więcej przepisów na pyszne makowce
- Makowiec z budyniową pianką
- Ciasto z makiem i bitą śmietaną
- Ciasto kokosowo-makowe z delicjami
- Makowiec warstwowy
![Makowiec śnieżny z kajmakiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Makowiec-śnieżny-z-kajmakiem-scaled.jpg)
Makowiec śnieżny z kajmakiem
Pyszna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Ten makowiec est wyśmienity, kremowy, smakuje wszystkim bez wyjątku.
Makowiec śnieżny z kajmakiem
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 100ml soku pomarańczowego,
- MASA MAKOWA:
- 250g maku,
- 125ml płynnej śmietanki 30%,
- 200g bakalii (rodzynek, skórki pomarańczowej, żurawiny),
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżki miodu,
- 3 białka,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- MASA ŚMIETANOWA:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 12g żelatyny + 50g wody,
- MASA KAJMAKOWA:
- 200g masła,
- 400g masy kajmakowej,
- DODATKOWO:
- około 250g herbatników,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 150g czekolady mlecznej,
- 100g płynnej śmietanki 30%,
- DEKORACJA:
- wiórki kokosowe,
- kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.
![Przygotowanie biszkoptu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/10/Przygotowanie-biszkoptu-scaled.jpg)
Przygotowanie biszkoptu
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 25-30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
![Przygotowanie biszkoptu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/10/Przygotowanie-biszkoptu-1-scaled.jpg)
Przygotowanie biszkoptu
Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.
MASA MAKOWA: Mak umieszczamy w misce. Zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Można mak zalać wieczorem i zostawić na noc na blacie. Następnie mak odcedzamy na sicie lub gazie odciskając nadmiar wody.
![Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Mak-zalewamy-gorącą-wodą-a-po-wystudzeniu-dokładnie-odciskamy.-scaled.jpg)
Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.
Mak mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
![Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Mak-mielimy-3-razy-w-maszynce-do-mielenia-mięsa.-scaled.jpg)
Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy. Żurawinę drobniej siekamy.
* Można użyć dowolnego rodzaju bakalii. Można dodać posiekane orzechy.
** Jeśli nie masz śmietanki 30% to możesz zamiennie użyć mleka, a dodać do niego 1 łyżkę masła.
Zmielony mak przekładamy do większego garnka. Dodajemy miód, cukier, cukier wanilinowy, śmietankę 30%, bakalie, aromat migdałowy i białka. Mieszamy dokładnie łyżką do dobrego połączenia wszystkich składników. Masę wstawiamy na mały ogień. Często mieszamy i masę podgrzewamy prawie do zagotowania. Masa powinna być gorąca i powinna wyraźnie zgęstnieć. Gorącą masę makową od razu wykładamy na biszkopt.
![Przygotowanie maku gotowanego do ciasta](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Przygotowanie-maku-gotowanego-do-ciasta-scaled.jpg)
Przygotowanie maku gotowanego do ciasta
KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę wlewając ją ciurkiem i miksując cały czas na średnich obrotach do dobrego połączenia składników.
![Przygotowanie kremu śmietankowego](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Przygotowanie-kremu-śmietankowego-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu śmietankowego
Ponieważ śmietana będzie zimna to masa zacznie bardzo szybko tężeć więc trzeba ją od razu energicznie i sprawnie wyłożyć na ciasto, aby nie zrobiły się "kluchy".
Jak rozpuścić żelatynę?
Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
MASA KAJMAKOWA: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło przekładamy do misy miksera i ubijamy je na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Wówczas dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia składników. Kajmak nie lubi długiego miksowania. Mieszamy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
* Najczęściej używam masy kajmakowej z Gostynia.
![Przygotowanie kremu kajmakowego](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2015/03/Przygotowanie-kremu-kajmakowego-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu kajmakowego
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
![Makowiec śnieżny z kajmakiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Makowiec-śnieżny-z-kajmakiem-3-scaled.jpg)
Makowiec śnieżny z kajmakiem
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy blat biszkoptu.Nasączamy go połową ponczu.
* Warto odkleić papier od biszkoptu przed ponownym włożeniem go do formy. Wówczas ciasto będzie się lepiej kroiło.
Na biszkopt wykładamy gorącą masę makową i wyrównujemy. Ciasto zostawiamy na blacie aż do wystudzenia warstwy makowej.
Kolejno wykładamy krem śmietankowy. Wyrównujemy i ciasto odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie masa śmietanowa powinna wstępnie związać. Na masę śmietanową wykładamy krem kajmakowy. Kolejno układamy warstwę herbatników, które nasączamy pozostałym ponczem. Herbatniki polewamy gęstniejącą polewą i dekorujemy.
![Makowiec śnieżny z kajmakiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Makowiec-śnieżny-z-kajmakiem-4-scaled.jpg)
Makowiec śnieżny z kajmakiem
Ciasto obłędne. Dobrze moja koleżanka skomentowała – “tak cudownego i pysznego ciasta nie pamięta kiedy jadła”. Polecam z całego serca. Ciasto jest delikatne, śnieżne, megaaa !!! Zagości u mnie na stałe.
Aniu dziękuję za miły komentarz 🙂 Bardzo się cieszę!