Sernik tradycyjny (bez spodu)

Prezentuje dziś przepis na tradycyjny puszysty, delikatny i wilgotny sernik bez spodu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania oraz zawiera same podstawowe składniki: ser, jajka, masło, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Składniki miksujemy po kolei ze sobą przy pomocy miksera. Pamiętajcie, że sekretem udanego sernika jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Sernik rośnie podczas pieczenia, a potem opada – to za sprawą ubitych białek, które dodają mu puszystości. Może też delikatnie pęknąć, ale nie należy się tym przejmować. Wystarczy przez podaniem oprószyć go cukrem pudrem lub polać polewą.

Do przygotowania sernika można użyć twarogu, który sami zmielimy lub sera z wiaderka dobrej jakości. Dodatkowo, do masy serowej możemy dodać rodzynki czy skórkę startą z cytryny. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce. Ciasto przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej tzn. wyciągamy go 1-2h wcześniej, aby się ocieplił.

Taki sernik sprawdzi się idealnie jako szybki wypiek na zbliżające się święta wielkanocne.

Sernik tradycyjny (bez spodu)

Sernik tradycyjny (bez spodu)

SKŁADNIKI:

  • 1kg sera trzykrotnie mielonego,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 100g masła,
  • 30g mąki pszennej (około 2 i ½ łyżki),
  • 30g mąki ziemniaczanej (około 1 czubata łyżka),

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Zamykamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Białka oddzielamy od żółtek. Do większej miski wkładamy masło, cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem przez około 5 minut. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując po 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ser w kilku turach dobrze ucierając po każdym dodaniu. Zbieramy ze ścianek szpatułką masę serową. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy tylko do połączenia. Jeśli chcemy to w tym momencie do masy serowej można dodać rodzynki, skórkę z cytryny czy chocolate chips.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej mieszając krótko i delikatnie szpatułką, tylko do połączenia.

Sernik tradycyjny (bez spodu)

Sernik tradycyjny (bez spodu)

Masę serową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy 1 godzinę. Piekarnik wyłączamy i otwieramy delikatnie drzwiczki. Żeby drzwiczek nie otwierać zbyt mocno można włożyć w nie drewnianą łyżkę.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wystygnięciu ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Do masy serowej możemy dodać dodatkowo:

- ulubiony aromat (kilka kropel),

- rodzynki lub suszoną żurawinę (należy je namoczyć przez 1 godzinę w ciepłej wodzie i odsączyć na sicie),

- skórkę cytrynową.

- chocolate chips czyli kropelki czekoladowe.

Sernik tradycyjny (bez spodu)

Sernik tradycyjny (bez spodu)





2 komentarzy

  1. Wczoraj robiłam, jest przepyszny, rozpływa się w ustach 😋🤩

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź