Ciasto cappuccino z kokosem

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje wyśmienite ciasto cappuccino z kokosem. Jest to ciasto składające się z:

  • kakaowego biszkoptu - do tego przepisu wykorzystałam kakaowy biszkopt olejowy z dodatkiem proszku do pieczenia. Jest stabilny, ładnie rośnie, dobrze się kroi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec swój ulubiony biszkopt.
  • kremu budyniowego cappuccino - to pyszny krem przygotowany z dużą ilością żółtek. Jest aksamitny i kremowy! Smak kremu wzbogacony jest przez dodanie kawy cappuccino w proszku.
  • bezy kokosowej - nic się nie marnuje tzn. żółtka bierzemy do kremu, a białka ubijamy na bezę, którą mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę krótko pieczemy, tylko do zarumienienia. Moja rada: aby nie połamać warstwy bezowo-kokosowej należy położyć ją odwróconą na cieście razem z papierem do pieczenia. Następnie delikatnie, kawałek po kawałeczku, odklejać papier;
  • ponczu - jako poncz wykorzystałam zaparzoną kawę. W wersji dla dorosłych do kawy można dodać kilka łyżek mocniejszego alkoholu.
  • i czekoladowej polewy - to po prostu rozpuszczona czekolada w kremowej śmietance. Bardzo często wykorzystuje taki rodzaj polewy do ciast, bo jest pyszna i szybka do zrobienia. Ja przygotowuje ją najczęściej przy użyciu mikrofali. Jeśli jednak jesteście fanami tradycyjnych polew z dodatkiem kakao i masła to wykorzystajcie polewę z TEGO przepisu.

Ciasto jest dość proste do przygotowania, ale pracochłonne. Przy dobrej organizacji można jednak uporać się z nim w kilka godzin. Biszkopt oraz bezę można upiec dzień wcześniej. Ciasto przechowujemy w lodówce i kroimy ostrym nożem. Najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej tzn. wyjmujemy je z lodówki przed podaniem 1-2 h wcześniej - wówczas krem budyniowy cappuccino oraz polewa miękną i rozpływają się w ustach.

Ciasto cappuccino z kokosem z powodzeniem można zaserwować jako tort. Ciasto będzie idealne na większe rodzinne imprezy i święta.

Ciasto cappuccino z kokosem

Ciasto cappuccino z kokosem

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 6 jajek,
  • 180g cukru,
  • 160g mąki pszennej,
  • 30g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80ml oleju,
  • PONCZ:
  • 200ml zaparzonej kawy,
  • BEZA KOKOSOWA:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM BUDYNIOWY Z CAPPUCCINO:
  • 2 szklanki mleka (500ml),
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 5 żółtek,
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 250g masła,
  • 3 łyżki kawy cappuccino,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g płynnej śmietanki 30%,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 240g czekolady mlecznej,
  • DEKORACJA:
  • Rafaello,
  • Wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach, góra-dół.

Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.

PONCZ: Zaparzamy kawę. Studzimy i odmierzamy 200ml. Do ponczu można dodać ewentualnie kilka łyżek alkoholu np. wódki, spirytusu (zastępując nim część kawy).

BEZA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę do formy, wyrównujemy. Bezę pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu ciasto studzimy.

KREM BUDYNIOWY: Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy chwilkę mikserem do dobrego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Zawartość rondelka wstawiamy na mały ogień i ciągle mieszając zagotowujemy. Wówczas masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy ją folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.

Miękkie masło ucieramy kilka minut mikserem na najwyższych obrotach do białości (5-7 minut). Kilka razy zbieramy szpatułką masło ze ścianek. Następnie dodajemy budyń w trzech turach i ucieramy do połączenia. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Na samym końcu dodajemy cappuccino w proszku i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy.

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamane czekolady i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

Ciasto cappuccino z kokosem

Ciasto cappuccino z kokosem

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x35cm układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Na kremie układamy bezę kokosową. Na bezie rozsmarowujemy pozostały krem budyniowy. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go równomiernie pozostałym ponczem. Ciasto polewamy lekko gęstniejącą polewą czekoladową.

Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy je w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej (wówczas krem budyniowy mięknie).

Życzę smacznego!

Ciasto cappuccino z kokosem

Ciasto cappuccino z kokosem





8 komentarzy

  1. Ciasto jest takie jak lubie-mega slodkie;)

    • cukiereczek

      Jakie ładne warstwy, brawo!

  2. Przepyszne ciacho polecam ❤️

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

    • Mam pytanie o krem z cappucino. Chcę zrobić swój sprawdzony budyń, taki na 750 ml mleka z budyniu w proszku. Miałam kilka podejść do innych i zawsze coś mi nie wychodziło. W takim przypadku ile mam dodać proszku cappucino?

      • cukiereczek

        Rozumiem. Około 4-5 łyżek.
        Pozdrawiam

  3. Poki co to jest najgorszy przepis na ciasto, jakie kiedykolwiek robilam 😅
    Masa budyniowa nie zrobila sie 3 razy (tak, trzykrotnie probowalam, za kazdym razem wyrzucalam bo bylo bardzo rzadkie i by mi wplynelo z tego ciasta). O bezie nie wspomne – za wysoka temperatura i za krotki czas pieczenia. Beza sie zrobila klejaca i gumowa. Zeby ja uratowac musialabym ja suszyc przez pare kolejnych godzin. W desperacji (bo bylo to ciasto przygotowywane na wigilie u tesciow) zamiast masy z budyniu dalam zwyczajnie budyn z ubitym maslem, a beze wyrzucilam. Malo dopracowany przepis zajal mi prawie 7 godzin, a ciasto i tak bylo moja inwencja tworcza, bez polowy podanych skladnikow.

    • cukiereczek

      Przykro mi, że ciasto się nie udało. Zapewniam, że przepis jest dopracowany. Widocznie popełniłaś błąd w przygotowaniu budyniu. Pewnie budyń się nie zagotował i dlatego był płynny.
      Jeśli chodzi o beze to tak, ona ma być taka gumowa. W niczym to nie przeszkadza w cieście. Co więcej, nie potrzeba jej kilku godzin suszenia 🤭 Ten czas podany w przepisie jest wystarczający.

      Ciasto jest pyszne, ale dość pracochłonne i średnio trudne w przygotowaniu. Proszę jeszcze popracować nad techniką nim zrobi Pani kolejne, podobne ciasto🤫

      Pozdrawiam 😃

Zostaw odpowiedź