Katarzynka

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ponieważ już w poniedziałek, czyli 25 listopada, przypadają imieniny Katarzyny, a wydaje mi się, że właśnie 25 listopad to najpopularniejszy dzień, w którym świętuję najwięcej Kaś więc dzisiaj propozycja specjalnie dla moich imienniczek 😉 Pyszne, lekkie ciasto, do którego przygotowania wykorzystałam pierniczki Katarzynki.

Za przepis dziękuję Pani Joli. Miałam problemy ze znalezieniem tych pierniczków, ale udało się, więc mogę Wam podpowiedzieć, że znajdziecie je w Almie lub Realu. Pierniczki świetnie współgrają z powidłami śliwkowymi, lekkim biszkoptem i kremem budyniowym.Polecam gorąco i wszystkim Kasiom składam serdeczne życzenia 🙂

Takie ciasto możecie również z powodzeniem przygotować na świąteczny stół.
Składniki:
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 250g powideł śliwkowych,
  • 14 pierniczków Katarzynki (2,5 opakowania),
  • KREM:
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • czekoladowe serduszka lub gwiazdki do ozdoby

 

Przygotowanie:
Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Margarynę ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji. W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na niem układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekolada. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego 😉

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij