Katarzynka

Witam w "Weekendowej Cukierence"! Ponieważ już w poniedziałek, czyli 25 listopada, przypadają imieniny Katarzyny, a wydaje mi się, że właśnie 25 listopad to najpopularniejszy dzień, w którym świętuję najwięcej Kaś więc dzisiaj propozycja specjalnie dla moich imienniczek 😉 Pyszne, lekkie ciasto, do którego przygotowania wykorzystałam pierniczki Katarzynki.

Katarzynka to dwa blaty jasnego biszkoptu przełożone pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym. Wierzch wypieku posypujemy startą czekoladą. Ciasto jest pyszne w smaku, pięknie się kroi. Pierniczki po nocy spędzonej w lodówce idealnie miękną.

Takie ciasto możecie również z powodzeniem przygotować na świąteczny stół.
Za przepis dziękuję Pani Joli.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 250g powideł śliwkowych,
  • 14 pierniczków Katarzynki (2,5 opakowania),
  • KREM:
  • 1 kostka masła (200g),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • czekoladowe serduszka lub gwiazdki do ozdoby

 

Przygotowanie:

BISZKOPT: Białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
KREM BUDYNIOWY: Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Masło ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem (około 5 minut). Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na niem układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekolada. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego!

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij