Ciasta miodowe to nieodłączny element naszych świąt. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez tego rodzaju ciasta. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam ciasto miodowe, ale w formie torciku z ciasteczek. Trzy miodowe ciasteczka przekładamy kremem czekoladowym i konfiturą malinową. Następnie dekorujemy i po kilku godzinach możemy już cieszyć się ich smakiem. Te torciki na pewno zachwycą Twoich gości na świątecznym stole. Są łatwe do przygotowania, bardzo dekoracyjne, pyszne i bardzo słodkie.

Torciki miodowe z kremem czekoladowym
SKŁADNIKI:
- CIASTECZKA MIODOWE:
- 1 jajko,
- 190g mąki pszennej tortowej,
- ½ łyżeczki sody,
- 80g cukru,
- 40g miodu,
- 50g masła,
- Szczypta soli,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 300g serka typu Philadelphia,
- 200g białej czekolady,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- DODATKOWO:
- Owoce do dekoracji np. borówki, maliny, jagody,
- Mini czekoladki do dekoracji,
- Konfitura malinowa,
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych proporcji otrzymamy 9 torcików czyli 27 okrągłych ciasteczek o średnicy około 8cm.
CIASTECZKA MIODOWE: W rondelku z grubym dnem umieszczamy cukier, miód, szczyptę soli i jajko. Mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy masło i masę wstawiamy na mały ogień. Masę zagotowujemy cały czas mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy sodę i szybko mieszamy. Masa zacznie się pienić. Rondelek odstawiamy do wystygnięcia na około 30-60 minut. Gdy masa przestygnie to dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie się jeszcze kleiło, ale nie dodajemy więcej mąki. Ciasto jest gotowe. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Foremkami wycinamy kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół. Po upieczeniu ciasteczka studzimy.
KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę i czekoladę umieszczamy w miseczce i podgrzewamy w mikrofali 15 sekund. Mieszamy i znowu podgrzewamy 15 sekund. Mieszamy. Postępujemy tak do momentu aż śmietanka połączy się z czekoladą. Gdyby były grudki to masę blendujemy. Masę czekoladową studzimy i przykrywamy z wierzchu folią. Odkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia do misy miksera wkładamy serek typu Philadelphia. Miksujemy go kilkanaście sekund na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy naszą masę czekoladową i ubijamy. Na początku krem zrobi się rzadki, ale ubijamy jeszcze 30-60sekund wówczas zgęstnieje.
ZŁOŻENIE TORCIKÓW: Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go po brzegu ciasteczka. W środek kładziemy porcję konfitury malinowej. Przykrywamy drugim ciasteczkiem i w środek znowu kładziemy porcję konfitury malinowej. Przykrywamy ostatnim ciasteczkiem i krem wyciskamy już na całe ciastko. Dekorujemy np. świeżymi owocami i czekoladkami.
Ciasteczka są najsmaczniejsze po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Wówczas ciastka miodowe miękną od kremu.
Życzę smacznego!

Torciki miodowe z kremem czekoladowym
Witam robiłam miodowe torciki wg przepisu ale ciasto wyszło mi twarde po tym czasie lezakowania i nic nie da się z nim zrobić twarde jak kamień, co zrobiłam nie tak mzoe jakieś rady? 🙂
Widocznie mocno się schłodziło, wystarczy je wyjąć na chwilę i ocieplić tak, by dało się rozwałkować 😉