Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przygotowania do świątecznych wypieków trwają 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na przepis na jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - makowiec na puszystym biszkopcie. Taki makowiec przygotowuję na każde święta moja ciocia Jola i to u niej go podpatrzyłam. Ciocia mówi, że to makowiec dla leniwych, bo jego przygotowanie trwa krótko i jest bardzo proste. Bardzo go lubimy i gorąco polecamy na święta 🙂
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- MASA MAKOWA:
- 1,5 szklanki maku,
- 250g masła lub margaryny,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 3 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 125 g masła lub margaryny,
- 4-5 łyżek śmietany 18%,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią. Nie otwieramy jednak piekarnika przez pierwsze 20 minut, aby biszkopt nie opadł. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
MASA MAKOWA: Do garnka wsypujemy mak, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie mak odsączamy dokładnie na sitku. Mak mielimy 2 razy w maszynce do mielenia. Łączymy go z jajkami i mąką ziemniaczaną. W rondelku umieszczamy masło i cukier, całość zagotowujemy. Do gotującego masła dodajemy masę makową i gotujemy całość 5 minut co chwila mieszając.
Gorącą masą makową przekładamy połówki biszkoptu, lekko dociskamy.
POLEWA CZEKOLADOWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.
Życzę smacznego 🙂
Witam serdecznie.Czy zamiast maku całego można użyć mielonego i wtedy w jakich proporcjach?
Pozdrawiam
Myślę, że ciasto powinno udać się z makiem mielonym ? Proszę użyć 210g maku mielonego.