Sernik kajmakowy

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na przepyszny kremowy sernik, który z pewnością skradnie Wasze serca. Przygotowałam go już kilka razy na święta i rodzinne imprezy, nigdy mnie nie zawiódł. Jeśli lubicie masę kajmakową to na pewno będzie Wam smakował. Mimo dużej ilości kajmaku dla nas nie jest taki słodki, jest w sam raz 🙂 To świetna propozycja na zbliżające się święta.

 

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

 

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 100g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 600g sera na sernik z wiaderka,
  • 230g masy kajmakowej,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 50g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • POLEWA:
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • Płatki migdałowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.




MASA SEROWA: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem do białości. Dodajemy masę kajmakową i jeszcze chwilkę ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie. Dodajemy mąkę i po 1 łyżce sera ucieramy aż masa będzie kremowa i wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Gdyby sernik za bardzo się spiekał należy przykryć go folią. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ale wyjmujemy go z piekarnika dopiero po upływie 30 minut, najlepiej aż całkowicie ostygnie.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sernik chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Sernik kajmakowy

6 komentarzy

  1. Pyszny ❤

    IMG_20180214_152303

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina cieszę się, że smakował 🙂

  2. witam zamierzam wypróbować przepis na ten serniczek bo wygląda apetycznie 🙂 Powie mi pani możne ile mniej więcej wychodzi porcji z takiej małej tortownicy ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda serniczek bardzo polecam, bo smakuję pysznie 🙂 A wyjdzie na pewno 12 sporych porcji. Ale myślę, że spokojnie da się też go podzielić na 18-24 mniejszych porcji.

      • Dziękuje bardzo za odpowiedz. potrzebuje ok 20 porcji wiec powinno wystarczyć 🙂 w takim razie w piątek zabieram się za pieczenie.Proszę mi jeszcze powiedzieć bo sernik potrzebny jest na sobotę popołudni czy polewę zrobić w piątek po wystudzeniu czy lepiej w sobotę
        rano 🙂

        • cukiereczek cukiereczek

          Magda polewę możesz przygotować, gdy tylko sernik wystygnie. Może to być już w piątek. Tylko po przygotowaniu polewy trzeba sernik przechowywać w lodówce wtedy ładnie zastygnie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij