W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam kolejny świąteczny przepis. Tym razem jest to prosty i szybki do przygotowania piernik, który po upieczeniu musi poleżeć kilka tygodni w chłodnym miejscu. Im dłużej piernik leży tym jest smaczniejszy.
Piernik przygotujemy kilka tygodni przed świętami, a w święta delektujemy się jego smakiem. Piernik jest bardzo aromatyczny, z każdym kęsem odkrywamy jego inny smak. Ma jedną wielką zaletę: jest szybki i prosty do przygotowania. Polecam go osobom zabieganym.
SKŁADNIKI:
- 300g mąki (około 1 i ¾ szklanki),
- ½ łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków,
- ¼ łyżeczki soli,
- ½ szklanki cukru brązowego,
- ½ szklanki płynnego miodu,
- ½ szklanki oleju,
- ½ szklanki mocnej zaparzonej herbaty,
- 1/8 szklanki wódki lub rumu,
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100g posiekanych włoskich orzechów,
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie, goździki, mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, wódkę, wystudzoną herbatę, olej i miód i mieszamy. Stopniowo dodajemy i mieszamy aż do połączenia składników.
Na koniec dodajemy orzechy i kandyzowaną skórkę i delikatnie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30x12cm) wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka w 160 stopniach (około 60-75 minut). Jeśli ciasto zacznie się przypiekać należy przykryć je folią.
Ciasto studzimy i owijamy dokładnie w bawełnianą ściereczkę i wkładamy w foliową torebkę. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu od 1 do 4 tygodni.
Piernik jest tym lepszy im dłużej stoi. Przed podaniem możemy go przełożyć np. powidłami śliwkowymi, marcepanem oraz polać polewą czekoladową.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Ciasto można upiec z 1,5 porcji w dwóch keksówkach mniejszych 9x28cm. Czas pieczenia bez zmian, ale pieczemy 145 stopni, termoobieg.
Robię podobny, tylko dodaję kawę a nie herbatę. Z tego powodu mój jest znacznie ciemniejszy.
Mega smaczny! Prosty przepis. Leżakuje i będziemy się delektować smakiem w święta ?
Bardzo się cieszę ❤️ Życzę smacznych świąt!?❤️