Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Święta dokładnie za miesiąc więc prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto z makiem. To najlepszy makowiec jaki jadłam. Mama zazwyczaj pieczenie tradycyjny zwijany makowiec, a ja w zeszłym roku zrobiłam jej konkurencję z makowcem kruchym z budyniową pianką. Cała rodzina bardzo go chwaliła. Przygotowanie ciasta składa się z kilku etapów. Najpierw zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je. Następnie ciasto ścieramy i podpiekamy. Kolejno przygotowujemy masę makową i budyniową piankę. Przy masie makowej warto pamiętać, aby ubite białka dodać tuż przed wyłożeniem masy na kruchy spód. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
- ½ szklanki oleju,
- MASA MAKOWA:
- 3 szklanki maku,
- 2 jajka,
- 50g masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 100g miodu,
- 50g rodzynek,
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 50g suszonej żurawiny,
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego,
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda całkowicie zakryła mak. Odstawiamy go do wystudzenia. Następnie mak dokładnie odsączamy na sicie. Mak mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Do miski wkładamy miękkie masło, miód i cukier. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5 minut). Dodajemy jedno żółtko i ucieramy 30 sekund. Dodajemy drugie żółtko i ucieramy 30sekund. Następnie dodajemy mak i mieszamy do połączenia. Dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę i aromat migdałowy, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy je delikatnie i dokładnie z masą makową. Białka mieszamy z makiem tuż przez wyłożeniem na kruchy spód. W innym wypadku białka opadną, a mak podejdzie wodą.
BYDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód wykładamy równomiernie masę makową. Następnie wykładamy delikatnie budyniową pianką, wyrównujemy. Kolejno ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
szkoda, że nie lubię maku bo wygląda apetycznie 🙂
Świetny przepis, ciasto rewelacja.
Polecam
Prezentuję się perfekcyjnie ?
Czy mozna uzyc gotowego maku z puszki? I czy trzeba dodawac bialka przed pieczeniem zeby byl puszsty?
Myślę, że można użyć maku z puszki. Ale niestety nie wiem czy dodawać do niego białko ponieważ nigdy takiego maku nie używałam. Nie wiem jaką ma konsystencję.
Mega pyszne ciacho! Dzięki piance rozpływa się w ustach ?
Przepis mega! Dzięki piance rozpływa się w ustach !
Wygląda pyyysznie 😉
Hej! Ile gram to 3 szkl maku bo chce kupić mielony mak już 🙂
Około 400g 😏