Bezowe choinki

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam świetny sposób na przygotowanie bez. Przepis na bezy podawałam już jakiś czas temu na blogu. Zamieściłam wówczas we wpisie garść wskazówek dotyczących ich przygotowania i suszenia. Aby przygotować choinki do pianki bezowej dodajemy zielonego barwnika. Wystarczy odpowiednia tylka i możemy wyczarować takie piękne choinki. Użyłam tylki Wilton 103. Bezowe choinki przygotowane są na patyczkach do lodów.

Bezowe choinki

Bezowe choinki

SKŁADNIKI:

  • 100g białek,
  • 150g drobnego cukru do wypieków,
  • Zielony barwnik spożywczy,
  • Cukrowe perełki lub confetti, cukrowe gwiazdki,
  • Patyczki do lodów

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodajmy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy szczyptę zielonego barwnika i mieszamy delikatnie i krótko do połączenia.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką Wilton 103. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wyciskamy pionowy krótki pasek piany bezowej i układamy patyczek (po to, aby patyczek przykleił się). Następnie na patyczki wyciskamy choinki zaczynając od wierzchołka. Bezy posypujemy cukrowymi perełkami lub confetti, a na wierzchołku wykładamy gwiazdkę. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 70-80 stopni, termoobieg około 1,5h. Kilka razy w ciągu suszenia otwieramy piekarnik, aby wypuścić wilgoć.

Po upieczeniu bezy chwilkę studzimy i przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Bezy przechowujemy w szczelnym pojemniku. Gdy dostaną wilgoci z zewnątrz to zmiękną.

Życzę smacznego!

Bezowe choinki

Bezowe choinki

2 komentarzy

  1. Fajny pomysł, brak mi tu tylko np pokazania tej końcówki i etapów jak powstawała ta choinka, ale to taka moja fanaberia ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Zapraszam na mój profil na Instagramie. Tam jest zapisany filmik z przygotowania choinek – wyróżniona relacja “Bezowe choinki”.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij