Na blogu trwa Maraton Babeczek 🙂 Wczoraj pokazywałam Wam przepis na pyszne babeczki czekoladowe. Dziś zaskoczę Was muffinkami w wersji świątecznej - przecież dziś Mikołajki, więc to idealny dzień na takie słodkości.
Babeczki mogą wydawać się trudne do przygotowania, ale tak nie jest. Są odrobinę pracochłonne. Muffinka ma smak piernikowy. Jej środek skrywa dżem wiśniowy. Możecie także użyć powideł śliwkowych. Choinka "zbudowana" jest z paluszków oblanych czekoladą oraz białej czekolady zabarwionej na zielone oraz cukrowej posypki.
Babeczki przygotowaliśmy wspólnie z narzeczonym na poprzednie święta. Uwielbiamy zaskakiwać rodzinę w święta. Co roku staramy się przygotowywać coś nowego. Nasi bliscy byli bardzo zaskoczeni tymi choinkami, a zwłaszcza najmłodsi. Zjedli je ze smakiem. A my już myślimy co przygotować w przyszłym roku 🙂
SKŁADNIKI :
-
BABECZKI:
-
170g cukru pudru,
-
270g mąki,
-
2 łyżki przyprawy do piernika,
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 płaska łyżka kakao,
-
1 małe jajko,
-
60ml oleju,
-
170ml mleka,
-
6 łyżeczek dżemu wiśniowego,
-
LUKIER
-
2 łyżki mleka,
-
12 łyżek cukru pudru,
-
Aromat cytrynowy,
-
CZEKOLADOWE PALUSZKI:
-
50g mlecznej czekolady,
-
12 paluszków,
-
DEKORACJA Z CZEKOLADY:
-
150g białej czekolady,
-
Zielony barwnik spożywczy do czekolad i mas tłustych,
-
DEKORACJA:
-
cukrowe gwiazdki, kolorowa posypka,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy je na kratce. Po wystudzeniu każdą babeczkę smarujemy przygotowanym lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko i odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy. Składniki ucieramy ze sobą aż powstanie lukier gęstości śmietany.
CZEKOLADOWE PALUSZKI: W rondelku zagotowujemy wodę. Czekoladę mleczną łamiemy i umieszczamy w misce. Rozpuszczamy ją nad parą wodną (miska nie powinna dotykać wody). Roztopioną czekoladą smarujemy paluszki np. pędzelkiem. Gdy czekoladowe paluszki są gotowe układamy je na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Robimy to w miarę sprawnie, bo czekolada szybko zastyga.
DEKORACJA Z CZEKOLADY: W rondelku zagotowujemy wodę. Czekoladę białą łamiemy i umieszczamy w misce, dodajemy odrobinę barwnika do mas tłustych i czekolad. Zwykłe barwniki w proszku czy w żelu tutaj się nie sprawdzą. Rozpuszczamy ją nad parą wodną (miska nie powinna dotykać wody). Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z cienką końcówką i wyciskamy na paluszki wzorek, który przypominał będzie choinkę. Od razu choinkę ozdabiamy, zanim czekolada zastygnie. Na czubku choinki umieszczamy cukrową gwiazdkę, a choinkę posypujemy cukrowymi perełkami.
Choinki odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie choinki delikatnie odklejamy od papieru. W babeczkach robimy otwór paluszkiem i w każdym wgłębieniu umieszczamy choinkę.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Podpowiadam jakie inne muffinki możecie przygotować na święta:
Jak długo babeczki można przechowywać ? Chciałabym zrobić je na 25.12 to najlepiej kiedy zrobić ?? Pozdrawiam ?
Dekoracje tzn. choinki można zrobić 2-3 dni wcześniej, a same babeczki najlepiej upiec w wigilię ?
Ok dziękuje ? i to najlepiej na papierze do pieczenia rozłożyć te paluszki i zacząć malować zielona choinkę ? A potem odkleić od papieru ? Pozdrawiam
Dokładnie, my rozkładaliśmy je na papierze do pieczenia. Jak już wyschną to trzeba je delikatnie odkleić.
A to uformowaniu choinek najlepiej wlozyc je od razu do lodowki i tam zeby zastygly czy temp. pokojowa? zeby masa sie nie rozlazla za bardzo i nie stracila choinka ksztaltu 🙂 ?? pozdrawiam
Klaudia my je zostawiliśmy w temperaturze pokojowej i ładnie zastygły. Ale jeśli masz ciepło w domu to możesz je schować do lodówki ?
Po dodaniu wody do białej czekolady cała masa stwardniała i nadawała się do wywalenia ??
Czy można pominąć wodę jeśli mam barwnik w proszku?
“Jeśli używamy barwnika w proszku dodajmy do miski z czekoladą od razu kilka kropel wody. ” – wodę najlepiej dać na początku :/ Dodana później sprawi, że czekolada stwardnieje :/ Najlepiej użyć barwnika w żelu albo specjalnego barwnika do mas tłustych.