Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Listopad to miesiąc, w którym zaczynamy myśleć i planować menu świąteczne. Co więcej, w listopadzie możemy już przygotować część potraw. Mogą to być pierogi lub paszteciki, które zamrażamy. A może to być ciasto na piernik staropolski, które czeka 6 tygodni w lodówce i dojrzewa przed pieczeniem. Tak, dobrze czytacie. W połowie listopada przygotowujemy ciasto, które następnie chowamy na 6 tygodni do lodówki. Tuż przed świętami ciasto pieczemy, przekładamy powidłami i oblewamy czekoladą. Tak w skrócie można opisać proces tworzenia piernika staropolskiego 🙂 Nastawiamy go już w listopadzie, aby cieszyć się jego pysznym smakiem w święta.
Ten piernik to prawdziwy rarytas. Gdy upiekłam go pierwszy raz to przepadłam. Teraz ciasto nastawiam co roku. Cała rodzina czeka na niego w święta. Z podanego przepisu wychodzą 3 pierniki. Jednym obdarowuje mamę, drugim teściów, a trzeci zostaje w naszym domu. Piernik kroi się pięknie, nie rozpada się. Jest mięciutki i pyszny.
Możecie z tej porcji ciasta przygotować 2 pierniki, a z trzeciej porcji upiec pierniczki staropolskie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 250g masła,
- 3 jajka,
- 2 opakowania przyprawy korzennej (łącznie 80g),
- 1kg mąki pszennej,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szklanki mleka,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 150ml śmietany kremówki 30%,
- 450g czekolady mlecznej,
- DODATKOWO:
- 3 słoiczki powideł śliwkowych (około 1kg)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na piernik staropolski zagniatamy 4-6 tygodni przez świętami Bożego Narodzenia czyli najlepiej między 12, a 26 listopada. Z tych proporcji otrzymamy 3 długie pierniki.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.
* Najczęściej używam Przyprawy korzennej do Piernika Kotanyi. 1 opakowanie ma 27g. Do ciasta na piernik wystarczy użyć 2 opakowania czyli około 54g.
W rondlu z grubym dnem umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę maślano-miodową studzimy.
Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajka, mleko z sodą i suche składniki. Ciasto starannie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.
Ciasto na tym etapie będzie luźne. Po czasie spędzonym w lodówce zrobi się bardziej zwarte. Da się z łatwością wałkować po podsypaniu mąką.
5-7 dni przed świętami pieczemy nasz piernik. Blaszkę o wymiarach 39x26cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na grubość 5mm i przekładamy do blaszki. Musimy upiec 3 takie same blaty piernikowe.
Każdy z blatów pieczemy osobno około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół. Piernik urośnie, podwoi swoją objętość. Po upieczeniu blaty studzimy.
Blaty piernikowe przekładamy teraz powidłami. Powidła możemy podgrzać w garnuszku, żeby były ciepłe. Gdy nasz piernik jest przełożony to przykrywamy go papierem do pieczenia i obciążamy np. deską/deskami do krojenia. Piernik dobrze jest owinąć folią, aby nie wysechł w lodówce. Piernik odstawiamy na 3-4 dni do lodówki, aby skruszał.
Po tym czasie cały piernik kroimy na 3 części. Dzięki temu otrzymamy 3 długie pierniki (każdy o wymiarach 13x26cm.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
Gotową polewą polewamy wierzch i boki piernika. Możemy je dodatkowo obsypać pokruszonymi orzechami lub pokruszonym piernikiem, gdyby zostało nam troszkę z krojenia.
Życzę smacznego!
Uwaga:
Do piernika można przygotować także krem grysikowy. Podaje proporcje na taki krem. Kremu wystarczy na przełożenie trzech pierników (czyli uzyskamy trzy takie same ciasta o następujących warstwach: piernik-powidła-piernik-krem grysikowy-piernik):
KREM GRYSIKOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 6 łyżek kaszy manny (około 65-70g),
- 200g masła,
- 4 łyżki cukru cukru
Odlewamy ½ szklanki mleka. Rozrabiamy w nim kaszę mannę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Kaszę gotujemy około 2 minut często mieszając. Następnie kaszę studzimy. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną (około 5 minut). Dodajemy ugotowaną kaszę łyżka po łyżce i chwilkę miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy.
Dzięki za ten przepis! Coś czuje ze piernik będzie przepyszny ? już upieczony po tym jak siedział kilka tygodni w lodowce ☺️
Na pewno będzie pyszny ? Wesołych świąt ?
Przepis niezawodny jak zreszta wszystkie z tego bloga ❤️ Piernik mięciutki, aromatyczny po prostu trzeba go zrobić
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗
Piernik wyśmienity, jak mój mąż nie lubi ciast tak tym był zachwycony 😍
Twój komentarz
wyszedł piękny 🙂
Bardzo mi miło ♥️
Cudowny piernik staropolski bardzo dziękuję 😘 pierniczki z tego ciasta wyszły magiczne♥️
Bardzo mi miło ♥️