Piernik staropolski

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Listopad to miesiąc, w którym zaczynamy myśleć i planować menu świąteczne. Co więcej, w listopadzie możemy już przygotować część potraw. Mogą to być pierogi lub paszteciki, które zamrażamy. A może to być ciasto na piernik staropolski, które czeka 6 tygodni w lodówce i dojrzewa przed pieczeniem. Tak, dobrze czytacie. W połowie listopada przygotowujemy ciasto, które następnie chowamy na 6 tygodni do lodówki. Tuż przed świętami ciasto pieczemy, przekładamy powidłami i oblewamy czekoladą. Tak w skrócie można opisać proces tworzenia piernika staropolskiego 🙂 Nastawiamy go już w listopadzie, aby cieszyć się jego pysznym smakiem w święta.

Ten piernik to prawdziwy rarytas. Gdy upiekłam go pierwszy raz to przepadłam. Teraz ciasto nastawiam co roku. Cała rodzina czeka na niego w święta. Z podanego przepisu wychodzą 3 pierniki. Jednym obdarowuje mamę, drugim teściów, a trzeci zostaje w naszym domu. Piernik kroi się pięknie, nie rozpada się. Jest mięciutki i pyszny.

Możecie z tej porcji ciasta przygotować 2 pierniki, a z trzeciej porcji upiec pierniczki staropolskie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250g masła,
  • 3 jajka,
  • 2 opakowania przyprawy korzennej (łącznie 80g),
  • 1kg mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki mleka,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 300ml śmietany kremówki 30%,
  • 300g czekolady mlecznej,
  • DODATKOWO:
  • 3 słoiczki powideł śliwkowych (około 1kg),

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na piernik staropolski zagniatamy 4-6 tygodni przez świętami Bożego Narodzenia czyli najlepiej między 12, a 26 listopada. Z tych proporcji otrzymamy 3 długie pierniki.

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.

W rondlu z grubym dnem umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę maślano-miodową studzimy. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajka, mleko z sodą i suche składniki. Ciasto starannie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.

Ciasto na tym etapie będzie luźne. Po czasie spędzonym w lodówce zrobi się bardziej zwarte. Da się z łatwością wałkować po podsypaniu mąką.

5-7 dni przed świętami pieczemy nasz piernik. Blaszkę o wymiarach 39x26cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na grubość 5mm i przekładamy do blaszki. Musimy upiec 3 takie same blaty piernikowe. Każdy z blatów pieczemy osobno około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piernik urośnie, podwoi swoją objętość. Po upieczeniu blaty studzimy.

Blaty piernikowe przekładamy teraz powidłami. Powidła możemy podgrzać w garnuszku, żeby były ciepłe. Gdy nasz piernik jest przełożony to przykrywamy go papierem do pieczenia i obciążamy np. deską/deskami do krojenia. Piernik odstawiamy na 3-4 dni do lodówki, aby skruszał.

Po tym czasie cały piernik kroimy na 3 części. Dzięki temu otrzymamy 3 długie pierniki (każdy o wymiarach 13x26cm.

Śmietanę kremówkę rozpuszczamy razem z czekoladą i taką polewą polewamy wierzch i boki piernika. Możemy je dodatkowo obsypać pokruszonymi orzechami lub pokruszonym piernikiem, gdyby zostało nam troszkę z krojenia.

Życzę smacznego!

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij