Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Witam dziś świątecznie w "Weekendowej Cukierence". Prezentuję Wam przeeepyszny wypiek z żurawiną. Żurawina (świeża i suszona) zdecydowanie najczęściej pojawiała się w jesienno-zimowym cyklu "Weekendowej Cukierenki". Oto wypieki z jej udziałem:

Połączenie żurawiny i białej czekolady jest ponadczasowe i pyszne. Przekonałam się o tym przy okazji ciasteczek i ciasta. Przy okazji babeczek raffaello robiłam krem z białej czekolady i bardzo nam wtedy smakował. Postanowiłam więc wykorzystać go do przełożenia tortu. Tort w przygotowaniu jest prosty, ale pracochłonny.

Chciałam, aby był perfekcyjny. Zazwyczaj przy robieniu tortów największy problem mam z jego wykończeniem. Idę na łatwiznę i wygładzam powierzchnię ciasta tylko kremem. Tym razem postanowiłam się trochę napracować i ozdobiłam tort kremem maślanym w odcieniach różu i cukrową żurawiną. Aby nie napracować się jednego dnia to konfiturę żurawinową zrobiłam kilka dni wcześniej. Tort wyszedł pyszny, sycący, słodko-kwaśny z dominującym smakiem czekolady. Poza sezonem na świeżą żurawinę polecam użycie mrożonej. Polecam ten tort na wyjątkowe okazje 😉

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 300g białej czekolady,
  • KONFITURA ŻURAWINOWA:
  • 250g żurawiny (świeżej lub mrożonej),
  • 100g cukru,
  • ¼ szklanki wody,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • KREM NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ (do obłożenia tortu):
  • 1 porcja kremu z tego przepisu,
  • ŻURAWINA W CUKRZE:
  • 50g żurawiny,
  • 2 łyżki cukru,
  • ¼ szklanki wody,
  • Dodatkowy cukier do obtaczania,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy 21-22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt się spiekał to możemy przykryć go folią. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

KONFITURA ŻURAWINOWA: Świeżą żurawinę płuczemy i osuszamy. Umieszczamy ją w rondelku. Dodajemy cukier i wodę. Żurawinę wstawiamy na wolny ogień i zagotowujemy. Żurawinę będzie strzelać. Gotujemy ją na wolnym ogniu przez kilka minut często mieszając aż konfitura zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietanę kremówkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do momentu zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy białą czekoladę. Staramy się rozłożyć ją równomiernie na powierzchni śmietany. Odstawiamy rondelek na 2 minuty. Po tym czasie czekoladę mieszamy ze śmietaną aż do jej roztopienia. Masę studzimy. Wystudzoną masę odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Schłodzoną masę czekoladową wyjmujemy z lodówki. Ubijamy ją mikserem do powstania gęstego kremu. Krem ubijamy tak jak śmietanę kremówkę na bitą śmietanę. Gdy masa zgęstnieje to krem jest gotowy. Należy uważać, aby nie przebić kremu, wówczas będzie płynny.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go 1/3 konfitury żurawinowej. Kolejno smarujemy porcją kremu czekoladowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go 1/3 ponczu, smarujemy go 1/3 konfitury żurawinowej, a następnie porcją kremu czekoladowego. Kolejno układamy trzeci blat biszkoptu. Ponczujemy go, smarujemy pozostałą konfiturą żurawinową i porcją kremu czekoladowego i całość przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy do patery. Ciasto odkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy krem do obłożenia ciasta.

KREM NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ: Krem przygotowujemy według tego przepisu. Krem wykorzystujemy od razu. Krem dzielimy na 3 równe części. Jedną część pozostawiamy białą, a do dwóch pozostałych dodajemy różowy lub czerwony barwnik tak, aby uzyskać dwa odcienie kremu.

Na ciasto nakładamy krem. Ciemniejszy odcień różu na dole, na środku jaśniejszy odcień różu, a na górze biały. Za pomocą szpatułki lub nożyka robimy na kremie paseczki. Robimy to następująco: szpatułkę przykładamy przy dolnej części tortu i przeciągamy ją po kremie wokół tortu. Gdy skończymy pierwszy obwód to postępujemy tak samo wyżej. Górę tortu wyrównujemy.

Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Po czasie spędzonym w lodówce wierzchni krem będzie twardy. Tort należy wyjąć z lodówki 20-30 minut przed podaniem wówczas ten krem zmięknie.

Tort ozdabiamy cukrową żurawiną.

ŻURAWINA W CUKRZE: Żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku. Zawartość garnuszka zagotowujemy do momentu popękania żurawiny, nie dłużej. Żurawinę odcedzamy przez krótką chwilkę na sitku.

Do miski wsypujemy dodatkowy cukier. Dodajemy żurawinę i obtaczamy ją w cukrze.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Biszkopt możemy upiec już dnia poprzedniego. Wówczas będzie się ładnie kroił, nie będzie się kruszył.

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady





2 komentarzy

  1. Witam ,czy nadaje się żurawina suszona?Taka którą możemy kupić o każdej porze roku?Nie spotkałam mrożonej…Pozdrawiam.Beata

    • cukiereczek

      Beata żurawina suszona raczej się nie sprawdzi w tym torcie :/ Zamiast przygotowywać domową konfiturę z żurawiny możesz kupić gotową konfiturę żurawinową taką jak podaje się do mięs. Myślę, że żurawinę możesz zastąpić malinami i też będzie pysznie 🙂

Zostaw odpowiedź