Ciasto ciemny snickers

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje wyśmienite ciasto przekładane ciemny Snickers. Jest to ciasto składające się z:

  • kakaowego biszkoptu - do tego przepisu wykorzystałam kakaowy biszkopt olejowy z dodatkiem proszku do pieczenia. Jest stabilny, ładnie rośnie, dobrze się kroi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec swój ulubiony biszkopt.
  • kremu żółtkowego - to pyszny krem przygotowany z dużej ilości żółtek. Używamy w nim małej ilości mleka, a w ogóle nie używamy mąki pszennej ani ziemniaczanej. Mimo to jest stabilny, bo zawiera sporą ilość masła. Jest aksamitny i kremowy.
  • bezy orzechowej - nic się nie marnuje tzn. żółtka bierzemy do kremu, a białka ubijamy na bezę, którą mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi (można użyć zamiennie mielonych orzechów włoskich). Bezę krótko pieczemy, tylko do zarumienienia. Moja rada: aby nie połamać warstwy bezowo-orzechowej należy położyć ją odwróconą na cieście razem z papierem do pieczenia. Następnie delikatnie, kawałek po kawałeczku, odklejać papier;
  • ponczu - jako poncz wykorzystałam zaparzoną herbatę. W wersji dla dorosłych do herbaty można dodać kilka łyżek mocniejszego alkoholu. Ciasto można także nasączyć zaparzoną i ostudzoną kawą.
  • i kajmaku - czyli gotowanego mleka słodzonego. Gotową masę kajmakową można z łatwością kupić w sklepach. Używam i polecam kajmak z Gostynia.

Ciasto jest dość proste do przygotowania, ale pracochłonne. Można jednak uporać się z nim w kilka godzin. Przechowujemy je w lodówce i kroimy ostrym nożem. Najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej tzn. wyjmujemy je z lodówki przed podaniem 1-2 h wcześniej - wówczas krem żółtkowy oraz polewa miękną i rozpływają się w ustach.

Ciemny Snickers z powodzeniem można zaserwować jako tort. Ciasto będzie idealne na większe rodzinne imprezy i święta wielkanocne czy bożonarodzeniowe.

Więcej przepisów na wyśmienite ciasta przekładane

Ciasto ciemny snickers

Ciasto ciemny snickers

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 6 jajek,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki kakao),
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek oleju,
  • PONCZ:
  • 200ml zaparzonej herbaty,
  • BEZA ORZECHOWA:
  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru (150g),
  • 250g orzechów laskowych zmielonych,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM ŻÓŁTKOWY:
  • 1/2 szklanki mleka (125ml),
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 5 żółtek,
  • 300g masła,
  • DODATKOWO:
  • 450g masy kajmakowej,
  • DEKORACJA:
  • 50g zmielonych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach, góra-dół.

Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.

PONCZ: Zaparzamy herbatę. Studzimy i odmierzamy 200ml. Do ponczu można dodać ewentualnie kilka łyżek alkoholu np. wódki, spirytusu.

BEZA ORZECHOWA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę do formy, wyrównujemy. Bezę pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach, góra-dół, do zarumienienia. Po upieczeniu ciasto studzimy.

KREM ŻÓŁTKOWY: Do garnka wlewamy ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy chwilkę mikserem do dobrego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Zawartość rondelka wstawiamy na mały ogień i ciągle mieszając zagotowujemy. Wówczas masa powinna delikatnie zgęstnieć. Masę żółtkową odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy kilka minut mikserem na najwyższych obrotach do białości (5-7 minut). Kilka razy zbieramy szpatułką masło ze ścianek. Następnie dodajemy masę żółtkową w trzech turach i ucieramy do połączenia. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Krem jest gotowy.

Ciasto ciemny snickers

Ciasto ciemny snickers

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x35cm układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie rozsmarowujemy 3/4 kremu żółtkowego. Na kremie układamy bezę orzechową. Na bezie rozsmarowujemy masę kajmakową. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go równomiernie pozostałym ponczem. Kolejno wykładamy resztę kremu żółtkowego. Wierzch ciasta posypujemy zmielonymi orzechami.

Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy je w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej (wówczas krem budyniowy mięknie).

Życzę smacznego!

Ciasto ciemny snickers

Ciasto ciemny snickers





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij