Piernik cytrusowy

Taki przepis na pewno przyda się Wam na tydzień przed świętami. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na szybki piernik.

Aromatyczny i pachnący, miękki i puszysty, orzeźwiający dzięki cytrusom – tak w kilku słowach można opisać ten piernik. Co więcej, szybki i prosty do przygotowania – nie używamy miksera, a wszystkie składniki mieszamy łyżką. Możemy upiec go do 2 dni przed świętami. Przechowujemy go w zamkniętym pojemniku na ciasto, aby nie wysychał.

Nie musicie się obawiać łączenia przypraw korzennych i cytrusów. Takie połączenie stosowałam już przygotowując pyszne niemieckie pierniczki - Lebkuchen. To naprawdę zgrany duet.

Piernik cytrusowy

Piernik cytrusowy

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • ½ szklanki mleka,
  • 200g miodu,
  • 115g masła,
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 270g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Skórka starta z 2 pomarańczy,
  • Skórka starta z 2 cytryn,
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • LUKIER:
  • 1 i ½ łyżki mleka,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • Skórka starta z ½ pomarańczy,
  • Około 12-15 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Cytryny i pomarańcze sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i masło. Zawartość rondelka podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Powinna być letnia.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Jajka roztrzepujemy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy skórkę startą z cytryn i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy zawartość rondelka i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników, nie dłużej. Na sam koniec dodajemy kandyzowane skórki: cytrynową i pomarańczową.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy jego wierzch.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Następnie polewamy je lukrem.

Ciasto przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby nie wysychało.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy. Lukier możemy też przygotować na samym soku pomarańczowym (wówczas dajemy go 2 i ½ łyżki). Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy. Na końcu dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zamiast lukrem to wierzch piernika możemy polać polewą czekoladową.

Piernik cytrusowy

Piernik cytrusowy

Piernik cytrusowy

Piernik cytrusowy

Inspiracja





2 komentarzy

  1. Piernik wyszedł przepyszny! Banalnie prosty, bardzo szybki.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

Zostaw odpowiedź