Sernik z musem pierniczkowym

Ten sernik musi zagościć na Waszym świątecznym stole 🙂 Kremowy, delikatny, ze świątecznym akcentem. Jest przepyszny, a przy tym prosty do przygotowania. Zapraszam na sernik z musem pierniczkowym w ramach "Weekendowej Cukierenki".

Przygotowanie sernika trzeba rozłożyć w czasie. Zaczynamy od pokruszenia ciasteczek na spód. Ciasteczka Digestive są twarde więc najlepiej rozdrobnić je maszynką do mielenia mięsa. Ciasteczka łączymy z roztopionym masłem i wykładamy na spód tortownicy. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. To podstawowy warunek udanego sernika. Kolejnym ważnym elementem jest krótkie miksowanie masy serowej, na niskich obrotach miksera. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Wówczas sernik urósłby w piekarniku, a później opadł. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. A po wystudzeniu przekładamy go do lodówki. Aby przygotować mus pierniczkowy należy pokruszyć drobno pierniki i wymieszać je z podgrzaną kremówką. Najlepiej użyć pierniczków domowych, ale sprawdzą się też kupne dobrej jakości, bez nadzienia. Mus potrzebuje około 2 godzin do całkowitego stężenia. Najlepiej jak sernik z musem spędzi noc w lodówce. Dekoracja to ubita na sztywną masę kremówka oraz pierniczki. Tutaj ważne jest, aby śmietana była mocno schłodzona. Ubijamy ją na wysokich obrotach miksera.

Sernik z musem pierniczkowym

Sernik z musem pierniczkowym

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 duże jajka,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • MUS PIERNICZKOWY:
  • 170g lukrowanych pierniczków bez nadzienia,
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 10g żelatyny + 50ml gorącej wody,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • pierniczki,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra-dół).

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

MUS PIERNICZKOWY: Pierniczki drobno kruszymy. Do rondelka wlewamy 200g śmietany kremówki i zagotowujemy. Do gorącej śmietany dodajemy pokruszone pierniczki i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita piernikowa masa. Pierniczki studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody (nie wrzącej). Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy masę pierniczkową w kilku turach i mieszamy do połączenia. Kolejno ciurkiem wlewamy wystudzoną żelatyną i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia.

Mus pierniczkowy wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

DEKORACJA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy zakończonej tylką gwiazdką. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch sernika. Sernik dekorujemy także pierniczkami.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeśli chcecie użyć pierniczków bez lukru to wystarczy gotowy mus dosłodzić cukrem pudrem.

Sernik z musem pierniczkowym

Sernik z musem pierniczkowym

4 komentarzy

  1. Witam 🙂 sernik pozniej przechowujemy caly czas w lodowce prawda ??:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak 😉 Można go wyjąć 30 minut wcześniej, żeby się ocieplił przed podaniem 🙂

      • ok a ten mus wytrzyma spokojnie jak zrobie ciasto 2 dni przed podaniem ??:):):) pozdrawiam

        • cukiereczek cukiereczek

          Tak?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij