Na wielkanocnym stole królują babki, serniki, mazurki, makowce i ciasta kremowe. Przygotowałam dla Was zestawienie najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne. Oprócz tradycyjnych wypieków znajdziecie tutaj także bardziej nowoczesne.
BABKI
Babka to królowa wielkanocnego stołu stąd nie może jej zabraknąć podczas świąt.
- Babka na oleju - To wyśmienita babka przygotowana z samych podstawowych składników: jajek, oleju, cukru i mąki, proszku do pieczenia i kakao. Idealna na Wielkanoc, a także jako ciasto na co dzień do kawy. Jest szybka i prosta do przygotowania.
- Babka karmelowa - lekka i pyszna babka przygotowana z dodatkiem czekolady karmelowej. Delikatna i mięciutka z delikatnym karmelowym smaczkiem.
- Babka piaskowa - to tak uniwersalne ciasto, że piekę ją przez okrągły rok. Swój piaskowy smak zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej.
- Babka drożdżowa - to najlepsza babka drożdżowa na świąteczny stół. Długo zachowuje świeżość i jest wilgotna, bo przygotowujemy ją poprzez zaparzenie mąki gorącym mlekiem.
- Babka cytrynowa z serkiem homogenizowanym - wilgotna i puszysta babka cytrynowa. Bardzo dobrze się przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Jogurtowa babka piaskowa - jest to bardzo prosta i szybka do przygotowania babka. Sprostają jej przygotowaniu nawet początkujący w kuchni. Jogurtowa babka piaskowa jest puszysta i wilgotna. Bardzo ładnie się kroi.
- Babka ajerkoniakowa - Mięciutka, puszysta, wprost rozpływa się w ustach - tak w kilku słowach można opisać jej smak. Jest również szybka i prosta do przygotowania.
- Babka cytrynowa z malinami w lukrze - puszysta i delikatna. Większość składników do jej przygotowania na pewno macie w domu.
- Babka pomarańczowa z żurawiną - Doskonały smak i konsystencja, a przy tym imponujący wygląd. Pokochasz te babkę od pierwszego kęsa, obiecuję!
- Babka węgierska - charakterystyczne dla tego węgierskiego ciasta są warstwy maku i cynamonu. Najpierw do formy babkowej nakładamy porcję ciasta. Następnie posypujemy ją cynamonowym cukrem. Znów nakładamy ciasto i przesypujemy cukrem. Postępujemy tak aż do skończenia składników.
- Babka z białą czekoladą - pokochała ją cała moja rodzina. Po spróbowaniu wszyscy sięgali po następny kawałek. Ciasto oblałam śnieżnobiałym lukrem.
- Babka cytrynowa - Jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko zmiksować składniki, upiec ciasto i zalać je cytrynowym syropem. Po przygotowaniu babka zachwyca pysznym cytrynowym smakiem.
- Babka "słony karmel" - Jest to babka o smaku słonego karmelu i do jej przygotowania używamy likieru słony karmel. Znajduje się on w cieście, a także w lukrze, którym polewamy babkę po upieczeniu. Babka jest bardzo prosta i w miarę szybka do przygotowania. Jest puszysta, mięciutka, idealnie słodka, delikatna. Każdy kto jej spróbował bardzo ją chwalił.
SERNIKI
Nie ma świąt bez sernika! Jeśli lubisz tradycyjne smaki to skuś się na sernik krakowski. Jeśli nie masz czasu na wypieki to przygotuj sernik bez spodu. A jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę nowoczesnym wypiekiem to przygotuj sernik z musem lub serniczek mascarpone.
- Sernik wielkanocny - to połączenie tradycji z nowoczesnością. Kruchy spód, masa serowa z masłem i dużą ilością jajek oraz rodzynki, polewa czekoladowa i dekoracja z cukrowych jajeczek. Smakuje pysznie, a prezentuje się jeszcze lepiej!
- Sernik krakowski - pyszny polski sernik na kruchym spodzie, z rodzynkami i kratką na wierzchu. Przepyszny!
- Puszysty sernik bez spodu - to przepis na szybki wypiek z samych podstawowych składników.
- Poduszkowiec - to delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie, a robi wrażenie na gościach.
- Sernik wiedeński - Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny i aksamitny smak.
- Sernik z musem z białej czekolady - to wyjątkowy pieczony sernik, który wychodzi aksamitny i równy jak stół. Po upieczeniu wykładamy na niego mus z białej czekolady. Jest idealny w smaku. Więcej przepisów na serniki z musem znajdziesz TUTAJ.
- Sernik puszysty - to sernik tradycyjny, przygotowany z dużą ilością jajek.
- Sernik z mandarynkami - to ekspresowy w przygotowaniu sernik z delikatną masą serową, soczystymi mandarynkami i chrupiącym ciastem.
- Sernik pistacjowy zebra - delikatny, mazisty, kremowy. Idealny dla fanów pistacji i osób lubiących niebanalne wypieki.
- Sernik kajmakowy - sernik dla wielbicieli krówek. Sernik jest kremowy, wprost rozpływa się w ustach.
- Sernik biały puch - to sernik przygotowany z dużą ilością białek. Jest puszysty i kremowy.
- Sernik z czekoladą karmelową - pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie, który zawiera czekoladę karmelową. Udekorowany jest polewą również z czekolady karmelowej.
- Sernik z rosą - Sernik ten składa się z kruchego ciasta, masy serowej i pianki bezowej, na której pojawia się złota rosa.
- Sernik zebra z nutellą - pięknie się prezentuję i pysznie smakuje.
- Sernik baskijski - odkąd przygotowałam go po raz pierwszy to gości u nas w każde święta i rodzinne spotkania. Bez spodu, bardzo prosty do przygotowania, przepyszny!
- Sernik chałwowy - sernik dla wielbicieli chałwy - delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki.
- Sernik mascarpone - To pyszny cytrynowy sernik przygotowany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem białej czekolady, z serków mascarpone i gęstego jogurtu naturalnego. Idealnie kremowy.
MAKOWCE
Makowiec to także obowiązkowa propozycja na naszym świątecznym stole. Mama przygotowuję tradycyjny zawijany makowiec. Ja natomiast przygotowuję makowiec w odmienionej formie:
- Makowiec w pieluszkach - ten makowiec wymaga większego wkładu pracy. kruche blaty ciasta przełożone są kremem budyniowym, w którym zatopione są rolady makowe. Po 2-3 dniach ciasto smakuje wspaniale.
- Makowiec na kruchym cieście z budyniową pianką - to ciasto na pewno zaskoczy Twoich gości. Między warstwami maślanego kruchego ciasta mamy aromatyczną, słodką masę makową i lekką budyniową piankę.
- Makowiec warstwowy - to makowiec wywodzący się z kuchni podkarpackiej. Cztery blaty ciasta kruchodrożdżowego przełożone domową masą makową i oblane lukrem. Ciasto bardzo efektowne i całkiem proste do przygotowania.
- Makowiec w cieście cytrynowym - to makowiec na cieście ucieranym wzbogaconym skórką cytrynową.
- Makowiec biszkoptowy - to bardzo szybki i prosty do przygotowania makowiec. Uwielbiam jego smak, jest miękki i wilgotny.
- Makowiec z bezą - to pyszny makowiec na kruchym cieście zapieczony pod bezową pianką.
- Makowiec zawijany - to makowiec, który zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole. Nie ma świąt bez tego makowca! Mięciutkie ciasto drożdżowe, polane lukrem, z pyszną domową masą makową – pycha.
MAZURKI
Niestety w naszych stronach nie było tradycji na przygotowywanie na święta mazurków. Staram się tę tradycję wprowadzać. Stąd na blogu znajdziecie niewiele mazurków, ale ta galeria poszerza się co roku
- Mazurek pistacjowy - mamy tutaj kruchy spód, przepyszne nadzienie przygotowane z białej czekolady, pasty pistacjowej i śmietanki kremowej, konfiturę malinową dla przełamania słodyczy i piękną dekorację.
- Mazurek karmelowy - mamy tutaj kruchy spód, przepyszne nadzienie przygotowane z czekolady karmelowej i śmietanki, konfiturę malinową dla przełamania słodyczy i nowoczesną dekorację.
- Mazurek owsiany - jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut. Wystarczy w jednej misce ubić pianę z białek, a w drugiej utrzeć żółtka z cukrem pudrem i masłem. Następnie dodać suche składniki i wymieszać. Ciasto piecze się krótko. W tym czasie można przygotować polewę czekoladową i ozdoby do dekoracji.
- Mazurek jaglano-kokosowy - Ten mazurek należy do tych "nowoczesnych". Zamiast tradycyjnego kruchego ciasta mamy ciasto przygotowane z mąki jaglanej. Tradycyjny budyń ugotowałam na mleczku kokosowym. Wierzch mazurka udekorowałam wiórkami kokosowymi i pestkami granatu.
CIASTA Z KREMEM
Warto, aby na świątecznym stole pojawiło się jedno lub dwa ciasta z kremem. To moje świąteczne hity:
- Ciasto z makiem i bitą śmietaną - lekkie i piankowe, delikatne w smaku. Ten kolorowy przekładaniec idealnie sprawdzi się na święta czy większe uroczystości rodzinne. Użyj dowolnego koloru galaretki, w zależności od okazji.
- Łabędzi puch - biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym i kremem budyniowym przygotowanym z kajzerek, z dodatkiem wiórek kokosowych.
- Ananasowiec - delikatne, kremowe ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym z dodatkiem ananasa z puszki i bezą kokosową. Wierzch można dodatkowo udekorować paseczkami z czekolady.
- Cytrynowiec - to lekkie i orzeźwiające ciasto cytrynowe z dwoma rodzajami kremu: budyniowym i śmietankowym. Pięknie się kroi i przechowuje.
- Marysieńka - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy orzechowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Ciasto jajko sadzone na szpinaku - to najmodniejsze ciasto wielkanocne. Proste i szybkie do zrobienia, a takie efektowne. Mamy tutaj szpinakowy biszkopt, krem serowy, który smakuje jak serniczek na zimno oraz połówki brzoskwiń z puszki zatopione w przezroczystej galaretce.
- Snickers - to jedno z pyszniejszych ciast miodowych: z kremem budyniowym, orzechami i kajmakiem. Można je przygotować 2-3 dni przed świętami. Wypróbuj także ciasto Snickers bez pieczenia oraz ciemny Snickers s.Anastazji.
- Balowe - to ciasto robimy na każde urodziny i imieniny, świetnie zastępuje tort. Mistrzem w jego przygotowaniu stal się mój mąż! Gorąco polecamy!
- Puszyste ciasto cytrynowe na oleju - Mięciutkie i delikatne w smaku ciasto cytrynowe z chrupiące kruszonką i lukrem - to pyszne ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie potrzebujesz nawet miksera!
- Ciasto z rogalikami - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z jasnego biszkoptu, kawowego kremu budyniowego, bitej śmietany, rogalików 7days i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Ajerkoniakowiec z kokosem - pyszne, lekkie i puszyste ciasto na biszkopcie z rewelacyjnym kremem na bazie ajerkoniaku
- Pychotka kokosowa z ananasem - to pyszny przekładaniec z egzotyczną nutą. Znajdziesz tutaj kruche blaty z bezą kokosową. Blaty te przełożone są kremem budyniowym z dodatkiem ananasa z puszki. Ciasto jest rewelacyjne!
- Murzynek z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi - kakaowe blaty biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi i krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Na górę krem wykładamy szprycą tworząc "górki", a wierzch oprószamy kakao. Ciasto jest dość proste do przygotowania. Polecam także murzynek z kremem malinowym.
- Cappuccino z kokosem - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy kokosowej, kremu budyniowego z cappuccino i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Pani Walewska czyli ciasto Pychotka - to bardzo popularne ciasto z kuchni polskiej. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym, z bezą, przełożone kremem budyniowym. Niebo w gębie!
- Słonecznikowiec - kakaowy biszkopt przełożony kremem karmelowym. Wierzch stanowi posypka ze słonecznika - to jedno z lepszych ciast na blogu.
- Marchewkowe - coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie ciasta marchewkowego na święta. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości.
- Raffaello - to ciasto bez pieczenia, przygotowane z krakersów przełożonych kremem budyniowym z dodatkiem wiórek kokosowych.
- Balladyna - to ciasto niczym tort, piękne, wysokie, ładnie się kroi, jest pełne pysznych smaków. Mamy tutaj kakaowy biszkopt, krem serowo-śmietanowy, kajmak, herbatniki kakaowe oraz maliny w galaretce. Wypróbuj także Balladynę z kremem budyniowym.
- Prosty tort śmietankowy - prosty tort z kremem śmietankowym i dowolnymi owocami.
- Tort cytrynowy - połączenie kremu śmietankowego i lemon curd.
MINI WYPIEKI
Staram się co roku przygotowywać dla dzieci mini wypieki - zawsze cieszą się też powodzeniem wśród dorosłych 🙂
- Ciasteczka z jajeczkami - Czyż nie wyglądają uroczo i kolorowo? ? Aby ożywić wielkanocny stół wystarczy ciastka upiec z dodatkiem czekoladowych jajeczek. Odkąd upiekłam je pierwszy raz rodzina chce, aby ciągle je piec. Tak nam zasmakowały. Ciastka są słodziutkie, kruchutkie, pyszne. Ładnie trzymają kształt. Świetnie się przechowują. Można je upiec spokojnie kilka dni przed Wielkanocą.
- Wielkanocne bezowe gniazdka - zachwycają oko i podniebienie. Nie znam osoby, która nie lubi bezy. Bezowe gniazdka można upiec kilka dni przed Wielkanocą, a napełnić kremem w dniu podania.
- Piaskowe panienki - czyli babka piaskowa w wersji mini. Idealne do święconki.
- Popękane ciastka cytrynowe - to mięciutkie cytrynowe biszkopciki, które cieszą oko i podniebienie. Dzięki prostemu zabiegowi uszykujemy ciekawą popękana fakturę na ciasteczkach. Ten przepis pojawi się już w niedzielę na blogu, zapraszam!
- Cynamonowe króliczki - to słynne amerykańskie bułeczki cinnamon rolls przygotowane w stylu wielkanocnym. Mięciutkie i puszyste.
- Muffinki cytrynowe z malinami w lukrze - mięciutkie i puszyste małe babeczki.
- Mini babeczki czekoladowe - to czekoladowe babeczki z kremem czekoladowym udekorowane jajeczkami cukrowymi, czekoladowymi i czekoladowymi króliczkami. Smakują wyśmienicie, a dzięki ułożeniu w wieniec prezentują się wspaniale i będą ozdobą Twojego świątecznego stołu.
- Ciastka ajerkoniakowe - Są to bardzo proste do przygotowania ciasteczka, które powstają tak jak ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, a na końcu suche składniki. Ciastka są przesłodkie, kruche z wierzchu, a miękkie i ciągnące w środku. Coś pysznego! Kropkę nad i stanowi lukier ajerkoniakowy i dekoracja z (jadalnych) płatków róży.
- Babeczki jogurtowo-cytrynowe - dzięki dodatkowi jogurtu są wilgotne, a cytryna sprawia, że są orzeźwiające. Na pewno nie skończycie na jednej babeczce i sięgnięcie po następną, bo są tak dobre
- Serowe ciasteczka zajączki - mięciutkie, maślane i puszyste ciasteczka z pyszną cukrową posypką. Ekspresowe w przygotowaniu.
- Rurki z kremem ajerkoniakowym - przysmak z dzieciństwa czyli rurki, ale wypełnione pysznym kremem z ajerkoniakiem.
- Babeczki wielkanocne z jajeczkami - Babeczki te będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Są lekkie i puszyste, udekorowane klasycznym kremem maślanym.