Ciasto Cytrynowiec to pyszne ciasto przekładane na biszkopcie. W środku znajdziecie dużo dobrych smaków. Jest mięciutki biszkopt nasączony cytrynowym ponczem. Następnie jest cytrynowy krem budyniowy. Kolejna warstwa to cytrynowa pianka przygotowana ze śmietany kremówki i galaretki. Wierzch ciasta zwieńczają herbatniki polane cytrynowym lukrem. Jest kremowo, jest orzeźwiająco, jest pysznie! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto cytrynowe.
TUTAJ znajdziesz przepisy na Ciasta na Wielkanoc.
Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Ale jak to bywa z takimi przekładańcami - jest odrobinę pracochłonne. Ale smak ciasta na pewno wynagrodzi trud włożony w przygotowanie ciasta. Ciasto bardzo ładnie się kroi i porcjuje. Świetnie się też przechowuje.
Polecam udekorowanie ciasta kremem i cząstką cytryny. Do dekoracji użyłam kremu maślanego z mlekiem skondensowanym (o z TEGO przepisu). Nie polecam dekoracji bitą śmietaną, bo rozpuści nam lukier na herbatnikach.
Krem cytrynowy budyniowy ugotowałam na mleku, bo sądziłam, że będzie dużo smaczniejszy niż na wodzie. Jednak teraz stwierdzam, że bezpieczniej ugotować go na wodzie ponieważ w trakcie miksowania z masłem krem mi się zwarzył. Co prawda, uratowałam zwarzony krem, ale sądzę, że na wodzie nie byłoby tego problemu.
Wariacje na temat ciasta
- Jeśli boisz się pracy z rozpuszczoną galaretką, że zrobią Ci się "kluchy" zamiast kremu to możesz przygotować gęstszy krem śmietankowy tzn. ubić na sztywno 300g śmietany kremówki z 250g serka mascarpone z dodatkiem 50g cukru pudru. Ciasto będzie równie pyszne.
- Zamiast pianki z samej śmietany myślę, że fajnie sprawdzi się tutaj pianka ze śmietanki i serka homogenizowanego - o z TEGO przepisu.
- Zamiast pianki śmietankowej możesz do ciasta przygotować krem serowy - o z TEGO przepisu.
- Pomiędzy warstwę budyniu, a pianki możesz dać owoce np. świeże maliny, ananasy czy brzoskwinie, mandarynki z puszki.
- Zamiast lukru na wierzch możesz dać polewę czekoladową - tak jak w TYM przepisie..
- Ciasto bardzo łatwo możesz przygotować w wersji bez pieczenia używając na spód gotowych biszkoptów podłużnych lub okrągłych.
- Zamiast kremu budyniowego możesz przygotować taki szybszy krem z budyniem i galaretką - o tak jak w TYM przepisie.
- Myślę, że sok z cytryny fajnie wymieni się na sok z limonki bez zmiany proporcji cukru. Ale także na sok z pomarańczy - ale tutaj już ilość cukru zmniejszy się.
Więcej przepisów na ciasta cytrynowe
- Babka cytrynowa z mascarpone
- Ciasto cytrynowe z kruszonką
- Babka cytrynowa z malinami w lukrze
- Nasączane ciasto cytrynowe
Pyszne i orzeźwiające ciasto przekładane z dwoma rodzajami kremu. Jest lekkie, piankowe, pięknie się kroi.
Ciasto Cytrynowiec
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 4 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 1/3 szklanka wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- BUDYNIOWY KREM CYTRYNOWY:
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (około 2-3 duże cytryny),
- 1 i 1/2 szklanki wody lub mleka,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g),
- 200g masła,
- PIANKA CYTRYNOWA:
- 1 galaretka cytrynowa,
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 1 szklanka wody
- DODATKOWO:
- około 150g herbatników maślanych,
- LUKIER CYTRYNOWY:
- sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny,
- cukier puder
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.
PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
CYTRYNOWY KREM BUDYNIOWY:
* Budyń przygotowałam na mleku, ale równie dobrze można go przygotować na wodzie.
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka/wody i 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do pozostałego mleka (1/2 szklanki) dodajemy budynie w proszku. Mieszamy przez chwilę, by sypkie składniki dobrze połączyły się z mlekiem. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko z sokiem z cytryny i szybko mieszamy. Gdy masa zagotuje się to zdejmujemy ją z ognia. Budyń powinien się wyraźnie zagotować i zgęstnieć. Budyń zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy (garnek stawiamy na odpowiedniej podkładce w kuchni na blacie i pozwalamy budyniowi naturalnie się wystudzić w temperaturze pokojowej). Można wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch.
Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki, aby się ociepliło. Po wyjęciu z lodówki warto je pokroić w kostkę wówczas szybciej zmięknie. Budyń i masło, powinny mieć jednakową temperaturę przed rozpoczęciem miksowania kremu.
Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Kilka razy zbieramy masło z brzegów miski szpatułką. Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy jednolity krem.
PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wlewając ją ciurkiem i miksując na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
LUKIER CYTRYNOWY: Do miseczki wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i rozcieramy aż składniki całkowicie się połączą. Cukru pudru dodajemy tyle, aby otrzymać gęsty lukier o gęstości śmietany.
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x235cm wyścielonej papierem do pieczenia układamy wyrównany biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopt wykładamy cytrynowy krem budyniowy. Wyrównujemy. Na krem budyniowy wykładamy piankę cytrynową. Wyrównujemy. I już po chwili na piance układamy herbatniki. Bardzo ważne jest, by zrobić to nim pianka stężeje. Wówczas herbatniki ładnie przykleją się do kremu i nie będą odpadać od ciasta w trakcie jedzenia. Lukier wylewamy na herbatniki i dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!
*Polecam odklejenie papieru do pieczenia, na którym piekł się biszkopt i użycie wówczas nowego arkusza. Ja używam blach ze stali nierdzewnej stąd nie używam papieru do składania ciast w blaszce.
Ciasto jest przepyszne 😋 bardzo delikatne i cytrynowe 😋🍋 Poprostu niebo w gębie 🍰😍😍
Bardzo dziękuję ♥️