Jogurtowa babka piaskowa

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto, które z powodzeniem możecie przygotować na wielkanocny stół. Ciasto to sprawdzi się również jako codzienny wypiek. Idealnie pasuje na podwieczorek do kubka gorącej herbaty. Jest to bardzo prosta i szybka do przygotowania babka. Sprostają jej przygotowaniu nawet początkujący w kuchni. Jogurtowa babka piaskowa jest puszysta i wilgotna. Bardzo ładnie się kroi.

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki pszennej tortowej,
  • 80g mąki ziemniaczanej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła,
  • Szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • 150ml jogurtu naturalnego,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Białka oddzielamy od żółtek. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 1/3 szklanki cukru i ubijamy jeszcze chwilkę, aż piana będzie gęsta, sztywna.

W drugiej misce umieszczamy żółtka. Dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut (5-7 minut) aż do uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy jogurt naturalny. Krótko mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy masło i krótko mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę w 2 turach i mieszamy.

Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Masę przelewamy do długiej formy keksowej (36x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy około 45-55 minut (do suchego patyczka).

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą np. czekoladową. Babka nadaje się także do przełożenia kremem.

Jogurtowa babka piaskowa

Jogurtowa babka piaskowa

Inspiracja

2 komentarzy

  1. Jakie puszyste ciasto! Jak Ty to robisz? ; ) Uściski

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo dziękuje za miłe słowa 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij