Pychotka kokosowa z ananasem

Ciasto Pychotka lub Pani Walewska to pyszne i bardzo znane ciasto z kuchni polskiej. Jedząc je naszła mnie myśl, że takie ciasto super smakowałoby w wersji kokosowej z kremem ananasowym. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Zamieniłam dżem porzeczkowy na brzoskwiniowy, zwykłą bezę na bezę kokosową, a krem budyniowy wzbogaciłam o dodatek ananasa z puszki. Nie muszę chyba pisać, że ciasto wyszło przepyszne! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejną słodką propozycję na świąteczny stół.

Pychotka kokosowa z ananasem

Pychotka kokosowa z ananasem

Ciasto ładnie się kroi. Ponieważ ma krem budyniowy to z pewnością postoi ładnie na świątecznym stole. Krem budyniowy przygotowałam całkowicie na mleku, ale można część mleka zastąpić zalewą z ananasa z puszki. Wówczas ten "ananasowy smaczek" będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Zamiast ananasa do kremu możesz dać także brzoskwinie czy mandarynki z puszki, a także świeże maliny.

Pychotka kokosowa z ananasem

Pychotka kokosowa z ananasem

Ciasto jest dość proste do przygotowania choć odrobinę pracochłonne. Aby kruchy spód z bezą nie złamał się podczas przekładania na ciasto to proponuję użyć dwie deski. Najpierw kruchy spód odwrócić na drugą deskę, delikatnie odkleić papier, znowu odwrócić przy pomocy desek i delikatnie zsunąć z deski na krem.

Pychotka kokosowa z ananasem

Pychotka kokosowa z ananasem

Powiem Wam szczerze, że mam jeszcze w planach trzy wersje ciasta Pani Walewska: bez pieczenia, malinową (może z kokosowym kremem budyniowym - takim jak w cieście Rafaello) oraz kokosową z czerwoną porzeczką.

Więcej przepisów na ciasta kokosowe

Pychotka kokosowa z ananasem

Pychotka kokosowa z ananasem

Połączenie kruchego ciasta z dżemem, słodziutką kokosową bezą i egzotycznym kremem budyniowym. To ciasto jest niebiańskie!

Ciasto Pychotka kokosowa z ananasem

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 12g proszku do pieczenia,
  • 2 g soli,
  • 80g cukru pudru,
  • 200g zimnego masła,
  • 90g śmietany gęstej 18%,
  • 5 żółtek,
  • BEZA KOKOSOWA:
  • 5 białek,
  • 250g cukru,
  • 200g wiórek kokosowych,
  • DODATKOWO:
  • 300g dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego,
  • KREM BUDYNIOWY Z ANANASEM:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 40 cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 2 budynie śmietankowe (2*40g),
  • 1 łyżka mąki pszennej (10-15g),
  • 4 żółtka,
  • 250g masła,
  • 1 puszka ananasa

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Umieszczamy je w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.

*Jeśli masz tylko jedną blaszkę to jedno z ciast umieść na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika bowiem ciasto będziemy piekli razem.

Przygotowanie kruchego ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta

Po tym czasie ciasta wyjmujemy. Smarujemy oba ciasta równomiernie dżemem. Następnie wykładamy kokosową pianę bezową.

Przygotowujemy kruchy blat z bezą kokosową do pieczenia

Przygotowujemy kruchy blat z bezą kokosową do pieczenia

Oba ciasta razem wkładamy do piekarnika i pieczemy razem w temperaturze 150 stopni, termoobieg około 40-45 minut.

Po upieczeniu ciasta całkowicie studzimy.

BEZA KOKOSOWA: Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru (około 1-2 minuty). Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka. Łącznie białka ubijamy dobre kilkanaście minut.

Przygotowanie bezy kokosowej

Przygotowanie bezy kokosowej

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca. Pianę ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie szpatułką do dobrego połączenia, ale nie za długo. Pianę bezową wykładamy na kruchy spód posmarowany dżemem.

KREM BUDYNIOWY Z ANANASEM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka. Zagotowujemy. Żółtka przekładamy do misy miksera, dodajemy oba rodzaje cukru i ucieramy mikserem przez około 5 minut. Powinniśmy otrzymać jasną i puszystą masę jajeczną. Następnie dodajemy 1/2 szklanki mleka, mąkę pszenną i budynie. Miksujemy do dobrego połączenia. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

*Aby wzbogacić jeszcze bardziej smak ciasta to część mleka można zastąpić sokiem z puszki z ananasa.

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Krem budyniowy z ananasem - przygotowanie

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty. Do kremu dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy. Kremem przekładamy blaty ciasta.

Kokosowe blaty ciasta przekładamy kremem

Kokosowe blaty ciasta przekładamy kremem

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy kruchy blat z bezą. Wykładamy krem budyniowy z ananasem. Układamy drugi kruchy blat z bezą. Lekko go dociskamy, aby przykleił się do kremu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Pychotka kokosowa z ananasem

Pychotka kokosowa z ananasem

Jeśli przygotujesz ciasto Pychotka kokosowa z ananasem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź