Babka z białą czekoladą

Święta coraz bliżej więc przyda się Wam przepis na mięciutką i puszystą babkę, którą przygotujecie w kilka minut. A przy tym świetnie zachowuje świeżość. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na babkę z białą czekoladą.

Babki to nasze ulubione ciasta świąteczne. Teściowa zazwyczaj przygotowuje babkę gotowaną, a ja staram się zaskoczyć rodzinę smacznym i oryginalnym wypiekiem. Babkę z białą czekoladą pokochała cała moja rodzina. Po spróbowaniu wszyscy sięgali po następny kawałek. Ciasto oblałam śnieżnobiałym lukrem przygotowanym z malibu i ozdobiłam cukrowymi jajeczkami. Jeśli nie macie takich jajeczek to świetnie sprawdzą się tutaj pralinki rafaello czy giotto.

Babka z białą czekoladą

Babka z białą czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 125g masła,
  • 100g cukru,
  • 3 jajka,
  • 125ml mleka,
  • 150g białej czekolady,
  • 225g mąki pszennej tortowej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę (o wysokości 8cm i średnicy 20cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, że używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zostawiamy ją do przestygnięcia. Powinna być letnia, ale nadal płynna. Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Następnie dodajemy białą czekoladę – miksujemy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem za pomocą szpatułki.

Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.

Babkę pieczemy około 60-65 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia.

Następnie babkę wyjmujemy i polewamy lukrem. Można przygotować lukier tradycyjny z 3 łyżek mleka wymieszanych z 15-18 łyżkami cukru pudru. A ja tym razem wymieszałam ze sobą dwie łyżki likieru malibu z 7 łyżkami cukru pudru. Babkę dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

Babka z białą czekoladą

Babka z białą czekoladą





4 komentarzy

  1. Jaki jest rozmiar blaszki :)?

    • cukiereczek

      Foremka ma 8cm wysokości i 20cm średnicy.

  2. Upieczona i przystrojona jadalnymi kwiatami:-) Smakuje super!

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij