Ciasteczka ajerkoniakowe

Ajerkoniak świetnie sprawdza się w wypiekach. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam kolejny pyszny przepis z jego wykorzystaniem. Są to bardzo proste do przygotowania ciasteczka, które powstają tak jak ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, a na końcu suche składniki. Ciastka są przesłodkie, kruche z wierzchu, a miękkie i ciągnące w środku. Coś pysznego! Kropkę nad i stanowi lukier ajerkoniakowy i dekoracja z (jadalnych) płatków róży. Myślę, że i Wam zasmakują tak bardzo jak nam. Polecam!

A jeśli masz ochotę na więcej wypieków z ajerkoniakiem to wypróbuj koniecznie:

Ciasteczka ajerkoniakowe

Ciasteczka ajerkoniakowe

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 160g mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 120g masła,
  • 120g brązowego cukru,
  • 60ml ajerkoniaku,
  • 1 żółtko,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki ajerkoniaku,
  • Około 9 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Suszone kwiatki róży,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i gałką muszkatołową. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy żółtka i ajerkoniak, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do schłodzenia na 1h do lodówki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 24g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciasto będzie klejące, ale bez problemu da się uformować kulki.

Ciastka pieczemy około 10-15 minut tzn. powinny się tylko lekko zarumienić. Ciastka studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.

Ciastka po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy płatkami róży. Wierzch lukru możemy dodatkowo posypać szczyptą gałki muszkatołowej.

LUKIER: Do miseczki wlewamy ajerkoniak. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany. Lukrem polewamy ciasteczka za pomocą łyżeczki. Gdyby lukier wydawał nam się za rzadki to można dodać więcej cukru pudru,

Życzę smacznego!

Ciasteczka ajerkoniakowe

Ciasteczka ajerkoniakowe

Ciasteczka ajerkoniakowe

Ciasteczka ajerkoniakowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij