Rurki z kremem ajerkoniakowym

Przysmak z dzieciństwa, czyli rurki, gości dziś na naszym wielkanocnym stole. Podałam je jednak w unowocześnionej wersji, bo z nadzieniem ajerkoniakowym. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na nowy przepis. Jak powstaje krem ajerkoniakowy? Podobnie jak krem budyniowy z tym, że część mleka w kremie zastępujemy ajerkoniakiem. Najpierw gotujemy budyń, który po wystudzeniu miksujemy z masłem. Gotowy krem przekładamy do szprycy i nadziewamy rurki. Rurki są najlepsze na 2-3 dzień, bo wtedy fajnie miękną od kremu. Są to niestety słodkości tylko dla dorosłych. Ajerkoniak gra w nadzieniu pierwsze skrzypce.

Kochani życzę Wam pięknych, rodzinnych świąt, choć pewnie w okrojonym składzie.

SKŁADNIKI (30-35 sztuk):

  • RURKI:
  • 500g mąki pszennej,
  • 10g drożdży,
  • 250g masła,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 4 żółtka,
  • DODATKOWO:
  • Białko i cukier do posmarowania rurek,
  • KREM AJERKONIAKOWY:
  • 350ml mleka,
  • 1 szklanka ajerkoniaku,
  • 6 żółtek,
  • 80g cukru,
  • 30g mąki ziemniaczanej,
  • 30g mąki pszennej,
  • 200g masła,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

RURKI: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem aż do połączenia składników. Następnie w odrobinie mąki między palcami rozcieramy drożdże i dodajemy do masy na stolnicy. W mące tworzymy dołek, w który wlewamy śmietanę i żółtka. Za pomocą noża siekamy całość dość długo aż do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec możemy pomóc sobie rękoma i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek (ciasto rośnie podczas pieczenia) i wycinamy z niej cienkie paski. Jeśli ciasto się klei to podsypujemy dodatkowo mąką. Foremki do rurek natłuszczamy i nawijamy na nie paski ciasta począwszy od chudszego końca. Ciasto dokładnie przyciskamy przy brzegach foremki, żeby nam się nie odkleiło podczas pieczenia.

Następnie za pomocą pędzelka ciasto smarujemy odrobiną rozbełtanego białka i maczamy je w cukrze. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy gotowe rurki w pewnej odległości od siebie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca. Rurki po upieczeniu są mięciutkie - stwardnieją, gdy poleżą.

W między czasie pieczenia możemy przygotowywać następną porcję rurek, nie róbmy jednak tego za wcześnie, bo rurki wyjdą duże, niekształtne, nie będą chciały wyjść z formy - ciasto nam za bardzo urośnie

KREM AJERKONIAKOWY: Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka. Mleko zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy ajerkoniak. Mieszamy. W tym czasie miksujemy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy resztę mleka (100ml) oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia. Masę jajeczną wlewamy do mleka z ajerkoniakiem, mieszamy. Rondelek ponownie wstawiamy na gaz. Gotujemy 1 minutę od momentu zagotowania. Masa wyraźnie zgęstnieje. Często mieszamy. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń ajerkoniakowy studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek.

Krem ajerkoniakowy przekładamy do szprycy z końcówką do nadziewania i napełniamy rurki. Rurki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym





5 komentarzy

  1. Nie czekamy na wyrastanie ciasta dobrze rozumiem? ?

    • cukiereczek

      Tak, nie czekamy. To takie ciasto krucho-drożdżowe ?

  2. G.A

    Ile rurek wychodzi z tego przepisu?

Zostaw odpowiedź