Babka węgierska

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". U mnie dzisiaj piękne słońce za oknem i 21 stopni. Szkoda czasu w takie dni na wypieki, bo lepiej cieszyć się słońcem na świeżym powietrzu. Dlatego dzisiejszy wypiek to szybka babka ucierana, której przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. To bardzo przyjemne ciasto, do którego pasuje szklanka herbaty lub kawy. Możecie ją zatem podać na dzisiejszy podwieczorek. Charakterystyczne dla tego węgierskiego ciasta są warstwy maku i cynamonu. Najpierw do formy babkowej nakładamy porcję ciasta. Następnie posypujemy ją cynamonowym cukrem. Znów nakładamy ciasto i przesypujemy cukrem. Postępujemy tak aż do skończenia składników. Ważne przy tej babce, jak przy wielu innych ciastach ucieranych, jest to, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Unikniemy dzięki temu zakalca.

Babka węgierska

Babka węgierska

SKŁADNIKI :

  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ łyżeczki sody,
  • 150g masła,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • ¼ szklanki maku,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • ¾ łyżki kakao,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą kakao, cukier i cynamon.

W osobnej misce mieszamy mąkę, mak, sodę i proszek do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i maślankę i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zważyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem.

Foremkę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Do formy babkowej wykładamy 1/3 porcji ciasta. Posypujemy ją równomiernie 1/3 porcją mieszanki kakaowej. Tą czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie (ostatnią warstwą będzie mieszanka kakaowa).

Następnie za pomocą trzonka drewnianej łyżki robimy w babce wzory tzn. trzonek łyżki zanurzamy w cieście i delikatnie robimy nim esy floresy.

Babkę pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

Życzę smacznego  🙂

2 komentarzy

  1. Fajne ciasto, lubię takie nakrapiane słodkości 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda, gorąco je polecam 🙂 Smakuje pysznie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij