Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na pyszne, lekkie i puszyste ciasto na biszkopcie z rewelacyjnym kremem na bazie ajerkoniaku. Polecam to ciasto szczególnie na Wielkanoc. Przygotowałam je jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Jest dość proste i szybkie do przygotowania. Gdy piecze się biszkopt przygotowujemy masę kokosową, Później szybko robimy krem i gotowe - prosto i pysznie.
Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM AJERKONIAKOWY:
  • 600g śmietany kremówki,
  • 75g cukru pudru,
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny (około 22g),
  • 300ml ajerkoniaku,
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200g wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (24x35) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

KREM AJERKONIAKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie mieszamy ją z ajerkoniakiem. Do masy wlewamy ciurkiem przestudzoną żelatynę i mieszamy.

Do formy wkładamy biszkopt i wylewamy na niego przygotowany krem. Na kremie układamy ciasto kokosowe lekko je dociskając do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia kremu. Życzę smacznego

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Przepis na podstawie strony Domowe Wypieki.

2 komentarzy

  1. Świetne 🙂 szybko się robi i szybko znika. Gościom bardzo smakowało. Polecam

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij