Babka ajerkoniakowa

Mimo, że babki kojarzą się głównie z okresem wielkanocnym to my pieczemy je przez okrągły rok. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam jedną z naszych ulubionych babek czyli babkę ajerkoniakową. Mięciutka, puszysta, wprost rozpływa się w ustach - tak w kilku słowach można opisać jej smak. Jest również szybka i prosta do przygotowania. Udekorowałam ją liofilizowanymi truskawkami. Babkę przechowujemy w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku.

Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 170g masła,
  • 70ml oleju,
  • 70ml likieru ajerkoniak,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 4 jajka,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki likieru ajerkoniak,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Liofilizowana truskawka

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do rondelka wlewamy ajerkoniak i olej. Dodajemy masło, cukier i cukier wanilinowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy jedno po drugim do masy maślanej i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie do masy maślanej dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Masa powinna sięgać do ¾ wysokości formy.

Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę studzimy. Następnie polewamy ją lukrem i posypujemy kawałkami liofilizowanej truskawki.

LUKIER: Do miseczki wlewamy ajerkoniak. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania jednolitej, gęstej masy. Lukier powinien przypominać gęstą śmietanę.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Babkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

2 komentarzy

  1. Twój komentarz

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękna wyszła 😊

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij