Piaskowe panienki (Muffinki piaskowe)

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Jeśli lubicie ciasto piaskowe to z pewnością ucieszą Was dzisiejsze babeczki. Są proste i szybkie do przygotowania, a smakują jak znana i lubiana babka piaskowa. Zamiast cukru pudru można polać je lukrem. Na pewno świetnie sprawdzą się w wielkanocnym koszyczku 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 1 kostka margaryny (250g),
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Aromat śmietankowy

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania puszystej masy. Wówczas stopniowy dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Pod koniec dodajemy margarynę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Masę rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami (12-15 babeczek). Babeczki pieczemy do zarumienienia około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Muffinki można również polać lukrem. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę mleka dodając  5-6 łyżek cukru pudru ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać lukier o gęstości śmietany. Gotowym lukrem polewamy babeczki.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij