Na blogu trwa Maraton Babeczek. Pora na przepis nr 5. Są to przepyszne babeczki cytrynowo-jogurtowe. Dzięki dodatkowi jogurtu są wilgotne, a cytryna sprawia, że są orzeźwiające. Na pewno nie skończycie na jednej babeczce i sięgnięcie po następną, bo są tak dobre 🙂 Ich przygotowanie nie jest trudne. Należy tylko pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Babeczki długo utrzymują świeżość.
SKŁADNIKI (14 sztuk):
-
BABECZKI:
-
120g masła,
-
170g cukru (około 4/5 szklanki),
-
3 jajka,
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
0,5 łyżeczki sody,
-
280g mąki pszennej (około 2 szklanki + 1 łyżka),
-
170g gęstego jogurtu naturalnego (około 2/3 szklanki),
-
Skórka starta z 2 cytryn,
-
Sok z połowy cytryny,
-
LUKIER:
-
½ łyżeczki soku z cytryny,
-
½ łyżeczki skórki startej z cytryny,
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
-
¾ szklanki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło i cukier umieszczamy w misce. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy po około 30 sekund. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy jogurt, skórkę i sok z cytryny i mieszamy tylko do połączenia. Formę muffinkową wykładamy papilotkami i przekładamy do niej ciasto.
Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy je.
LUKIER: Do miseczki przekładamy jogurt, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania lukru o gęstości śmietany.
Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone babeczki.
Życzę smacznego 🙂
przeeepyszne 🙂 dziś upieczone i już ich nie ma 🙂
cieszę się, że smakowały 🙂
Mega … po prostu pyszne , puszyste i mięciutkie. Przyznam szczerze, że bałam się jak zobaczyłam ciasto . Wydawało Wydawało mi się, jakbym oranzade wlała ( podziałała soda) . Ale , ze można je tak łatwo oddzielić od papierka … dla mnie bomba ???
Niki dziękuję za miły komentarz 😉 Cieszę się, że smakowały!
Piekłam 20 minut i W temperaturze 160 stopni. Po prostu sa pyszne mięciutkie I puszyste .Dziękuje za super przepis.
Bardzo się cieszę, że smakowały ?
Czy zamiast jogurtu naturalnego można dać zakwaszoną śmietanę
Tak myślę, że można jogurt zastąpić kwaśną śmietaną ♥️
Witam serdecznie, babeczki wyszły pyyyyyyszne? bardzo dziękuję za przepis☺️
Cieszę się, że smakowały ?
Witam czy można użyć czegoś innego zamiast jogurtu naturalnego
Proszę zastąpić kwaśną śmietaną ♥️
Wyszły super i wszystkim smakowaly:)
Kinga jakie piękne ?
Czy jest szansa, że babeczki wyjdą na jakiejś innej mące np owsiana, jaglana? I zamiast zwykłego cukru erytrytol? Bardzo je polubiłam, zdarzyłam się od nich uzależnić. Jak zrobiłam je raz to później piekłam bez przerwy. Tak jest od świąt wielkanocnych. Chciałabym spróbować zdrowej wersji.
Można spróbować z mąką orkiszową. A zamiast cukru zwykłego dać np. ksylitol 😉
Ależ miło mnie Pani zaskoczyła- babeczki wyszły cudne! Puchate, pyszne, mięciutkie! Dziękuje za udany przepis :)))
Miło mi ? Polecam się na przyszłość ?
Rewelacyjny przepis. Szybki, smaczny, latwy. Babeczki wyszly wysmienite. Mąż I syn nie mogli się oderwać. Na pewno często będą gościć na naszym stole.
Dziękuję za miły komentarz ?
Właśnie dzisiaj wypróbowałam ten przepis.Babeczki są wyśmienite!
Dziękuję!?
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️
Czy masło można zastąpić olejem rzepakowym np?
Raczej nie. To są babeczki ucierane.
Czy dodaje Pani zwykły Cukier czy Cukier puder?
Do ciasta dodaje cukier. Ale do lukru konieczny jest cukier puder.
Przepyszne, już jem trzecią ☺️
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo fajne muffiny, takie jak powinny być. Są wilgotne, mięciutkie i o gładkiej konsystencji. Wypiekly się w dokładnie podanym czasie przepisu, w tej samej temperaturze. Ja część cukru zastapilam stewia w proszku, użyłam mąki orkiszowej typ630 bo bardzo ja lubię i cukru trzcinowego, który nie stworzył jasnej puszystej masy, a ciasto surowe było gęste, ale miałam przeczucie że przepis zniesie moje zmiany. A lukier jest też świetnym pomysłem, nawet że stewia również. Na wierch dałam kandyzowana skórkę cytryny, a skórki z cytryny w ogóle nie dałam bo mam tylko “cytrynkę”. I na pewno nie tylko wrócę do przepisu ale pooglądam inne, i dziękuję, że dzięki się pani tym, co dobre.
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Dobrze wiedzieć, że z takimi zmianami babeczki też się udają.